Ταξιδιωτικός Πράκτορας & Διαδίκτυο: Το καλύτερο και από τους δύο κόσμους
Ένα από τα επαγγέλματα, που θεωρείται ότι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από το διαδίκτυο, είναι εκείνο του ταξιδιωτικού πράκτορα. Όμως, πόσο ισχύει τελικά αυτό;

Αναμφίβολα, οι ταξιδιώτες λαμβάνουν – σήμερα – περισσότερη πληροφόρηση από ποτέ, ενώ μπορούν μόνοι τους να κάνουν τις κρατήσεις του online. Αναμφίβολα, οι ΟΤΑ (Online Travel Agents) προσφέρουν πολλές επιλογές, στις οποίες περιλαμβάνονται και παρά πολύ οικονομικές λύσεις.
Ωστόσο, ο μεγάλος όγκος πληροφοριών και επιλογών, που προσφέρονται από τους ΟΤΑ, δεν είναι απαραίτητα και ποιοτικός, ή τουλάχιστον δεν φτάνει την ποιότητα των υπηρεσιών ενός παραδοσιακού ταξιδιωτικού πράκτορα, που διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις για τους προορισμούς και μπορεί να δημιουργήσει αυθεντικές και αξέχαστες εμπειρίες.
Μπορεί, δηλαδή, μέσω των ΟΤΑ, η οργάνωση ενός ταξιδιού να έγινε προσβάσιμη σε όλους, όμως ταυτόχρονα μετατέθηκε ο φόρτος εργασίας από τον ταξιδιωτικό πράκτορα στον ταξιδιώτη, με αποτέλεσμα να απαιτεί από τον ταξιδιώτη πολύ περισσότερο χρόνο. Επίσης, ο ταξιδιώτης αντικατέστησε τον ταξιδιωτικό πράκτορα με το κινητό του, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, αντί να ξεφύγει λίγο από το κινητό στις διακοπές του, να εξαρτάται εξ’ ολοκλήρου από αυτό, ακόμη και για να αποφασίσει σε ποιο εστιατόριο θα γευματίσει, χάνοντας στο τέλος τη μαγεία του ταξιδιού. Ακόμη, η οργάνωση ενός ταξιδιού, αποκλειστικά με βάση διαδικτυακές κριτικές, κρύβει τον κίνδυνο να πέσει ο πελάτης στις κλασικές τουριστικές παγίδες, στις οποίες ανήκουν τα δήθεν ιστορικά εστιατόρια, που μοιάζουν περισσότερο με εργοστάσια μαζικής παραγωγής, καθώς κάποια υπερεκτιμημένα και αρκετά ακριβά μουσεία. Αντιθέτως, η εμπειρία ενός επαγγελματία διοργανωτή, μπορεί να προστατέψει τον ταξιδιώτη από αυτές τις παγίδες, γλυτώνοντάς του – τελικά – χρήμα και χρόνο.
Όπως επιβεβαίωσε και η ASTA (American Society of Travel Agents), αυξάνονται οι ταξιδιώτες, που απευθύνονται σε ταξιδιωτικούς πράκτορες, και παρατηρείται μία στροφή των ταξιδιωτών, προς την αναζήτηση πιο εξατομικευμένων ταξιδιωτικών λύσεων, κάτι που το διαδίκτυο – όπως είπαμε και παραπάνω – δεν μπορεί ακόμη να προσφέρει.
[Δείτε ακόμη: Οι ταξιδιώτες προτίθενται να ξοδέψουν περισσότερα για προσωποποιημένες υπηρεσίες]
Το καλύτερο και από τους δύο κόσμους…
Πλέον ο ταξιδιωτικός πράκτορας αντιλαμβάνεται τα νέα δεδομένα, που έφερε η τεχνολογία στην ταξιδιωτική αγορά, και εξελίσσεται ανάλογα, εισάγοντας τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο – λίγο ή πολύ – στη δουλειά του. Οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί πράκτορες αναγνωρίζουν τη σημασία, που έχει η τεχνολογία, για να είναι ενημερωμένοι με τις ταξιδιωτικές τάσεις και για να δημιουργήσουν άψογες εμπειρίες. Άλλοι πάλι, έχουν εντάξει πλήρως την τεχνολογία στη δουλειά τους, διαθέτοντας διαδικτυακό σύστημα κράτησης και πληρωμής στην ιστοσελίδα τους και προσφέροντας διάφορες επιπλέον ταξιδιωτικές υπηρεσίες στους πελάτες τους, μέσω της συνεργασίας με εφαρμογές κινητών.
[Δείτε ακόμη: Oι ταξιδιωτικοί πράκτορες, που έχουν επενδύσει σε κινητές εφαρμογές, έχουν παρατηρήσει σταθερή αύξηση στις κρατήσεις τους]



