Ταξιδιωτικοί πράκτορες ή Τεχνολογία; Ποιος θα κερδίσει;

Μπορεί -πολύ συχνά- να διαλέγουμε και να κλείνουμε το πακέτο των διακοπών μας μέσω διαδικτύου, αλλά με την πρώτη δυσκολία στρεφόμαστε σε οποιονδήποτε άνθρωπο για βοήθεια. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Webhelp, το 81% των ανθρώπων κλείνουν τις διακοπές τους μέσω διαδικτύου και το 79% των ανθρώπων αυτών, μόλις αντιμετωπίσουν κάποιο σχετικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, στρέφονται στον ανθρώπινο παράγοντα, για να τους βοηθήσει.

Για την ακρίβεια, αν χρειαστεί να κάνουμε κάποιες αλλαγές σχετικά με το ταξίδι, ή να αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα, αρχίζουμε να απαρνιόμαστε τα τεχνολογικά επιτεύγματα, και αποζητούμε την ανθρώπινη επαφή. Το 67% των συμμετεχόντων της έρευνας, δήλωσε ότι θα προτιμούσε να επιλύσει τυχόν πρόβλημα πριν το ταξίδι, μέσω τηλεφώνου ή πρόσωπο με πρόσωπο επαφής. Η ανθρώπινη επαφή απεδείχθη ακόμα πιο σημαντική για τους ανθρώπου άνω των 65 χρόνων, με το 81% αυτών να κάνει τις ίδιες επιλογές.

Στην περίπτωση, που το ταξίδι έχει ήδη ξεκινήσει και προκύψει πρόβλημα, είμαστε ακόμη πιο αρνητικοί με την τεχνολογία και το διαδίκτυο, αφού το 79% επιλέγει τη διαπροσωπική επαφή για την επίλυση του προβλήματος. Για την ηλικιακή ομάδα των 55 ετών και άνω το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 90%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, επομένως, αποκαλύπτουν ότι ανάλογα με την φύση του προβλήματος, που θα προκύψει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ποικίλει και η εξάρτηση ή η εμπιστοσύνη που έχουμε στις ηλεκτρονικές συσκευές και το διαδίκτυο. Αν για παράδειγμα, το πρόβλημα που θα προκύψει αφορά την απώλεια των αποσκευών, το 81% από εμάς θα επιλέξει να επιλύσει το πρόβλημα, μέσω του ανθρωπίνου παράγοντα και της προσωπικής επαφής. Ειδικότερα, το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι πολύ χαρακτηριστικό γιατί δείχνει ότι μόνο το 34% θα χρησιμοποιούσε το τηλέφωνό, για να επικοινωνήσει με κάποιον, μέσω κλήσης φυσικά, κι όχι μέσω διαδικτύου, ενώ το 47% θα επιδιώξει να βρει κάποιον υπεύθυνο, και να συζητήσει πρόσωπο με πρόσωπο.

Όσο πιο δύσκολο αποδεικνύεται ένα πρόβλημα, τόσο πιο δύσκολο είναι ο ταξιδιώτης, να απευθυνθεί στην τεχνολογία, για να το επιλύσει.

Ο David Turner, CEO της Webhelp της Αγγλίας, αναφέρει:

“Όσο κι αν αναλογιζόμαστε τη μάχη ανάμεσα στους παραδοσιακούς ταξιδιωτικούς πράκτορες και το διαδίκτυο, όταν πρόκειται για την επιλογή πακέτων διακοπών, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καν αυτός ο ανταγωνισμός. Ανάμεσα σε κάθε κοινωνική ομάδα του πληθυσμού, η συντριπτική πλειονότητα όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα, προτιμούσε να κλείσει τις διακοπές της μέσω διαδικτύου και ηλεκτρονικών συσκευών, με μόνο το 23% να προτιμά τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι ηλικίας 65 ετών και άνω.”

“Ωστόσο, όταν προκύπτουν προβλήματα ή αλλαγές, οι άνθρωποι είναι υπερβολικά πρόθυμοι να αφήσουν στην άκρη τις συσκευές τους. Η στροφή αυτή στη βοήθεια από τον ανθρώπινο παράγοντα γίνεται όλο και πιο έντονη, όταν το πρόβλημα σοβαρεύει.”

“Όλη αυτή η συμπεριφορά δείχνει ξεκάθαρα πόσο σημαντικοί είναι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες για την ταξιδιωτική εμπειρία. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες είναι αυτοί, που εξασφαλίζουν στον εκάστοτε πελάτη ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα και δυσκολίες, ή στην περίπτωση που υπάρξουν, δε θα έχουν λόγο να ανησυχούν για αυτά. Η λύση δεν είναι ίδια για κάθε πρόβλημα, που μπορεί να προκύψει, γι’ αυτό και ο ανθρώπινος σύμβουλος είναι απαραίτητος, γιατί υιοθετεί διαφορετική μέθοδο επίλυσης ανάλογα με τη φύση του προβλήματος.”

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...