Τουρισμός: Αισιοδοξία των ξενοδόχων για τους επόμενους μήνες

Ανάκαμψη του τουριστικού τομέα.

Μετά το άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαΐου 2021, η τουριστική βιομηχανία άρχισε αργά την ανάκαμψή της. Οι διεθνείς αφίξεις στα κύρια αεροδρόμια της Ελλάδας τον Ιούνιο του 2021 δεν ξεπέρασαν το επίπεδο του 35% του 2019.

Αυτό είναι σύμφωνο με την ανάλυση της τάσης της νυχτερινής αίθουσας, η οποία δείχνει ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία έφτασαν σε επίπεδο 38% τον Ιούνιο του 2021 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019: 43% σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη, 35% σε ξενοδοχεία θέρετρων.

Στην Αθήνα το 87% της προσφοράς δωματίου ήταν σε λειτουργία τον Ιούνιο με αυξημένη ζήτηση. Τα έσοδα από τα δωμάτια τον Ιούνιο του 2021 πέτυχαν επίπεδο 39% του ίδιου μήνα το 2019.

Στη Θεσσαλονίκη περίπου το 88% των δωματίων ήταν λειτουργικά τον Ιούνιο, ενώ η ζήτηση αυξήθηκε. Τα έσοδα των δωματίων τον Ιούνιο του 2021 έφτασαν το επίπεδο του 44% των επιδόσεων τον Ιούνιο του 2019.

Υψηλότερη μέση δαπάνη σε ξενοδοχεία θέρετρων.

Τα δεδομένα του Ιουνίου 2021 δείχνουν επίσης ότι τα Συνολικά Έσοδα ανά Κατειλημμένο δωμάτιο στα ξενοδοχεία θέρετρων είναι σημαντικά υψηλότερα από τον Ιούνιο του 2020 – με πολύ χαμηλή ζήτηση – αλλά και σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019.

Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Ελλάδα προσελκύει πελάτες υψηλότερου προφίλ, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν περισσότερα, πιθανώς υποστηριζόμενα από τις διαθέσιμες πλεονάζουσες αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η εναέρια κυκλοφορία παρουσιάζει σημαντικές επιταχύνσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Οι Έλληνες ξενοδόχοι είναι αισιόδοξοι για τους επόμενους μήνες, αλλά παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς η ζήτηση είναι εύθραυστη με φόβους για την εξάπλωση της μετάλλαξης Delta, η οποία είναι πολύ πιο μεταδοτική. Η σημαντική αυξημένη ζήτηση που υποστηρίζεται από σημαντική πλεονάζουσα εξοικονόμηση σίγουρα θα οδηγήσει τον τουρισμό, αλλά οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν συνεχώς νέους περιορισμούς για τους εισερχόμενους τουρίστες, αλλά και για τους τουρίστες που επιστρέφουν. Κάθε χώρα καθορίζει τις δικές της ταξιδιωτικές πολιτικές, επομένως δεν υπάρχει εναρμονισμένο ευρωπαϊκό σύνολο ταξιδιωτικών κανόνων και περιορισμών.

Ελληνική οικονομία: ισχυρότερο από το αναμενόμενο Α1 θα σηκώσει ανάκαμψη φέτος.

Η πανδημία του κορωνοϊού ήταν μια τεράστια επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας πέρυσι, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 7,8%. Οι εθνικοί λογαριασμοί έδειξαν ότι το ΑΕΠ ξεπέρασε το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αυξήθηκε κατά 4,4% σε ετήσια βάση παρά το γεγονός ότι τα μέτρα lockdown έχουν επαναφερθεί. Οι επενδύσεις επεκτάθηκαν κατά 3,0% σε ετήσια βάση και το καθαρό εμπόριο ανέκαμψε περαιτέρω, αλλά η ιδιωτική κατανάλωση συνέχισε να υποφέρει λόγω των παρατεταμένων περιορισμών που σταμάτησαν τις δαπάνες.

Η Oxford Economics αναμένει ότι το ΑΕΠ θα επεκταθεί οριακά το δεύτερο τρίμηνο. Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ανάμεικτα σημάδια με τη βιομηχανική παραγωγή να μειώνεται κατά 5,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο, αντισταθμίζοντας την αύξηση του Απριλίου κατά 4,4%, αλλά οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,3% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο. Επιπλέον, τα δεδομένα συναισθημάτων για τον Ιούνιο είδαν την εμπιστοσύνη να εξασθενεί.

Επίσης, η τουριστική δραστηριότητα παρέμεινε αδύναμη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021 με ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Απρίλιο και τον Μάιο σε επίπεδα 8% και 11% του αντίστοιχου μήνα το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Η Oxford Economics προβλέπει αύξηση 5,7% το 2021 καθώς η δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά κατά το υπόλοιπο του έτους με τους ακόλουθους βασικούς παράγοντες: αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών, αύξηση των επενδύσεων που υποστηρίζονται από τη χρηματοδότηση της επόμενης γενιάς από την ΕΕ, ανάκτηση των εξαγωγών με βελτιωμένα ταξίδια.

Πηγή: GBR Consulting Hospitality Newsletter 2021 Q2

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...