ΣΕΤΕ: Κίνδυνος εγκλωβισμού εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών

Πρωτοφανής αναστάτωση και σοβαρότατα προβλήματα δημιουργούνται στον τουρισμό της χώρας λόγω της υλοποίησης επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων, που αποφάσισε και εξήγγειλε η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ), μετά την άγονη συνάντηση με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τη διοίκηση της ΥΠΑ. Οι απεργίες αυτές, εφόσον τελικά πραγματοποιηθούν, θα καταστήσουν αδύνατη τη μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων ταξιδιωτών από και προς την χώρα μας. Θα προκαλέσουν ντόμινο επιπτώσεων για το σύνολο του τομέα του τουρισμού, με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες να εγκλωβίζονται στην χώρα μας λόγω ακύρωσης του συνόλου των τακτικών και έκτακτων πτήσεων, όπως και σε τουριστικά πακέτα που έχουν αγοραστεί χωρίς οι επισκέπτες να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις διακοπές τους. Προφανώς θα είναι τεράστια η ζημιά σε όλη την αλυσίδα των τουριστικών υπηρεσιών, στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών και στην εικόνα της χώρας.

Μία, έστω, 24ωρη απεργία μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση και είναι εύκολα αντιληπτό τι θα συμβεί εάν «κατέβει ο διακόπτης» στην πτητική λειτουργία της χώρας, με τόσο ακραίο τρόπο, επί δύο 48ωρα, σε διάστημα πέντε ημερών. Έστω και την τελευταία στιγμή, είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί λύση με διάλογο των δύο πλευρών. Τόσο το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όσο και η διοίκηση της ΥΠΑ πρέπει να δώσουν περαιτέρω απαντήσεις και στοιχεία για τα ζητήματα που θέτει η ΕΕΕΚΕ και να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ταυτόχρονα, η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, θα πρέπει να διατηρήσει υπεύθυνη στάση που επί μακρόν επιδεικνύει απέναντι στον τομέα του τουρισμού και να μην υλοποιήσει τις επαναλαμβανόμενες απεργίες, ιδιαίτερα το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο καταγράφεται αυξημένη ζήτηση, συμβάλλοντας θετικά στην προσπάθεια αναπλήρωσης των αφίξεων και εσόδων που χάθηκαν κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Ο τομέας του τουρισμού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης από κανέναν. Πάγια θέση του ΣΕΤΕ παραμένει το ότι η απρόσκοπτη λειτουργία του τομέα πρέπει να προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού και να εξασφαλίζεται μέσω της συνεργασίας όλων των φορέων. Η διαφύλαξη της εμπειρίας των επισκεπτών της χώρας είναι η βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, για την προστασία της καλής εικόνας της χώρας και για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...