INSETE: Η συνολική φήμη της Ελλάδας & της Αθήνας – Q3 2022
– Το Q3 φαίνεται να ξεκινά με μια μείωση σε επίπεδο φήμης, όπως συμβαίνει και στους περισσότερους προορισμούς λόγω της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας, ωστόσο τον Σεπτέμβριο παρατηρείται ανάκαμψη ως αποτέλεσμα της θετικής διαδικτυακής φήμης και της εμπειρίας επίσκεψης.
– Οι διαμορφωτές γνώμης (ambassadors) συνέβαλλαν στη δημιουργία μιας θετικής φήμης για την Ελλάδα διαχέοντας ταξιδιωτικό περιεχόμενο σε σχέση με τον πολιτισμό, τη φύση, τη γαστρονομία, τα καταλύματα, τις εκδηλώσεις, τις υπαίθριες δραστηριότητες, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα.
– Η Ελλάδα, ως προς την εμπειρία επίσκεψης, διατήρησε την ανταγωνιστικότητά της ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Το ΙΝΣΕΤΕ, στο πλαίσιο παρακολούθησης της τουριστικής δραστηριότητας μέσα από διαφοροποιημένες πηγές, συλλέγει big data για την Ελλάδα, την Αθήνα και ανταγωνιστικούς προορισμούς (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία), που αποτυπώνουν α) την εξέλιξη της εικόνας του κάθε προορισμού και β) την τουριστική εμπειρία ως προς τα διάφορα επιμέρους ‘συστατικά’ (πχ διαμονή, εστίαση, αξιοθέατα κλπ) της, επιτρέποντας συγκρίσεις μεταξύ αφενός της Αθήνας και της Ελλάδας και αφετέρου των ανταγωνιστικών χωρών. Η συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων για λογαριασμό του ΙΝΣΕΤΕ γίνεται από την εταιρεία TCI Research.
Σύμφωνα με την ανάλυση για το 3o τρίμηνο του 2022 (Q3), τα κύρια σημεία έχουν ως εξής:
- Ως προς τη συνολική φήμη της Ελλάδας και της Αθήνας, σημειώθηκε μια κάμψη στο πρώτο μισό του Q3 αλλά σταδιακά υπήρξε ανάκαμψη προς το τέλος του τριμήνου χάρη τόσο στη θετική διαδικτυακή φήμη όσο και την εμπειρία επίσκεψης.
- Παρά την ασταθή παγκόσμια και ευρωπαϊκή συνθήκη όπου οι περισσότεροι προορισμοί αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις (κλιματική κρίση, πληθωρισμός, υπερτουρισμός κ.λπ.), ο τουρισμός στην Ελλάδα φαίνεται να έχει επιστρέψει πλήρως στα επίπεδα επισκεψιμότητας που είχε πριν από την πανδημία Covid-19.
- Οι διαμορφωτές γνώμης (ambassadors) συνέβαλλαν στη δημιουργία μιας θετικής φήμης στο διαδίκτυο για την Ελλάδα διαχέοντας ταξιδιωτικό περιεχόμενο σε σχέση με τον πολιτισμό, τη φύση, τη γαστρονομία, τα καταλύματα, τις εκδηλώσεις, τις υπαίθριες δραστηριότητες, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα.
- Το net sentiment score της Ελλάδας (25) ξεπέρασε (κατά +2 μονάδες) το αντίστοιχο της Ισπανίας (23), ενώ υπολείπεται της Ιταλίας (50) και της Πορτογαλίας (35).
- Αναλύοντας το net sentiment score ανά αγορά, η φήμη της χώρας παρουσιάζει διαφοροποιήσεις. Οι αγορές της Ολλανδίας, της Ιταλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών εμφανίζουν μικρότερες διακυμάνσεις μεταξύ των τριμήνων. Από την άλλη πλευρά, στις αγορές της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, και σε ελαφρώς μικρότερο βαθμό στη Γαλλία, σημειώνονται μεγαλύτερες μειώσεις κατά το τρίτο τρίμηνο.
- Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, όπου συνήθως αυξάνεται η τουριστική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση ο αριθμός των κριτικών στο διαδίκτυο, καταγράφονται πτωτικές τάσεις στην αξιολόγηση της εμπειρίας με βάση την επίσκεψη στους περισσότερους προορισμούς στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα, διατήρησε την ανταγωνιστικότητά της ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά +0,37.
- Αξίζει να υπογραμμισθεί η βαθμολόγηση πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην μεταβλητή value for money για όλους τους υπό εξέταση προορισμούς.
- Όπως ήταν αναμενόμενο, η διατήρηση της υψηλής βαθμολόγησης ως προς τηn υγειονομική ασφάλεια και την προστασία της δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, ειδικά στα αξιοθέατα, αντιμετώπισε προκλήσεις. Η επισήμανση των υγειονομικών μέτρων και η αποφυγή συνωστισμού ενδείκνυνται για τη διατήρηση της βαθμολόγησης πάνω από το όριο επαγρύπνησης.