Κυπριακός Τουρισμός: Έντονες ανησυχίες για την Έλλειψη Προσωπικού, την Παραξενοδοχεία και τις Παρανομίες στις τουριστικές περιοχές

Σε πρόσφατη συνεδρίαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΤΕΚ (Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου) συζητήθηκαν προβλήματα που ταλανίζουν τον τουριστικό τομέα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης,  μεταξύ των οποίων:

Έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία

Όπως είναι γνωστό η ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι κατεξοχήν ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα, και τυχόν υποστελέχωση της επηρεάζει την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών. Καμιά τεχνολογική επανάσταση δεν θα μπορούσε να υποκαταστήσει τη γνήσια μορφή αμεσότητας της διαπροσωπικής επικοινωνίας προσωπικού και πελατών. Ο ΣΤΕΚ εδώ και χρόνια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο αρμόδιο Υπουργείο, προσπαθώντας παράλληλα με εισηγήσεις του να συμβάλει στην άμβλυνση του προβλήματος της έλλειψης προσωπικού στη ξενοδοχειακή βιομηχανία το οποίο όμως διαρκώς οξύνεται. Η παρούσα κατάσταση θέτει σε κίνδυνο τις πρόσφατες επιτυχίες του τομέα και είναι ευθύνη των αρχών, των εργοδοτών αλλά και των συντεχνιών να λειτουργήσουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα ώστε να λυθεί το πρόβλημα τάχιστα.

Πρόσφατα το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε διάταγμα βάση του οποίου επιτρέπεται η εργοδότηση αλλοδαπών φοιτητών, οι οποίοι ήδη φοιτούν στην Κύπρο, στα κέντρα αναψυχής, χωρίς αυτό να επιτρέπεται για τις ξενοδοχειακές μονάδες. Δεν κατανοούμε το λόγο του συγκεκριμένου αποκλεισμού της ξενοδοχειακής βιομηχανίας από το εν λόγω διάταγμα, καθώς με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται διάφορες στρεβλώσεις. Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας όπως επανεξετάσει το όλο θέμα.

Παραξενοδοχεία

Το θέμα της παροχής υπηρεσιών από μη αδειοδοτούμενες επιχειρήσεις καθώς και η φοροδιαφυγή που προκύπτει από αυτό έχουν απασχολήσει διαχρονικά τον ΣΤΕΚ καλώντας τους αρμόδιους να ενσκήψουν στο πρόβλημα για να βρουν τρόπους επίλυσης του. Τον τελευταίο καιρό το θέμα προσλαμβάνει νέες μεγάλες διαστάσεις με την προσθήκη στο «παιχνίδι» των ηλεκτρονικών πλατφόρμων όπως Airbnb. Βεβαίως το φαινόμενο αυτό δεν είναι ούτε Κυπριακό, ούτε Ευρωπαϊκό αλλά Παγκόσμιο. Η κάθε χώρα προσπαθεί με δικούς της τρόπους και με νομοθετικές ρυθμίσεις να το επιλύσει. Οι ιδιοκτήτες αυτών των καταλυμάτων δεν έχουν υποχρέωση να ανταποκρίνονται στα επίπεδα εξυπηρέτησης που προσφέρουν τα ξενοδοχεία, ούτε να προβαίνουν σε διάφορους ελέγχους ασφάλειας και υγιεινής ενώ παράλληλα οι χρήστες αυτών των «πειρατικών» κλινών δεν συμβάλουν φορολογικά στην ενίσχυση του κυπριακού δημοσίου. Δυστυχώς η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή που χειρίζεται το θέμα έχει «ξεδοντιάσει» την αρχική πρόταση της νομοθετικής ρύθμισης του προβλήματος, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο αθέμιτο ανταγωνισμό με την έννομη ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Έλλειψη καθαριότητας και συντήρησης του παραλιακού μετώπου

Είναι λυπηρό το τελευταίο διάστημα να αντικρίζουμε μη αντιπροσωπευτικές εικόνες του ποιοτικού τουριστικού προϊόντος που επιθυμούμε να προσφέρουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παραλιακό μέτωπο στην τουριστική περιοχή της Λεμεσού όπου τα έργα συντήρησης από πλευράς δημοτικών αρχών είναι μηδαμινά σε σημείο να δημιουργείται η εικόνα ενός παραμελημένου και εγκαταλελειμμένου τοπίου. Επιπλέον, παρατηρείται για άλλη μια χρονιά θαλάσσια ρύπανση στην περιοχή της Λεμεσού δημιουργώντας έντονα παράπονα από τουρίστες που διαμένουν στα ξενοδοχειακά καταλύματα της περιοχής. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ελλιπής στελέχωση των ναυαγοσωστικών πύργων στις παραλίες, θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες λουόμενος καθημερινά. Οφείλουν οι αρμόδιες δημοτικές και επαρχιακές αρχές να δράσουν αναλόγως, πριν πληγεί ανεπανόρθωτα η τουριστική μας εικόνα με τις αντίστοιχες προεκτάσεις και αρνητικές επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται.

Παρανομίες

Προσφάτως, γίναμε για ακόμα μια φορά μάρτυρες καταγγελιών για παράνομη ανέγερση επιπρόσθετων ορόφων από κάποιους «έξυπνους» επιχειρηματίες-ξενοδόχους οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την απουσία ελέγχου των κρατικών μηχανισμών, δρουν ανταγωνιστικά και αθέμιτα απέναντι στους έννομους επαγγελματίες του κλάδου. Θέση του ΣΤΕΚ είναι ότι οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να δίνουν την ίδια σημασία στην εφαρμογή όλων των νόμων του Κράτους και όχι επιλεκτικά, προσθέτοντας ότι η θετική πορεία του τουρισμού, η οποία έχει άμεσο όφελος στην οικονομία και την κοινωνία, επιτάσσει την εφαρμογή αλλά και τον σεβασμό όλων των νόμων της Δημοκρατίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...