Πόσο ικανοποιημένοι μένουν οι τουρίστες από την Αθήνα;

Τον Νοέμβριο του 2019 παρουσιάστηκε η 15η έρευνα για την ικανοποίηση τουρισμού και η απόδοση του ξενοδοχείου, μια μελέτη που διεξήχθη για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδοχείων Αθηνών – Αττικής.

Αθήνας

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι ότι περίπου το 80% των τουριστών πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτά που βλέπουν και κάνουν στην Αθήνα και κατά συνέπεια το 87% δηλώνει ότι θα επιστρέψουν στην Αθήνα, ενώ το 96% θα συστήσει μια επίσκεψη.

Ωστόσο, αυτοί οι ίδιοι τουρίστες ανέφεραν επίσης ότι η δημόσια καθαριότητα είναι ανεπαρκής, βαθμολογώντας την μόλις 5,6 στα 10, μακράν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 ετών. Επίσης, το επίπεδο ικανοποίησης
όσον αφορά την πράσινη φύση, την ηχορύπανση, την κατάσταση των πλατειών και των πεζοδρομίων και την ατμοσφαιρική ρύπανση βυθίστηκε και χρειάζεται σαφώς να βελτιωθεί για να διατηρηθεί η πόλη ελκυστική.

Επιπλέον, με εξαίρεση την τοπική γαστρονομία, οι τουρίστες αισθάνονται ότι δεν έχουν πραγματικά βρει κάτι για να συνδέονται με τους ντόπιους και τον τρόπο ζωής τους. Σε σχέση με αυτό, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους δεν βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, αλλά σε άλλους δήμους της Αττικής. Ο πληθυσμός στον Δήμο Αθηναίων έχει μειωθεί από 816.556 το 1991 σε 664.046 το 2011, μια πτώση 19%, ενώ ο πληθυσμός των δήμων
γύρω από το κέντρο αυξήθηκε. Προβλέπεται ότι η τάση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ως εκ τούτου, θεωρείται πολύ σημαντικό ο προορισμός της Αθήνας να αναπτυχθεί και να υλοποιηθεί μια
στρατηγική προορισμού λαμβάνοντας υπόψη το κοινό ενδιαφέρον των επισκεπτών, των κατοίκων και των επιχειρήσεων.

Πηγή: GBR HOSPITALITY NEWSLETTER 2019 Q4

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...