Η επιτυχία κρίνεται…. στις ομιλίες!
Ποιος είναι ο αντίκτυπος που αφήνει το συνέδριό σας;
Σας έχει τύχει ποτέ οι συμμετέχοντες μετά από καιρό να το αναφέρουν για το ωραίο φαγητό ή τις πολυτελείς εγκαταστάσεις, αλλά όταν ερωτώνται για το περιεχόμενο των συζητήσεων, να μην μπορούν να θυμηθούν και πολλά;
Αυτό συμβαίνει πολλές φορές, αν οι ομιλητές δεν καταφέρουν να «μαγνητίσουν» το κοινό με τα λόγια τους. Οι ομιλίες, όμως, είναι αυτές που θα δώσουν το κεντρικό στίγμα της εκδήλωσής σας και μαζί με τις υπόλοιπες οργανωτικές παραμέτρους θα δημιουργήσουν τον εκρηκτικό αυτό συνδυασμό που θα απογειώσει τη διοργάνωση.
Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές που μπορείτε να μοιραστείτε με τους ομιλητές σας για να μείνει η εκδήλωσή σας χαραγμένη στη μνήμη του κοινού για πολύ καιρό με τον καλύτερο τρόπο.
Δημιουργικότητα και ενεργός συμμετοχή
Έχει γενικώς παρατηρηθεί ότι η συγκέντρωση του ακροατηρίου τείνει να μειώνεται μετά από 10-15 λεπτά παρακολούθησης. Επίσης, η προσοχή αποσπάται ιδιαίτερα εύκολα, όταν η παρουσίαση γίνεται σε στυλ διάλεξης, στην οποία μιλάει μόνο ένα άτομο από το βήμα για πολλή ώρα.
Για να το αποφύγετε αυτό προσπαθήστε να δώσετε την ευκαιρία στον ακροατήριό σας να συμμετέχει ενεργά στην παρουσίαση. Μπορείτε να τους κινήσετε το ενδιαφέρον π.χ. θέτοντας ερωτήσεις ή να βρείτε δημιουργικούς τρόπους για να τους οδηγήσετε βήμα βήμα στο συμπέρασμα με συζήτηση υιοθετώντας την περίφημη «μαιευτική μέθοδο» του Σωκράτη.
Ο γραπτός λόγος δεν βοηθάει
Ο χρυσός κανόνας για μια επιτυχημένη παρουσίαση είναι να μην γράφετε την ομιλία σας. Ο γραπτός λόγος είναι κατά κανόνα πιο σύνθετος και περισσότερο μακροσκελής από τον προφορικό, οπότε θα είναι πιο δύσκολο για τον ακροατή να τον αποκωδικοποιήσει και να τον αναλύσει καθώς τον ακούει. Εκτός αυτού, όταν διαβάζουμε από μέσα ένα κείμενο, τείνουμε να μιλάμε πιο γρήγορα απ’ ό,τι θα κάναμε σε μια ελεύθερη συζήτηση. Η αύξηση αυτή της ταχύτητας -είτε ακούσια είτε εκούσια για να προλάβετε να τα πείτε όλα- δυσχεραίνει την αφομοίωση των πληροφοριών στο ακροατήριο.
Αντ’ αυτού προσπαθήστε να μιλάτε ελεύθερα κοιτάζοντας το ακροατήριο κι όχι τα χαρτιά σας. Μπορείτε φυσικά να έχετε σημειώσεις μπροστά σας, σας συνιστούμε, όμως, να τις συντάξετε επιγραμματικά, σημειώνοντας μόνο λέξεις-κλειδιά και κεντρικές έννοιες, όχι ολόκληρες προτάσεις. Η ουσία είναι να μπορείτε κοιτώντας τη λέξη-κλειδί να αναπτύξετε ένα ζήτημα με αμιγώς προφορικό τρόπο, διατηρώντας τη συνήθη κατά την ομιλία ροή του λόγου.
Για περισσότερες συμβουλές παρακολουθήστε το blog μας
Ως έμπειροι διερμηνείς έχουμε κληθεί πολλές φορές να μιλήσουμε μπροστά σε κοινό και ως εκ τούτου είμαστε εξοικειωμένοι με τις ορθές πρακτικές του public speaking. Στο blog μας θα βρείτε περισσότερες συμβουλές για διοργανωτές εκδηλώσεων που άπτονται της ειδικότητάς μας.
Επισκεφτείτε μας στη σελίδα: www.translationembassy.com/blog
Για εξατομικευμένη στήριξη και καθοδήγηση μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με την ομάδα μας στη διεύθυνση: info@translationembassy.com