Ποια είναι τα ταξίδια εμπειρίας και πώς να τα οργανώσετε

Οι παγκοσμιοποιημένες τάσεις στο χώρο της φιλοξενίας και της εστίασης, είναι έκδηλες στις μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων, ξενοδοχείων και καταστημάτων. Όμως, πολλοί ταξιδιώτες έχουν βαρεθεί αυτές τις πανομοιότυπες υπηρεσίες και θέλουν να γνωρίσουν το διαφορετικό και να ζήσουν μία άλλη εμπειρία στα ταξίδια τους. Συγκεκριμένα, στα ταξίδια εμπειρίας, οι ταξιδιώτες θέλουν να καταλάβουν τη νοοτροπία της περιοχής που επισκέπτονται, να ζήσουν όπως οι ντόπιοι, να μιλήσουν μαζί τους και, φυσικά, να δοκιμάσουν παραδοσιακές γεύσεις.

ταξίδια

Οργανώνοντας, λοιπόν, ένα τέτοιο ταξίδι, ο στόχος είναι οι ταξιδιώτες σας να νιώσουν την ενέργεια του μέρους, που επισκέπτονται και να ζήσουν όπως οι ντόπιοι. Όσον αφορά στη διαμονή, καλύτερα να μην επιλέξετε ένα μεγάλο ξενοδοχείο με φιξ ύφος στα δωμάτια, αλλά στραφείτε σε πιο μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και σε ξενώνες, που ταιριάζουν με την αρχιτεκτονική της περιοχής.

Για να μάθουν την ιστορία του μέρους οι πελάτες σας, μην αρκεστείτε στο να κανονίσετε μόνο βόλτες σε λαογραφικά και ιστορικά μουσεία με έναν ξεναγό, που μιλάει τη γλώσσα. Στα ταξίδια εμπειρίας οι τουρίστες θέλουν να μάθουν κάτι διαφορετικό και ιδιαίτερο, γι αυτό, αντί για ξεναγό πάρτε μαζί σας έναν ντόπιο ή μετά τη ξενάγηση στους τουριστικούς χώρους οργανώστε μία συζήτηση σε κάποιον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής.

Επίσης, βάλτε στην άκρη τουριστικά εστιατόρια και καφέ, καθώς επίσης και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και fast food. Όσοι θέλουν ταξίδια εμπειρίας, θέλουν να πάνε για καφέ και φαγητό, όπου πάνε οι ντόπιοι. Μέσω των εφαρμογών Umapped, HomeDine και Grouper μπορείτε κι εσείς αλλά και οι πελάτες σας να ενημερώνεστε για τα καλύτερα εστιατόρια της περιοχής, τις καφετέριες που συχνάζουν οι ντόπιοι, τα τοπικά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσουν και τους ντόπιους παραγωγούς, τα προϊόντα των οποίων προτιμούν στα καταστήματα και τα σπίτια τους.

Γενικά, πρέπει να είστε καλά ενημερωμένοι και εσείς για την περιοχή και τον τρόπο ζωής εκεί, για να μπορέσετε να δώσετε συμβουλές στους τουρίστες σας, για το πώς να κινηθούν όπως οι ντόπιοι. Ενημερώστε τους τι κάνουν οι ντόπιοι τα Σαββατοκύριακα τους, αν, για παράδειγμα, υπάρχουν υπαίθριες αγορές και παζάρια που επισκέπτονται, ποιες ώρες κυκλοφορούν, που πάνε για ποτό και ποιο είδος διασκέδασης προτιμούν. Επίσης, μπορείτε να τους φέρετε σε επαφή με ντόπιους παραγωγούς φαγητών, ρούχων αλλά και υποδημάτων για να αγοράσουν από την «πηγή» τα αναμνηστικά τους. Τέλος, μην ξεχάσετε να τους πληροφορήσετε και για οποιοδήποτε φεστιβάλ ή event μπορεί να διοργανώνεται τις μέρες της επίσκεψής τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...