Είναι δυνατόν η τουριστική ανάπτυξη να διχάζει την κοινωνία;

Υπάρχουν χώρες που είναι σαφώς πιο αναπτυγμένες τουριστικά σε σχέση με την Ελλάδα. Πολλές. Αυτό δεν προξενεί καμία εντύπωση. Αυτό που προξενεί κάποια εντύπωση είναι το γεγονός ότι χώρες ή πόλεις παραδοσιακά τουριστικές έχουν αρχίσει να ξυνίζουν μπροστά στην επιπλέον ανάπτυξη που μπορεί να φέρει ο επιπλέον τουρισμός.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Βαρκελώνη που έχει ολόκληρο αντιτουριστικό κίνημα το οποίο φτάνει μέχρι και σε επιθέσεις εναντίον τουριστών. Εντάξει, δεν τους πετάνε καδρόνια αλλά τους κάνουν τη ζωή δύσκολη, τόσο δύσκολη ώστε να μετανιώνουν που διάλεξαν την πόλη.

Κάτι παρόμοιες αντιδράσεις (πολύ μετριοπαθέστερες ευτυχώς) είχαμε και στη Σαντορίνη. Στην Σαντορίνη που η σεζόν έχει γίνει σχεδόν 12μήνη.

Τι είναι αυτό που οδηγεί τους πολίτες σε τέτοιες αντιδράσεις;

Αυτό που φαίνεται να ενοχλεί τους πολίτες μάλλον είναι η άνιση κατανομή πλούτου που δημιουργείται. Κάποιοι κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα ενώ αυτός ο πλούτος δεν διαστρωματώνεται προς τα κάτω, δηλαδή προς αυτούς που δουλεύουν στη βάση και στην περιφέρεια του τουρισμού. Και αυτή είναι μία σημαντική ανησυχία γιατί καθορίζει την καθημερινότητά τους.

Μια άλλη ανησυχία τους είναι η αλλοίωση των πολιτισμικών χαρακτηριστικών της πόλης ή της χώρας. Αυτή δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο έρισμα γιατί ο πολιτισμός μιας χώρας δεν καταστρέφεται όταν τον βλέπουν οι τουρίστες, αντίθετα αναδεικνύεται.

Τέλος, φαίνεται ότι κάποιες τοπικές κοινωνίες δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς που απαιτούνται για τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού ατόμων. Πρόσφατο παράδειγμα δημοσιότητας η ιστορία των σκουπιδιών στην Αίγινα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να τις προλάβουμε;

  • Να συμφωνήσουμε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού αποτελεί στρατηγικό στόχο της χώρας,
  • Να επικοινωνήσουμε το ότι η ανάπτυξη του τουρισμού αποτελεί στρατηγικό στόχο της χώρας, γιατί αυτό είναι κάτι που όλοι οι πολίτες θα πρέπει να το έχουν στο νου τους,
  • Να αποφασίσουμε συλλογικά, ως χώρα, πόση τουριστική ανάπτυξη θέλουμε, πως θα την πετύχουμε, που θα την κατευθύνουμε, πως θα την υποστηρίξουμε,
  • Να ενημερώσουμε τη χώρα για τόσο για τα πλεονεκτήματα όσο και για τα μεινοκτήματα της αύξησης του τουρισμού,
  • Να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα, ή κι αν δημιουργούνται, να υπάρχουν μηχανισμοί που θα τα επιλύουν άμεσα (αυτό που λέμε στα ελληνικά hands-on).
  • Να εκπαιδεύσουμε σωστούς και ολοκληρωμένους επαγγελματίες του τουρισμού, από το χαμηλότερο έως το υψηλότερο επίπεδο.
  • Να δημιουργήσουμε συνθήκες και υποδομές, που θα βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες να συμπορευθούν με τους ρυθμούς της δουλειάς που χρειάζονται.

Karolos Tsiligkirian
GIM Greek Internet Marketing
www.greekinternetmarketing.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...