Πώς να επισκεφθείτε υπεύθυνα την Ευρώπη!

10 συμβουλές από το CREST  για το πώς να ταξιδεύουμε υπεύθυνα, τόσο για εμάς, όσο και για τον προορισμό μας.

  • Διερευνήστε τους προορισμούς σας προτού ταξιδέψετε για να δείτε αν υπάρχει πρόβλημα με την μετακίνηση.
  • Σκεφτείτε να μην επισκεφθείτε έναν προορισμό που υποφέρει από υπερτουρισμό κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Αντ ‘αυτού, προσπαθήστε να ταξιδέψετε σε αυτούς “εκτός εποχής”. Πιο απλά, όταν υπάρχουν λιγότεροι επισκέπτες.
  • Εναλλακτικά μπορείτε να επισκεφθείτε σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη που προσφέρουν πολλές παρόμοιες εμπειρίες και αξιοθέατα. Αντισταθείτε στον πειρασμό να πάτε μόνο στα μέρη που βλέπετε στο Instagram – γιατί αυτοί είναι και οι προορισμοί που μαστίζονται από ανθρώπους που παραμένουν μόνο για λίγα λεπτά για να τραβήξουν φωτογραφία.
  • Σκεφθείτε να ταξιδέψετε με υπεύθυνο οργανωτή ταξιδιών. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν πάρει ήδη τα μέτρα τους, ώστε να περιοριστούν οι επιρροές του υπερτουρισμού στην εμπειρία σας, όπως η οργάνωση της έγκαιρης εισόδου όταν επισκέπτονται δημοφιλή αξιοθέατα, η μεταφορά ταξιδιωτών σε τόπους με λιγότερες επισκέψεις και οι εναλλακτικές πεζοπορίες και πολλά ακόμη.
  • Να είστε υπεύθυνοι για τις φωτογραφίες που τραβάτε. Πάρτε την άδεια να τραβήξετε φωτογραφίες από άτομα και να σέβεστε το φυσικό περιβάλλον κατά τη λήψη φωτογραφιών – μην πηγαίνετε μακριά από μονοπάτια / σε “απαγορευμένες” περιοχές για να τραβήξετε φωτογραφίες. Η εμφάνιση απαγορεύσεων κατά τη λήψη φωτογραφιών θα σας επιτρέψει, εν τέλει, να ζήσετε μια βαθύτερη εμπειρία τις τοποθεσίας, χωρίς να την βλέπετε μέσα από μια οθόνη.
  • Εάν είναι διαθέσιμες, χρησιμοποιήστε εφαρμογές οι οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν και να σας βοηθήσουν στο πώς κατανέμεται το πλήθος στους δρόμους, τα αξιοθέατα κλπ.
  • Ταξιδέψτε με μικρές κρουαζιέρες που είναι λιγότερο συντριπτικές για έναν προορισμό.
  • Εάν χρησιμοποιείτε Airbnb, ή κάποια άλλη αντίστοιχη εναλλακτική, ελέγξτε εκ των προτέρων για να διαπιστώσετε εάν είναι νόμιμες και ποιοι είναι οι κανονισμοί σε αυτόν τον συγκεκριμένο προορισμό. Πράξτε όμοια και για τις υπηρεσίες Uber, Lyft και άλλες. Θα αποφύγετε πολλές δυσάρεστες καταστάσεις.
  • Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε καταλύματα, μεταφορές και εστιατόρια που έχουν πιστοποιηθεί ως κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνα ή / και είναι τοπικής ιδιοκτησίας. Πηγαίνετε στην ιστοσελίδα της εταιρείας για να ελέγξετε και αναζητήστε πιστοποιήσεις ή μηνύματα σχετικά με την αειφορία.
  • Χρησιμοποιήστε τα χρήματά σας προς το καλό. Οι τουρίστες πρέπει να προσέξουν να δημιουργήσουν ένα θετικό αποτύπωμα στους προορισμούς, παρά ένα ουδέτερο. Αφιερώστε σε τοπικά ιδιόκτητα εστιατόρια, χειροποίητα τοπικά souvenirs, ξενοδοχεία που ανήκουν σε τοπικό επίπεδο και βοηθήστε σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά έργα.

Πηγή: CREST (Center for Responsible Tourism)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...