Ρότα ύφεσης ακολουθεί η ελληνική αγορά κρουαζιέρας

του Ηλία Μπέλλου, kathimerini.gr*

Σε ύφεση εισέρχεται και επισήμως φέτος η ελληνική αγορά κρουαζιέρας, αποστερώντας την εθνική οικονομία από μια δυνητικά σημαντική αναπτυξιακή δυναμική αλλά και ξένο συνάλλαγμα. Και ενώ η μάχη για το 2018 έχει ήδη ξεκινήσει, με τις επιχειρήσεις του κλάδου, πράκτορες και λιμάνια να προσπαθούν αυτή την εβδομάδα στις δύο διεθνείς εκθέσεις του κλάδου στο Αμβούργο να ενισχύσουν τις κρατήσεις για το επόμενο έτος, οι ελπίδες για ανάκαμψη παραμένουν λιγοστές. Διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας, όπως υποδομές και προώθηση νέων προορισμών και περιφερειακά ζητήματα όπως ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τις μεγάλες εταιρείες εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας και των τρομοκρατικών επιθέσεων είναι οι αιτίες της διευρυνόμενης κρίσης.

Το 2017 αναμένεται να κλείσει με χίλιες λιγότερες αφίξεις πλοίων στα ελληνικά λιμάνια και 770.000 λιγότερες επισκέψεις επιβατών από ό,τι το 2016. Μια χρονιά, η περυσινή, κατά την οποία τα μεγέθη αυτά παρέμειναν στάσιμα σε σχέση με το 2015, οπότε και είχαν μειωθεί από το προηγούμενο έτος. Με βάση τους υπολογισμούς της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), οι αφίξεις επιβατών στα ελληνικά λιμάνια προβλέπεται πως θα φτάσουν μόλις τα 4,4 εκατ. από 5,2 εκατ. πέρυσι, ενώ τα πλοία από 4.290 το 2016 θα περιοριστούν στα 3.258 φέτος. Τις εκτιμήσεις αυτές στηρίζουν οι μέχρι στιγμής, και ειδικότερα έως και 25 Αυγούστου, πραγματοποιηθείσες επισκέψεις και αντιστοιχούν σε συρρίκνωση της τάξεως του 24% στις προσεγγίσεις πλοίων και 15% στις αφίξεις επιβατών.

Τα μεγέθη αυτά θα μπορούσαν να αποδειχθούν χειρότερα αν οι ενδείξεις για τη δραστηριότητα κατά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δεν ήταν καλύτερη από την αρχικά αναμενόμενη. Οπως εξηγούν στην «Κ» κύκλοι της Celestyal Cruises, η οποία πραγματοποιεί κυκλικά δρομολόγια (home porting) από Λαύριο και Πειραιά, ο Σεπτέμβριος είναι πλήρως κρατημένος και επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις πως έχει ανοίξει και πάλι η αγορά επιβατών των ΗΠΑ.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...