Νόμοι, ήθη & έθιμα που πρέπει να γνωρίζεις όταν διοργανώνεις ταξίδια

Ο ενθουσιασμός που έχουμε όλοι μας όταν προετοιμάζουμε ένα ταξίδι, ή λίγο πριν φύγουμε για διακοπές είναι σίγουρα τεράστιος. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι πολλές φορές δεν έχουμε φτάσει και τόσο πολύ προετοιμασμένοι στον προορισμό μας, και δεν εννοούμε από θέμα εξοπλισμού, ρουχισμού κλπ. Το πρόβλημα είναι ότι, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε πάει διακοπές και καταλήγουμε είτε να προσβάλλουμε ήθη, έθιμα και άγραφους νόμους, είτε ακόμη να καταπατούμε θεσμοθετημένους νόμους εν αγνοία μας. Σίγουρα το να μαυρίσει κανείς το ποινικό του μητρώο δεν είναι από τις προτεραιότητές του όταν ταξιδεύει. Ως ταξιδιωτικός πράκτορας οφείλεις να είσαι καλά ενημερωμένος για τις ισχύουσες ταξιδιωτικές οδηγίες, ώστε να μην βάλεις σε κίνδυνο τους πελάτες και την επιχείρησή σου.

Σε πολλές, λοιπόν, χώρες υπάρχουν παράξενοι, για τα δικά μας δεδομένα, νόμοι, ήθη, έθιμα, παραδόσεις, και καλό θα ήταν να τους μελετήσεις την επόμενη φορά που θα οργανώσεις ένα ταξίδι σε ένα νέο προορισμό, για να μην βρεθείς μπροστά σε δύσκολες και άβολες καταστάσεις.

Γνωρίζατε ότι τα ρούχα με το πατρόν παραλλαγής απαγορεύονται δια ροπάλου σε μερικές χώρες της Καραϊβικής, ακόμα και αν το φορούν παιδιά, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρου σε δημόσιο χώρο στην Ουκρανία μπορεί να σου κάνει δώρο ένα τεράστιο χρηματικό πρόστιμο;

Είναι στοιχεία που πολλοί μπορεί να τα θεωρήσουν ανούσια, αλλά ισχύουν, όπως ακριβώς υπάρχει και στην Ελλάδα ο νόμος για προσβολή της δημοσίας αιδούς, πράγμα που σε ξένες χώρες δεν είναι πρόβλημα μετά από ένα ξέφρενο πάρτι να κάνεις χυδαιότητες στο δρόμο.

Υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα. Στην Ταϊλάνδη, π.χ., απαγορεύονται όλα τα αντικείμενα που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η ίδια η συσκευή, τυχόν ανταλλακτικά ή καθαριστικά, κρατούνται στο τελωνείο του αεροδρομίου χωρίς καμία εξαίρεση, ενώ για την κατοχή αυτών μπορείς να καταλήξεις με ένα μεγάλο πρόστιμο ή ακόμη μέχρι και σε 10 χρόνια φυλάκισης. Στην Ισπανία, αν βάλεις φωτιά σε δασική έκταση, ακόμη και εξ αμελείας, έχεις διαπράξει κυριολεκτικά έγκλημα.

Από την άλλη πλευρά, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, απαγορεύονται οι βωμολοχίες και οι αγενείς χειρονομίες ακόμη και μεταξύ συνταξιδιωτών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει είτε σε κάποιο κελί, είτε σε αεροπλάνο λόγω απέλασης. Στη Σρι Λάνκα μπορεί να απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα αν θεωρήσουν ότι ο ταξιδιώτης δείχνει ασέβεια στον Βούδα. Μια κίνηση ασέβειας, κατά τη γνώμη των υπευθύνων, είναι να έχει κανείς ορατό τατουάζ με τον Βούδα. Οπότε, αν έχεις ένα τέτοιο ταττού , ή φρόντισε να το κρύβεις πολύ καλά καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής σου, ή απλά μην προσπαθήσεις να επισκεφτείς αυτήν την χώρα.

Η Τουρκία και οι Τουρκικές αρχές παίρνουν πολύ σοβαρά την εικόνα του έθνους και της σημαίας τους, κι αν θεωρήσουν ότι εσύ προσβάλλεις κάτι από τα δύο για οποιονδήποτε λόγο, μπορεί να καταλήξεις στη φυλακή το λιγότερο για 3 μήνες, ενώ στην Αυστραλία, απαγορεύεται η μεταφορά ζώων, φαρμάκων και οποιουδήποτε άλλου παράγοντα, που μπορεί να φέρει πιθανούς μολυσματικούς ιούς και αρρώστιες. Αν επιχειρήσεις να μεταφέρεις οτιδήποτε έχει να κάνει με το κατοικίδιό σου ή απλά με φαρμακευτικές αγωγές, πιθανότατα να καταλήξεις με υπέρογκο πρόστιμο για προσπάθεια μόλυνσης του Αυστραλιανού περιβάλλοντος και πληθυσμού.

Και φυσικά υπάρχουν πολλές ακόμη περιπτώσεις τέτοιων νόμων και παραδόσεων που μπορεί, εν τέλει, να καταστρέψει το ταξίδι των πελατών σου και να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο ταξιδιωτικό γραφείο σου.

Για περισσότερες ταξιδιωτικές οδηγίες, δείτε εδώ:  www.gov.uk/foreign-travel-advice

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...