Σημαντική αύξηση των εισπράξεων από τον τουρισμό για το 2019

Με βάση τα στοιχεία μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019 οι διεθνείς αφίξεις στους 19 βασικούς αερολιμένες της Ελλάδας αυξήθηκαν κατά 3,3% y-o-y.

Η Αθήνα ξεπέρασε σαφώς τα υπόλοιπα αεροδρόμια, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 11,8% y-o-y. Τα επίπεδα διαμονής στην Αθήνα παρουσίασαν μικρή μείωση, ενώ οι τιμές δωματίων αυξήθηκαν οριακά. Ως αποτέλεσμα, το RevPAR υποχώρησε 1,3% το Σεπτέμβριο, αλλά η προσφορά ξενοδοχείων στην Αθήνα αυξήθηκε σημαντικά στις ανώτερες κατηγορίες τα τελευταία χρόνια και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας.

Ο αερολιμένας της Θεσσαλονίκης σημείωσε αύξηση 5% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο του 2019. Η διαμονή στα ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη υποχώρησε ελαφρώς, ενώ η ADR αυξήθηκε μερικές ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του RevPAR κατά 2,0% σε ετήσια βάση. Όσον αφορά την προσφορά, παρουσιάστηκε μια σειρά νέων ανοιγμάτων στη Θεσσαλονίκη και ένας αγωγός περίπου 15 νέων ξενοδοχειακών έργων, τα οποία αφορούν κυρίως υπάρχοντα κτίρια, τα οποία θα μετατραπούν σε boutique hotels. Αυτές οι νέες μονάδες αναμένεται να αναβαθμίσουν το ξενοδοχειακό προϊόν στη Θεσσαλονίκη.

Οργανισμοί τουρισμού, όπως το SETE και η Ελληνική Συνομοσπονδία Τουρισμού, δείχνουν ότι ο τομέας χρειάζεται ένα νέο όραμα και ένα νέο στρατηγικό προσανατολισμό.

Μια αλλαγή θα πρέπει να πραγματοποιείται από την προώθηση προορισμού – με έμφαση στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών – στη διαχείριση προορισμού, όπου οι επισκέπτες, οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις έχουν κοινό συμφέρον. Η Ελλάδα πρέπει να επωφεληθεί από τις νέες τάσεις, τις εξελίξεις στην τεχνολογία, τις νέες αγορές, τις μεταβαλλόμενες ταξιδιωτικές απαιτήσεις και τους νέους influencers.

Ένα στοιχείο θα παραμείνει αμετάβλητο: το κύριο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας “Ήλιος & Θάλασσα”, το οποίο πρέπει να εμπλουτιστεί με στοιχεία όπως ο πολιτισμός και η γαστρονομία.

Πηγή: GBR – Greek Hospitality Industry Performance 2019

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...