Έρευνα: Οι TOP 10 Προορισμοί του Εξωτερικoύ που αναζήτησαν οι Έλληνες Ταξιδιώτες το 2023

Πώς διαμορφώθηκαν οι τάσεις ταξιδιωτικής ζήτησης από Ελλάδα για προορισμούς του εξωτερικού το 2023 και ποιες οι αλλαγές στην κατάταξη σε σχέση με την
αντίστοιχη ταξιδιωτική ζήτηση του 2022.

To διαδίκτυο και η μηχανή αναζήτησης της Google αποτελεί βασικό εργαλείο των ταξιδιωτών και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και κατά το στάδιο της έρευνας / προετοιμασίας ενός ταξιδιού, κατά το οποίο αναζητούν ενεργά πρακτικές πληροφορίες (όπως είναι η διαμονή) για τον τουριστικό προορισμό που ενδιαφέρονται (Planning – Το στάδιο της έρευνας & προγραμματισμού).

Μελετώντας και αναλύοντας τα δεδομένα των διαδικτυακών αναζητήσεων για το 2023 και  συγκρίνοντας τα με αντίστοιχα του 2022, εξάγονται χρήσιμα στοιχεία για τις τάσεις ταξιδιωτικής ζήτησης από Ελλάδα για πόλεις του εξωτερικού (η έρευνα βασίστηκε στον όγκο αναζητήσεων στην Google από χρήστες του διαδικτύου στην Ελλάδα για διαμονή στο εξωτερικό).

2023: Top 10 Προορισμοί Εξωτερικού (Πόλεις)

Συγκεντρωτικά, οι Top 10 Πόλεις με τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική ζήτηση των Ελλήνων για το 2023:

1. Ρώμη
2. Λονδίνο
3. Παρίσι
4. Κωνσταντινούπολη
5. Βιέννη
6. Μιλάνο
7. Βαρκελώνη
8. Βουδαπέστη
9. Άμστερνταμ
10. Ντουμπάι

Παρατηρήσεις:

● Η Ρώμη υπήρξε στην κορυφή των προτιμήσεων για τους περισσότερους μήνες του 2023 εκτός από τους ακόλουθους: Μάιο, Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο που με μικρή διαφορά προπορεύτηκε το Λονδίνο.
● Παρατηρήθηκε εναλλαγή της πρώτης θέσης μεταξύ Λονδίνου και Ρώμης ανά τους μήνες, αλλά μαζί με το Παρίσι, κατάφεραν να παραμείνουν στην top 3άδα κατά την διάρκεια όλου του 2023.
● Έφτασε πολύ κοντά στην 10αδα, αλλά παρέμεινε στην θέση νούμερο 11, η Νέα Υόρκη και ακολουθούν με μικρή διαφορά η Πράγα, η Βενετία και το Βερολίνο.

Σύγκριση με το 2022:

2022: Top 10 Προορισμοί Εξωτερικού (Πόλεις):

Συγκεντρωτικά, οι Top 10 Πόλεις με τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική ζήτηση των Ελλήνων για το 2022:

1. Ρώμη
2. Παρίσι
3. Λονδίνο
4. Κωνσταντινούπολη
5. Βιέννη
6. Μιλάνο
7. Βουδαπέστη
8. Άμστερνταμ
9. Ντουμπάι
10. Βαρκελώνη

Μελετώντας την κατάταξη των πόλεων με βάση τη ζήτηση για διαμονή από Ελλάδα για το Εξωτερικό για το 2023 σε σχέση με το 2022, προκύπτουν τα παρακάτω δεδομένα:

● Η Ρώμη, το Παρίσι και το Λονδίνο αποτελούν τους πιο αγαπημένους προορισμούς των ταξιδιωτών από Ελλάδα, έχοντας σημαντική διαφορά στην ταξιδιωτική ζήτηση από τους υπόλοιπους προορισμούς.
● Η Ρώμη ήταν στην κορυφή των προτιμήσεων και το 2022, ακολουθούσε το Παρίσι και μετά το Λονδίνο ενώ την πρώτη πεντάδα συμπλήρωναν η Κωνσταντινούπολη και η Βιέννη.
● Μεγάλη άνοδο στη ζήτηση παρατηρείται στη Βαρκελώνη που το 2022 βρισκόταν στην 9η θέση και για το 2023 έφτασε την 7η.
● Η Βουδαπέστη, το Άμστερνταμ και το Ντουμπάι κατέβηκαν στην κατάταξη από μία θέση το καθένα το 2023.
● Παρατηρούμε μια σχετική ομοιότητα στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών για τα δύο προηγούμενα έτη, η οποία μας υποδηλώνει ότι ίσως και για το έτος 2024 αναμένεται να διατηρηθούν οι τάσεις.

Σχετικά με την έρευνα
Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για την παρούσα έρευνα αντλήθηκαν από τα Destination Insights της Google, για το διάστημα από 01/01/2023 εώς 31/12/2023.

Σχετικά με το άρθρο
Επιμελήθηκε από το τμήμα Tourism Marketing and Research της Tourix, με σκοπό την ανάλυση δεδομένων και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σε σχέση με τον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδιών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...