Ευεξία και αποσύνδεση: Οι νέες τάσεις

Το 2021 θα είναι μια χρονιά μετασχηματιστικής ανάπτυξης για την κοινωνία – και ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζουμε τον κόσμο μας σε απάντηση στα πρόσφατα γεγονότα θα δημιουργήσει διαρκή αλλαγή για τα επόμενα χρόνια. Η αρχιτεκτονική κοινότητα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο σκέψης για το πώς θα λειτουργήσει η κοινωνία προς τα εμπρός, με έμφαση στο σχεδιασμό χώρων για τη σωματική και ψυχική μας ευημερία. Ένα θετικό πράγμα που βγαίνει από αυτήν την πανδημία είναι ότι ο σχεδιασμός και η αρχιτεκτονική θα είναι πιο ανταποκρινόμενες και διαισθητικές στις ανάγκες της ανθρωπότητας σε αντίθεση με ποτέ.

Intentional Wellness

Τα ανθρώπινα όντα έχουν έμφυτη βιολογική συνοχή με τη φύση. Η βιοφιλία, που ξοδεύει χρόνο βυθισμένο σε φυσικά περιβάλλοντα, αποδεικνύεται ότι μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ευημερία ενός ατόμου. Όσον αφορά το δομημένο περιβάλλον, η κρίση ενίσχυσε την πίστη στη θετική δύναμη της φύσης, τοποθετώντας την μπροστά και στο κέντρο της εμπειρίας φιλοξενίας μέσω εξωτερικών εγκαταστάσεων, φυσικού φωτός και φρέσκιας ροής αέρα. Ενισχύει επίσης μια ευρύτερη τάση για στενά κλιμακωτά περιβάλλοντα που δίνουν έμφαση στην ιδιωτικότητα και τον προσωπικό χώρο. Οι άνθρωποι ακολουθούν μια πιο αργή και πιο προσεκτική προσέγγιση για τα ταξίδια και προσπαθούν να φέρουν την ίδια αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας στον προσωπικό τους χώρο. Τα επόμενα χρόνια, οι SB Architects αναμένουν αύξηση των ανθρώπων που δίνουν προτεραιότητα στην άσκηση και την ευεξία στα σπίτια τους. Αυτή η εστίαση στην εκ προθέσεως ευεξίας μεταφράζεται σε υιοθέτηση σχεδιασμού ενσυναίσθησης- ή σχεδιασμού που λειτουργεί ως αγωγός μιας εμπειρίας και όχι ως αρχιτεκτονική δήλωση.

The Science of Feeling Good

Η τρέχουσα πανδημία έχει ενσταλάξει μια αίσθηση αβεβαιότητας και ανησυχίας, και τα ξενοδοχεία θα πρέπει να παρέχουν ένα χώρο για να ξεφύγουν οι επισκέπτες, να αποσυνδεθούν και να υποχωρήσουν με άνεση. Ο σημερινός ταξιδιώτης θέλει να κάνει check-in σε ένα ξενοδοχείο και να βρει το ίδιο επίπεδο άνεσης, αν όχι περισσότερο, από αυτό που έχει στο σπίτι του. Οι περισσότεροι άνθρωποι τώρα ζουν μια σχετικά «έξυπνη» καθημερινότητα, χρησιμοποιώντας AI καθημερινά, με έξυπνους βοηθούς να διαχειρίζονται και να αυτοματοποιούν πολλές καθημερινές εργασίες – από την αφύπνιση και την ενεργοποίηση των θερμαντικών σωμάτων, έως την παραγγελία του σουπερμάρκετ τους – έτσι, το “έξυπνο” δωμάτιο του ξενοδοχείου είναι σχεδόν αναμενόμενο.

Tackling Tech-Burnout

Η τεχνολογία εξελίσσεται ήδη με απίστευτο ρυθμό, αλλά έχει κερδίσει δυναμική και έχει επιταχυνθεί ως αντίδραση στην κρίση του COVID-19. Η παγκόσμια πανδημία έχει αποδειχθεί καταλύτης για επιτάχυνση και αλλαγή.

Η απομακρυσμένη εργασία δημιούργησε την προσδοκία ότι κανείς θα είναι πάντα διαθέσιμος, δημιουργώντας μια «τεχνολογική εξουθένωση». Η πολυτελής φιλοξενία καθορίζεται από την επιλογή και οι επισκέπτες θέλουν την επιλογή του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο ξενοδοχείο, είτε πρόκειται για σύνδεση, εκτός σύνδεσης ή κάπου ενδιάμεσα. Μόλις μειωθεί η πανδημία, οι SB Architects προβλέπουν αύξηση των πακέτων «χωρίς τεχνολογία» για να επιτρέπουν στους επισκέπτες να αποτοξινώνονται από τη συνεχή σύνδεση, παρέχοντας την ευκαιρία να αποσυνδεθούν και να απολαύσουν μια εμπειρία τεχνολογίας χωρίς smartphone και υπολογιστές.

Πηγή: SB Architects, architecture firm

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...