Σε χαμηλά 10 ετών φέτος οι επιβάτες κρουαζιέρας στη Μεσόγειο

sofokleousin.gr*

Ο φόβος της τρομοκρατίας και ο αποκλεισμός λιμανιών σε χώρες όπως η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος οδηγεί φέτος την κρουαζιέρα στη Μεσόγειο σε χαμηλά 10 ετών όσο αφορά τη χωρητικότητα επιβατών, αναγκάζοντας τις μεγάλες εταιρείες να ταξιδέψουν φέτος με λιγότερα και μικρότερα πλοία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ιταλικής εταιρίας ερευνών Risposte Turismo.

Όπως δείχνει η έρευνα, μόνο το 15,5% της χωρητικότητας κρουαζιερόπλοιων θα ταξιδέψει στη Μεσόγειο αυτή τη χρονιά, έναντι 18,3% πέρυσι και 16,4% το 2007.

Πάντως, αν και φέτος για τις εταιρείες κρουαζιέρας θεωρούνται πιο επικερδείς άλλες περιοχές, η Μεσόγειος παραμένει ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός κρουαζιέρας, μετά την Καραϊβική (μερίδιο χωρητικότητας επιβατών 35,6%) και μπροστά από την Ευρώπη (11,5%).

Η Βαρκελώνη, με περισσότερα από 800 πλοία φέτος, έναντι 758 πέρυσι, θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Το 58% εκ των 2,6 εκατ. επισκεπτών της πέρυσι επιβιβάζονταν ή αποβιβάζονταν από κρουαζιέρα.

Αντίθετα, απώλειες αναμένεται να έχουν μεγάλα λιμάνια της Ιταλίας, με μείωση των επιβατών κατά 7,1%  (10,3 εκατ.) και των προσεγγίσεων πλοίων κατά 9,6% (4.500). Το λιμάνι Civitavecchia της Ρώμης, το δεύτερο μεγαλύτερο κρουαζιέρας στη Μεσόγειο μετά τη Βαρκελώνη, θα έχει μείωση επισκεπτών 5,9% και η Βενετία, το τέταρτο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο, θα έχει μείωση 11,4%.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: sofokleousin.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...