Η «επόμενη μέρα» για τα ξενοδοχεία και τον τουρισμό

«Εν τοις πράγμασι»

 της Μαρίας – Χριστίνας Κουτίτα*

Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνει ο τουρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο αυτές τις μέρες. Οι αεροπορικές εταιρίες μείωσαν τις πτήσεις τους, τα περισσότερα κράτη έχουν κλείσει τα σύνορά τους, οι δημόσιες συγκοινωνίες υπολειτουργούν και στα περισσότερα μέρη του κόσμου υπάρχει σαφής οδηγία να μείνει ο κόσμος στα σπίτια του. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν εκλείψει οι τουρίστες και οι ταξιδιώτες και τα ξενοδοχεία να έχουν πάψει να έχουν πελάτες. Σε ορισμένα μέρη δε, τα ξενοδοχεία έχουν κλείσει με κρατική διαταγή. Κάποια, έχουν μετατραπεί σε χώρους φιλοξενίας γιατρών ή σε χώρους διαμονής σε καραντίνα. Είναι επόμενο, ο τουρισμός και όλη η οικονομία που αυτός στήριζε να έχουν κλονιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Τι θα γίνει όμως, όταν όλοι αυτοί οι περιορισμοί τελειώσουν (ή ακόμα και μειωθούν) και ο κόσμος αρχίσει και πάλι να κυκλοφορεί στους δρόμους, να ταξιδεύει και να χρειάζεται να διαμείνει σε ξενοδοχεία? Πως θα είναι η ζωή μας «εν τοις πράγμασι» όταν κληθούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητά μας?

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η νέα μας κανονικότητα θα έχει σημάδια και στοιχεία από το σήμερα. Γεγονός το οποίο είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε έγκαιρα ώστε να μας βρει η «επόμενη μέρα» κατάλληλα προετοιμασμένους.

Ας βάλουμε λοιπόν τους εαυτούς μας στη θέση ενός ταξιδιώτη της επόμενης ημέρας. Θα εμπιστευόμασταν να διαμείνουμε σε κάποιον χώρο όπου διέμενε κάποιος άλλος πριν από εμάς? Πως θα επιλέγαμε τον τόπο του προορισμού μας αν δεν είμασταν αναγκασμένοι να ταξιδέψουμε σε συγκεκριμένο μέρος?

Ένα από τα κύρια στοιχεία που θα επηρεάσουν την πελατειακή συμπεριφορά ως προς την επιλογή του τόπου προορισμού, αλλά και ως προς την επιλογή του καταλύματος, είναι η ασφάλεια και τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται ώστε να μην κινδυνέψει η υγεία του πελάτη.

Ενδεικτικά, κάποια από τα μέτρα που έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται στην Κίνα, η οποία προηγείται χρονικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου, είναι τα ακόλουθα:

  1. Θερμομέτρηση όλων όσων εισέρχονται στον χώρο του ξενοδοχείου με την τοποθέτηση θερμικής κάμερας στην είσοδο. Με τον τρόπο αυτό, άνθρωποι που είναι εμπύρετοι ανιχνεύονται πριν ακόμη εισέλθουν στο χώρο του ξενοδοχείου και αντιμετωπίζονται καταλλήλως.
  2. Τοποθέτηση δοχείων με αντισηπτικό σε κάθε όροφο και σε κάθε κοινόχρηστο χώρο. Αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για την πρόληψη μετάδοσης του ιού και προστατεύει τους πελάτες του ξενοδοχείου.
  3. Έξτρα απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων και των δωματίων με φωτισμό UVC. Είναι γνωστό ότι τα ξενοδοχεία απολυμαίνουν σωστά τους χώρους τους. Μια επιπρόσθετη μέθοδος απολύμανσης, απλή στην εφαρμογή της, είναι ο φωτισμός των δωματίων ή των λοιπών χώρων με ειδικά φωτιστικά σώματα τα οποία σκοτώνουν κάθε είδους ιό. Αυτή είναι μια έξτρα παροχή που θα πείσει τους πελάτες σας ότι φροντίζετε ιδιαίτερα για αυτούς.
  4. Παροχή προστατευτικών μασκών και γαντιών μιας χρήσης στο δωμάτιο του πελάτη μαζί με τα υπόλοιπα αναλώσιμα που παρέχει το ξενοδοχείο. Έτσι, οι πελάτες αισθάνονται ότι το ξενοδοχείο νοιάζεται και φροντίζει για την υγεία τους, ενώ ταυτόχρονα τους παρέχει ένα μέσο να κυκλοφορήσουν σε πολυσύχναστα μέρη και να χρησιμοποιήσουν δημόσιες συγκοινωνίες με περισσότερη ασφάλεια.
  5. Προστατευτικός εξοπλισμός προσωπικού που έρχεται σε επαφή με την καθαριότητα του χώρου. Εκτός όμως από τους πελάτες του ξενοδοχείου, ιδιαίτερη σημασία έχει και η προστασία των εργαζομένων του χώρου. Ιδιαίτερα όσων φροντίζουν για την καθαριότητα. Εξοπλισμός όπως μάσκες, γάντια και ολόσωμες στολές προστασίας προτείνονται ώστε να μην κινδυνέψουν.
  6. Εξυπηρέτηση Room Service από κάποια ξενοδοχεία, έχουν εξοπλιστεί με robots τα οποία μετακινούνται αυτόνομα στον χώρο του ξενοδοχείου και μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες στα δωμάτιά τους. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η απευθείας επαφή προσωπικού και πελατών και η πιθανή διάδοση ιού.

Συμπερασματικά, λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλη αυτή η κατάσταση δεν θα πρέπει να μας καταβάλει, αλλά θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε τα πράγματα διαφορετικά από ότι τα είχαμε συνηθίσει, γιατί οι άνθρωποι δεν θα σταματήσουν να ταξιδεύουν και να αναζητούν νέες εμπειρίες.

Think about things differently!


(*) Μαρία-Χριστίνα Κουτίτα, Managing Director

PRAGMASSI Global Trading Company

Ξενοδοχειακός και Επαγγελματικός Εξοπλισμός

Επισκεφτείτε μας στο: www.pragmassi.com

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...