Booking : Τα 8 Travel Trends του 2017

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Booking.com προβλέπει τις 8 μεγαλύτερες ταξιδιωτικές τάσεις για το 2017, με οδηγό τα δεδομένα που συγκέντρωσαν οι ειδικοί από έρευνες σε τουριστικές αγορές, το Μάρτιο του 2016, με δείγμα 1.000 ερωτηθέντων σε καθεμία.

Αυτές  είναι, λοιπόν, οι μεγαλύτερες ταξιδιωτικές τάσεις για το 2017:

  1. Ικανοποίηση των απαιτήσεων στη στιγμή

Η τεχνολογία έχει κάνει τους ταξιδιώτες πιο ανυπόμονους από ποτέ, με το 44% να  θέλει να προγραμματίζει τις διακοπές του μέσα από λίγα απλά βήματα στο κινητό τηλέφωνο, ενώ το 52% να δηλώνει ότι το 2017 θα χρησιμοποιεί ακόμα περισσότερο τις εφαρμογές για ταξίδια. Για το επόμενο έτος, λοιπόν, αναμένεται οι ταξιδιωτικές εφαρμογές να προσφέρουν ακόμα περισσότερες εναλλακτικές, και ασφάλεια, με τους ταξιδιώτες να ζητούν τέτοιες
υπηρεσίες/εφαρμογές για όλα τα στάδια του ταξιδιού, από την εύρεση του κοντινότερου ATM ή διαθέσιμου Wi-Fi, μέχρι την αποφυγή ουράς στα τουριστικά θέρετρα και την πληροφόρηση ανά πάσα στιγμή για το πώς θα αποφύγει κανείς το τζετ λαγκ της πτήσης. Με άλλα λόγια, ένας πανταχού παρών βοηθός στα χέρια σας.

  1. Business or Pleasure

Ένα από τα μεγαλύτερα trends θα είναι τα ταξίδια «bleisure», δηλαδή επαγγελματικά ταξίδια, που επεκτείνονται σε διακοπές, επεκτείνοντας τις δυνατότητες ταξιδιού μέσω της δουλειάς. Άλλωστε, από το 40% των ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο, που έκανε κάποιο επαγγελματικό ταξίδι για το 2016, το 46% πιστεύει ότι θα ταξιδέψει περισσότερο για επαγγελματικούς λόγους  μέσα στο 2017. Μάλιστα, το 49% εξ αυτών επεκτείνουν το επαγγελματικό τους ταξίδι με παραπάνω μέρες διαμονής, για να απολαύσουν τον προορισμό, ενώ το 75% προτίθεται να κάνει το ίδιο ή σε μεγαλύτερο βαθμό, μέσα στο 2017. Τα επαγγελματικά ταξίδια δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως χαμένος χρόνος, αλλά ως μια δυνατότητα προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης. Γι’ αυτό και το 30% των ταξιδιωτών θα δέχονταν μία θέση εργασίας με μικρότερη αμοιβή εφόσον τους προσέφερε περισσότερες ευκαιρίες για επαγγελματικά ταξίδια.

  1. Όρεξη για ανακάλυψη

Υπάρχουν πολλά ανεξερεύνητα μέρη ακόμα πάνω στον πλανήτη και το 2017 και η τάση εξερεύνησης θα κυριαρχήσει. Το 45% των ταξιδιωτών σκοπεύει να είναι πιο περιπετειώδης  -στον προορισμό επιλογής του- το 2017, ενώ το 47% θέλει να επισκεφτεί σημεία του κόσμου, που κανείς από τους φίλους του, δεν έχει ταξιδέψει. Είτε πρόκειται για απομακρυσμένα ορεινά χωριά, είτε μικρές πόλεις, όλοι θέλουν να δουν κάτι νέο και αυθεντικό. To 56% των ταξιδιωτών θέλει να ταξιδέψει ανεξάρτητα το 2017,  με ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς τη Βραζιλία, την Ινδία, τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ταϋλάνδη.

[Δείτε ακόμη:Αυξημένη ζήτηση για τα ταξίδια περιπέτειας]

  1. Νους, σώμα, πνεύμα

Στους γρήγορους ρυθμούς που ζούμε, οι ταξιδιώτες βλέπουν τα ταξίδια ως μία ευκαιρία να βρουν ξανά την ισορροπία στη ζωή τους. Το 48% των ταξιδιωτών θεωρεί τις διακοπές ως μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση και υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Το 2017, λοιπόν, πολλοί ταξιδιώτες θα κάνουν ταξίδια με προτεραιότητα την καλοζωία, την υγεία,  και την ισορροπία νου, σώματος και πνεύματος – ιδιαίτερα οι ταξιδιώτες προς  την Ινδία, την Κίνα και την Ταϋλάνδη. Το 44% ενδιαφέρεται για εμπειρίες και ταξίδια με  σπα/ χαλάρωση και το 38% για εμπειρίες υγείας/ευεξίας στις διακοπές του το 2017. Μάλιστα, οι ταξιδιώτες πλέον δε θέλουν να περιμένουν και να συγκεντρώσουν μέρες άδειας στο τέλος του χρόνου, αλλά το 51% προτίθεται να κάνει περισσότερα ταξίδια μέσα στο 2017 σε σύγκριση με όσα έκανε το 2016. Τα resorts ανανεώνονται σύμφωνα με αυτό το trend, αναβαθμίζουν ή φτιάχνουν γυμναστήρια και προσφέρουν νέες υπηρεσίες wellness.

[Δείτε ακόμη: Οι τάσεις στα ταξίδια ευεξίας για το 2017]

  1. Πράσινες διακοπές

Τα βιώσιμα ταξίδια είναι ζητούμενο για το ταξιδιωτικό κοινό, αλλά η τάση προς πιο φιλικές στο περιβάλλον και βιώσιμες διακοπές τόσο από ταξιδιώτες, όσο και από τα καταλύματα, είναι κυρίαρχη. Το 2017, το 36% των ταξιδιωτών θα προγραμματίσει περισσότερες φιλικές προς το περιβάλλον διακοπές σε σχέση με το 2016, και το 39% ενδιαφέρεται για καθαρά οικολογικά ταξίδια.  Αυτό δείχνει την επιθυμία των ταξιδευτών να γνωρίσουν τον εκάστοτε πολιτισμό και το περιβάλλον μέσω πιο μεγάλων σε διάρκεια και πιο θεαματικών δρομολογίων και τρόπων μεταφοράς. Πλέον η διαμονή σε φιλικά  στο περιβάλλον καταλύματα δεν αποτελεί  προνόμιο των λίγων αλλά απαίτηση των πολλών, γι αυτό και  μέσα στο 2017 προβλέπονται εντονότερες συζητήσεις για τα οικονομικά κίνητρα, όπως φοροαπαλλαγές για όσους ταξιδεύουν με αυτόν τον τρόπο με το 41%  των ταξιδιωτών να τάσσονται υπέρ αυτού, την καθιέρωση διεθνών μέτρων για τη βιώσιμη φιλοξενία (το 41% επίσης υπέρ), αλλά και τους παρόχους υπηρεσιών μεταφορών να προσφέρουν περισσότερη πληροφόρηση για την αντιστάθμιση άνθρακα και την οικολογική ρύπανση (το 26% είναι υπέρ).

  1. Περισσότερες απλές απολαύσεις

Οι ταξιδιώτες  το 2017 εμπνέονται από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες παρά από την απόκτηση αγαθών. Έτσι, το 58% σκοπεύει να διαθέσει περισσότερα χρήματα για την απόκτηση εμπειριών παρά για την απόκτηση αγαθών κατά τη διάρκεια των διακοπών το 2017. Επίσης, ενδιαφέρονται όλο και λιγότερο για την επίδειξη και τις υπερβολές και αποζητούν τις μικρές στιγμές και τις απλές απολαύσεις του ταξιδιού. Μόνο το 10% είπε ότι η υπηρεσία μπάτλερ ή προσωπικού βοηθού τους είναι απαραίτητη, για να απολαύσουν τις διακοπές το 2017. Επίσης και τα πολυτελή αξεσουάρ μένουν στο παρελθόν, καθώς μόνο το 13% των ταξιδιωτών τα κρίνει ως απαραίτητη προϋπόθεση.

  1. Ανθρώπινο στοιχείο

Εκτός από τη τεχνολογία, σημαντικός είναι και ο ρόλος των ανθρώπων στις διακοπές μας. Το 42% των ταξιδιωτών δηλώνει ότι δεν θα διανυκτέρευε σε κατάλυμα με προσωπικό, που δεν είναι βοηθητικό και φιλικό, ενώ καταλύματα όπως τα B&B  και το Ryokans προβλέπεται να συνεχίσουν να συγκεντρώνουν τις καλύτερες κριτικές από τους επισκέπτες. Το 40% των ταξιδιωτών, μάλιστα, δεν θα έμενε σε ξενοδοχείο με περισσότερες από 3 αρνητικές κριτικές. Το 2017 οι ταξιδιώτες αντιλαμβάνονται ότι το ανθρώπινο στοιχείο είναι αναντικατάστατο και επιθυμούν την ανθρώπινη επαφή προκειμένου να κάνουν το ταξίδι  τους αξέχαστο. Αναμένεται να δούμε, λοιπόν, ουσιώδεις ανθρώπινες σχέσεις να γίνονται η αξία των ταξιδιών – τους ερχόμενους μήνες -, με την εξάπλωση της τεχνολογίας chat bot, για να επιτευχθεί η αυθεντικότητας της ανθρώπινης επικοινωνίας.

  1. Προορισμός το φεγγάρι

Οι ταξιδιώτες θέλουν να εξερευνήσουν όλο και περισσότερα. Το 44% προβλέπει ότι θα κάνει κάποια στιγμή διακοπές σε μακρινά σημεία του γαλαξία ή στα βάθη των ωκεανών, κάτι που δεν είναι τόσο εξωπραγματικό όσο φαντάζεται κανείς σήμερα. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την συνεχή επιθυμία των ταξιδιωτών για ακόμα πιο ιδιαίτερους προορισμούς, έχουν θέσει τη βάση για πολλές καινοτομίες στον τομέα των ταξιδιών. Οι σιδηρόδρομοι μεγάλων ταχυτήτων συνεχίζουν να αναπτύσσονται, με στόχο να μεταφέρουν ταξιδιώτες σε απομακρυσμένα σημεία της βόρειας Αφρικής. Η NASA μελετά την κατασκευή του υπερηχητικού αεροσκάφους που θα ταξιδεύει ταχύτερα, με λιγότερους ρύπους, μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερο θόρυβο, αλλά και το νέο όχημα Tesla με σύστημα αυτόματου πιλότου πρόκειται, να εκτελεί δρομολόγια από το Λος Άντζελες προς Νέα Υόρκη το καλοκαίρι του 2017. Το διάστημα ίσως να αποτελεί ταξιδιωτική επιλογή τα επόμενα χρόνια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...