Οι κορυφαίες μάρκες ξενοδοχείων στον κόσμο έχασαν σχεδόν 23 δισ. Δολάρια σε αξία επωνυμίας
Καθώς οι διακοπές ακυρώνονται και οι άνθρωποι έχουν οδηγίες να εργάζονται από το σπίτι, ο τομέας της φιλοξενίας έχει φτάσει σχεδόν σε ακινησία τόσο από τον τουρισμό αναψυχής όσο και από τα εταιρικά ταξίδια. Ως αποτέλεσμα, η συνολική αξία των κορυφαίων 50 πιο πολύτιμων εμπορικών σημάτων ξενοδοχείων έχει μειωθεί 33% σε ετήσια βάση, από 70,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 47,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Brand Finance Hotels 50 2021.
Το Hilton διατηρεί την πρώτη θέση
Η Hilton για άλλη μια φορά είναι οι πιο πολύτιμες μάρκες ξενοδοχείων στον κόσμο, παρά την πτώση της αξίας της μάρκας κατά 30% στα 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ τα έσοδα της Hilton έχουν σημειώσει σημαντική επιτυχία από το ξέσπασμα της πανδημίας, η μάρκα δείχνει εμπιστοσύνη στην αναπτυξιακή της στρατηγική, ανακοινώνοντας άλλα 17.400 δωμάτια που βρίσκονται σε εξέλιξη, φέρνοντας το σύνολο σε περισσότερα από 400.000 νέα δωμάτια που σχεδιάστηκαν – αύξηση 8% από το προηγούμενο έτος. Η Hilton διαθέτει επίσης το πιο πολύτιμο χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων, με τις επτά μάρκες της που εμφανίζονται στην κατάταξη φτάνοντας τη συνολική αξία μάρκας των 13,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο αντίπαλος της Hilton, Marriott (60% στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), έχει πέσει στην 5η θέση από τη 2η θέση, αφού έχασε πάνω από το μισό της αξίας της μάρκας. Πέρυσι, τα παγκόσμια διαθέσιμα έσοδα της μάρκας ανά δωμάτιο μειώθηκαν κατά 60% από το 2019 και η παγκόσμια πληρότητα ήταν μόλις 36% για το έτος.
Η Hyatt κάνει check in στη δεύτερη θέση
Η τάση του κλάδου ως μία από τις δύο μάρκες στην κατάταξη που καταγράφει την αύξηση της αξίας της μάρκας είναι η Hyatt (αύξηση 4% στα 4,7 δισ. Δολάρια ΗΠΑ). Παρά την πανδημία που επηρεάζει σημαντικά την απόδοσή της, η αύξηση των καθαρών δωματίων της Hyatt ήταν έντονη, ανοίγοντας 72 ξενοδοχεία και εισερχόταν σε 27 νέες αγορές. Επιπλέον, η μάρκα συνέχισε να εκτελεί νέες εγγραφές για να διατηρήσει τον αγωγό της, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από 40% αύξηση των υπαρχόντων δωματίων ξενοδοχείων στο μέλλον.
Το Taj είναι το ισχυρότερο στον τομέα
Εκτός από τη μέτρηση της συνολικής αξίας της μάρκας, η Brand Finance αξιολογεί επίσης τη σχετική ισχύ των επωνυμιών, με βάση παράγοντες όπως οι επενδύσεις μάρκετινγκ, η εξοικείωση των πελατών, η ικανοποίηση του προσωπικού και η εταιρική φήμη. Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, το Taj (αξία επωνυμίας 296 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) είναι η ισχυρότερη ξενοδοχειακή μάρκα στον κόσμο, με βαθμολογία δείκτη αντοχής μάρκας (BSI) 89,3 στα 100 και αντίστοιχη βαθμολογία ισχύος AAA.
Γνωστή για την παγκόσμια εξυπηρέτηση πελατών της, η πολυτελής αλυσίδα ξενοδοχείων βαθμολογεί πολύ καλά στο Global Brand Equity Monitor για λόγους προσοχής, εξοικείωσης, προτάσεων και φήμης, ιδίως σε ολόκληρη την εγχώρια αγορά της Ινδίας.
Brand Finance, Αναψυχή & Τουρισμός 2021
Εκτός από την ανάλυση των πιο πολύτιμων εμπορικών σημάτων στον κόσμο, η Brand Finance κατατάσσεται επίσης στις κορυφαίες 10 πιο πολύτιμες μάρκες στον ευρύτερο κλάδο αναψυχής και τουρισμού. Φέτος, η συνολική αξία των 10 πιο πολύτιμων εμπορικών σημάτων αναψυχής και τουρισμού στον κόσμο μειώθηκε κατά 40%.
Παρά το γεγονός ότι η booking.com σημείωσε απώλεια αξίας επωνυμίας 19% στα 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπέρασε την Airbnb (κάτω από 67% σε 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) και το Trip.com Group (κάτω από 38% σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια) για να γίνει η πιο πολύτιμη τουριστική μάρκα στον κόσμο. Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μάρκα φέτος, η Airbnb, μείωσε το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της πέρυσι και αναγκάστηκε να μειώσει τις νέες πρωτοβουλίες που είχε στο στάδιο της προετοιμασίας, συμπεριλαμβανομένων των πολυτελών θέρετρων και πτήσεων.
Η Happy Valley (κάτω από 37% σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) είναι η ισχυρότερη μάρκα του κλάδου, με βαθμολογία BSI 84,1 στα 100 και αντίστοιχη βαθμολογία αντοχής μάρκας AAA.
Τρεις νεοεισερχόμενοι στην κατάταξη
Υπάρχουν τρεις νεοεισερχόμενοι στην κατάταξη φέτος, το AMC Theaters (επωνυμία αξίας 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στην 7η θέση, το Priceline (αξία μάρκας 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στην 8η και το Shenzhen Overseas Chinese Town (αξία μάρκας σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στην 9η θέση.
Η μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογράφου στον κόσμο, η AMC, έχει αγωνιστεί καθώς οι κινηματογράφοι έκλεισαν εν μέσω παγκόσμιων lockdown. Η μάρκα ελπίζει ότι η τύχη τους θα αντιστραφεί καθώς οι πελάτες αρχίζουν αργά να επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη και τελικά θα κυκλοφορήσουν τα blockbusters που έχουν καθυστερήσει.
Οι τρεις νεοεισερχόμενοι έχουν απομακρύνει τρεις μάρκες κρουαζιέρας, οι οποίες έχουν εγκαταλείψει την κατάταξη φέτος: Royal Caribbean International, Norwegian Cruise και Carnival Cruise Lines.