Πώς τα αεροδρόμια αγκαλιάζουν τη νέα κανονικότητα

Οι κάποτε εξοικειωμένοι χώροι έχουν δει μεγάλες αλλαγές τους τελευταίους μήνες. Ακόμα περισσότερες καινοτομίες έρχονται σύντομα – και αυτό δεν είναι παρά καλό, σύμφωνα με το t+l.

Αν ταξιδέψατε πρόσφατα, γνωρίζετε ήδη την κατάσταση: μάσκες, γάντια και απολυμαντικά χεριών, καθώς και τοιχία πλεξιγκλάς και συχνότερος καθαρισμός σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Ωστόσο, οι βαθύτερες αλλαγές θα συμπληρώσουν σύντομα τα γρήγορα εφαρμοσμένα πρωτόκολλα υγιεινής και τα hacks που παρουσιάστηκαν αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Οι σχεδιαστές αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότερες βελτιώσεις. Η πανδημία εμπνέει νέους τρόπους ώστε οι άνθρωποι να  έρθουν κοντά και να έχουν αξέχαστες, συναρπαστικές εμπειρίες.

Η νέα τεχνολογία συμβάλλει στη μείωση της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο και τον εξορθολογισμό του check-in, της ασφάλειας και της επιβίβασης.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, για παράδειγμα, έχει δοκιμάσει καμπίνες που μπορούν να απολυμάνουν το δέρμα και τα ρούχα των επιβατών σε 40 δευτερόλεπτα. Το αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι χρησιμοποιεί θερμικούς σαρωτές για να ελέγξει τη θερμοκρασία των επιβατών. Οι ταξιδιώτες στο Διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο μπορούν να χρησιμοποιούν τις δικές τους κινητές συσκευές για να πραγματοποιούν check-in και drop-bag αντί να αγγίζουν τις κοινόχρηστες οθόνες.

Στο Άμστερνταμ και την Αρούμπα, τα αεροδρόμια είχαν ήδη εγκαταστήσει συστήματα που διαβάζουν βιομετρικά στοιχεία – πρόσωπο και δακτυλικά αποτυπώματα – αντί για κάρτες επιβίβασης. Η πανδημία θα μπορούσε να προσφέρει ένα λάκτισμα για να επιταχύνει τη μετάβαση σε ανέπαφο περιβάλλον, λέει ο Ty Osbaugh της αρχιτεκτονικής εταιρείας Gensler. «Δεν θα βλέπουμε για πολύ το παραδοσιακό μοντέλο των πρακτόρων πίσω από τους πάγκους», προβλέπει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...