Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει ένας νέος τουριστικός πράκτορας;

Σύμφωνα με την Patrick Heer, Marketing Strategist της εταιρείας blueprint71, ένας νέος τουριστικός πράκτορας πρέπει να ακολουθήσει τα ακόλουθα βήματα:

βήματα

Πρώτα από όλα, πρέπει να προσδιορίσει τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και την αγορά (είδη ταξιδιών, προορισμοί κλπ.) στην οποία στοχεύει.

Αφού καθορίσει σε ποιο μέρος της ταξιδιωτικής αγοράς θα εξειδικευτεί, θα πρέπει να προσπαθήσει -όσο το δυνατόν- να κατανοήσει τον πελάτη του. Σε αυτή τη φάση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η δημιουργία των “personas”, προφίλ ψεύτικων πελατών, που αντιπροσωπεύουν τις ομάδες-στόχους της αγοράς. Είναι βασικό για έναν νέο τουριστικό πράκτορα να κατανοήσει σε βάθος την αγορά στην οποία στοχεύει και να έχει υπόψη του το προφίλ ενός καταναλωτή με συγκεκριμένες ανάγκες, επιθυμίες και προσδοκίες, που θα τον βοηθήσει να καταλάβει καλύτερα και τους πραγματικούς του πελάτες και να διαμορφώσει τις υπηρεσίες του, αλλά και τις τεχνικές προώθησης της επιχείρησης του, αναλόγως. Ιδιαίτερα χρήσιμη για καλύτερη κατανόηση του κοινού, είναι και η διεξαγωγή ερωτηματολογίων, που μπορεί να του δώσει μία ακόμα πιο καθαρή εικόνα της αγοράς.

Αφού οριστεί και το κοινό-στόχος, μένει να διαμορφωθεί η καταλληλότερη στρατηγική marketing. Σε αυτή τη φάση οι επιλογές είναι αρκετές, από παραδοσιακές καταχωρήσεις σε εφημερίδες και περιοδικά, μέχρι πιο μοντέρνους τρόπους, όπως οι διαφημίσεις στο Facebook. Αφού γίνουν οι πρώτες διαφημιστικές προσπάθειες, μένει να μετρηθεί η απόδοση τους και ανάλογα να συνεχιστεί ή να διακοπεί η διαφημιστική προβολή για την εύρεση πιο αποτελεσματικών λύσεων.

Η δουλειά του ταξιδιωτικού πράκτορα σαφώς και δεν τελειώνει εδώ, όμως τα παραπάνω βήματα είναι μια καλή αρχή…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...