Αναθεώρηση της ξενοδοχειακής καθαριότητας
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει στο προσκήνιο προβλήματα ή αστοχίες που προϋπήρχαν στην ξενοδοχειακή καθαριότητα. Αυξάνεται, λοιπόν, η τάση αναθεώρησης των προτύπων της καθαριότητας που εφαρμόζεται στα Τουριστικά καταλύματα κάθε είδους, με πρωταρχικό στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.
Το καθήκον της επαρκούς καθαριότητας, το οποίο για τα ξενοδοχεία αποτελεί και νομική υποχρέωση με στόχο τη διασφάλιση και την ευημερία των επισκεπτών τους, ήταν πάντα μια σημαντική πτυχή για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Παρόλο που πολλά ξενοδοχεία είναι, αυτή τη στιγμή κλειστά λόγω της πανδημίας, πολλοί ξενοδόχοι ανησυχούν ήδη για το πώς θα πρέπει να ασκήσουν αυτό το καθήκουν μόλις ανοίξουν ξανά. Όχι μόνο τα κυβερνητικά πρότυπα που προκύπτουν από την πανδημία υπαγορεύουν νέες πρακτικές από τις επιχειρήσεις, αλλά και οι προσδοκίες του κοινού για την υγεία θα είναι, αδιαμφισβήτητα, πολύ πιο διαφορετικές και απαιτητικές από πριν.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, συστήνεται σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου καλός εξαερισμός, καθώς και εύκολη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Μια εναλλακτική είναι, πλέον, να προσφέρεται αλκοολούχο διάλυμα με τουλάχιστον 70 βαθμούς οινοπνεύματος.
Επιπλέον, πρέπει να γίνεται καλός καθαρισμός σε όλες τις επιφάνειες που μπορεί κανείς να αγγίξει, ενώ οι υφασμάτινες επιφάνειες (π.χ. ταπετσαρίες επίπλων) πρέπει να καθαρίζονται με συσκευή ατμού (θερμοκρασία> 70°). Ο καθαρισμός μπορεί να γίνεται με 1 μέρος οικιακής χλωρίνης και 99 μέρη νερό ή με αιθανόλη 70%). Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά με τα χέρια όπως τα κομοδίνα, τα κεφαλάρια των κρεβατιών και την υπόλοιπη επίπλωση των δωματίων, τις τουαλέτες, τους νιπτήρες, τα πόμολα κ.τ.λ. Τα σεντόνια, πετσέτες, κλπ. θα πρέπει να συλλέγεται σε πλαστικές σακούλες και στη συνέχεια να πλένεται με απορρυπαντικό και νερό σε θερμοκρασία 60–90 °C και να στεγνώνουν πλήρως. Όσον αφορά το φαγητό, εάν δεν χρησιμοποιούνται σκεύη μιας χρήσης, τότε θα πρέπει μετά την κατανάλωση του γεύματος ο δίσκος και τα πιάτα να μεταφέρονται σε σακούλα στον χώρο πλύσης σκευών και στη συνέχεια να πλένονται και να απολυμαίνονται στους 77 °C ή περισσότερο για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα ή στους 82 °C ή με διάλυμα χλωρίου περιεκτικότητας 200 ppm.
Πέρα από την καθαριότητα καθ’ αυτή, πρέπει να αναθεωρηθεί και η παροχή συγκεκριμένων ανέσεων στα δωμάτια. Για παράδειγμα, αντικείμενα όπως στυλό, σημειωματάρια και περιοδικά χρησιμοποιούνται και αφήνονται πίσω από τον επισκέπτη, αλλά δεν αντικαθίστανται απαραίτητα από το προσωπικό καθαριότητας. Επίσης, αντικείμενα όπως ρόμπες και παντόφλες που εμφανίζονται αχρησιμοποίητα θα πρέπει επίσης να αντικαθίστανται. Μια λύση, π.χ., είναι η παροχή κατόπιν αιτήματος στους επισκέπτες. Επίσης, απ’ ότι φαίνεται, απαραίτητο θα είναι πλέον αντισηπτικό χεριών και μασκών στα δωμάτια αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους.
Μέχρι να διατεθεί άμεσα ένα εμβόλιο για αυτό το στέλεχος του κορωνοϊού, τα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η κοινωνική απομάκρυνση πιθανότατα θα είναι κανόνας σε όλο τον κόσμο. Η πρακτική, όμως, της κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι αντίθετη με την τυπική φιλοξενία που έχουν συνηθίσει τα ξενοδοχεία και οι επισκέπτες, ίσως χρειαστεί να βρεθούν μερικοί δημιουργικοί τρόποι για αν γίνει η διαμονή πιο ευχάριστη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αποστολή εξατομικευμένων ψηφιακών μηνυμάτων πριν ή κατά τη διάρκεια του check-in.
Οι πισίνες, τα ιαματικά λουτρά και οι χώροι γυμναστικής εξακολουθούν να είναι ασφαλείς στη χρήση, αρκεί τα ξενοδοχεία να φροντίζουν για τη διατήρηση κοινωνικών αποστάσεων και εξαιρετικά επιμελή πρότυπα υγιεινής σε όλους τους τομείς. Το νερό πρέπει καθημερινά να ελέγχεται για τις κατάλληλες ποσότητες χλωρίου, τα όργανα γυμναστικής πρέπει να καθαρίζονται με διάλυμα χλωρίου ή αιθανόλης και να τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις ασφαλείας.
Ένα χαρακτηριστικό διεθνές παράδειγμα αναθεώρησης του ζητήματος της ξενοδοχειακής καθαριότητας είναι η Marriott.
Η Marriott International εγκαινιάζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Καθαριότητας για την προώθηση ακόμη υψηλότερων προτύπων καθαριότητας στην εποχή του COVID-19. Η εταιρεία αναμένεται να αναπτύξει βελτιωμένη τεχνολογία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης ιών.
Το Marriott Global Cleangiene Council επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του επόμενου επιπέδου των παγκόσμιων προτύπων, προδιαγραφών και συμπεριφορών καθαριότητας φιλοξενίας που έχουν σχεδιαστεί για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου και την ενίσχυση της ασφάλειας για τους καταναλωτές και τους συνεργάτες της Marriott. Το Marriott Global Cleaneness Council, πολύ απλά θα επικεντρώνεται σε κάτι περισσότερο από την απολύμανση σε όλο το ξενοδοχείο, θα παρέχει μια ολιστική προσέγγιση.
Η Marriott θα αναπτύξει βελτιωμένες τεχνολογίες τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτροστατικών ψεκαστήρων με απολυμαντικό επιπέδου νοσοκομείου για την απολύμανση επιφανειών σε όλο το ξενοδοχείο. Η τεχνολογία ηλεκτροστατικού ψεκασμού χρησιμοποιεί την υψηλότερη κλάση των απολυμαντικών που προτείνουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τη θεραπεία γνωστών παθογόνων. Οι ψεκαστήρες καθαρίζουν και απολυμαίνουν γρήγορα ολόκληρες περιοχές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα ξενοδοχείο για τον καθαρισμό και την απολύμανση των δωματίων, των λόμπι, των γυμναστηρίων και άλλων δημόσιων χώρων. Επιπλέον, η εταιρεία δοκιμάζει την τεχνολογία υπεριώδους φωτός για την απολύμανση κλειδιών και συσκευών για επισκέπτες και συνεργάτες.