Ξενοδοχεία 2021: Η Αθήνα κατάφερε να συναγωνιστεί άξια τους ανταγωνιστές της

Ανάγκη στρατηγικής για τη διαχείριση του προορισμού Αθήνα – Αττική

Η Αθήνα, τους μήνες που προηγήθηκαν μπορεί να κατάφερε να συναγωνιστεί άξια τους ανταγωνιστές της, ωστόσο, με μια μέση πληρότητα που δεν ξεπερνά το 45% στο 10μηνο 2021 -έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου- και με πλήθος ξενοδοχειακών και μη ξενοδοχειακών κλινών κάθε τύπου να προστίθενται διαρκώς στην προσφορά της χωρίς στρατηγική, χωρίς πλάνο και χωρίς την αντίστοιχη ζήτηση να τις υποστηρίζει, το μέλλον διαφαίνεται δύσκολο.

Τα συμπεράσματα αυτά, προκύπτουν τόσο από τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία Απόδοσης ξενοδοχείων τα οποία η Ένωση συγκεντρώνει ανελλιπώς με τη συνεργασία της GBR Consulting,  όσο και απ’ όσα ειπώθηκαν από τους εκπροσώπους των ξενοδοχείων της Αθήνας – Αττικής κατά την συνεδρίαση της 51ηης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης Μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού στις 24-11-2021.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κα Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Τουρισμού, «τα προβλήματα που δημιούργησε τόσο η πολύχρονη οικονομική κρίση όσο και η πανδημία που ακολούθησε, έπληξαν με σφοδρότητα τον κλάδο του Τουρισμού, ιδιαίτερα τους αστικούς προορισμούς και ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία της Αθήνας. Άλλοτε με κλειστά ξενοδοχεία, άλλοτε με ανοιχτά ξενοδοχεία αλλά κλειστά επί της ουσίας, χωρίς πελάτες-τουρίστες, προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε την απουσία επισκεπτών, τα μεγάλα θέματα της Απασχόλησης, την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, την προσαρμογή σε μια σύνθετη νέα πραγματικότητα, ενώ τομείς όπως ο συνεδριακός επαγγελματικός τουρισμός, οι εκδηλώσεις στα ξενοδοχεία, η κρουαζιέρα, επλήγησαν ανεπανόρθωτα. Οι θετικές επιδόσεις για την Αθήνα από τον Ιούνιο -Ιούλιο 21 έως και τον Οκτώβριο και με έναν Νοέμβριο χωρίς επισκέπτες μαραθωνοδρόμους, με μια μέση πληρότητα που δεν ξεπερνά το 45%  – και μένουμε εδώ, διότι δεν διαφαίνεται κάτι θετικό για τους επόμενους μήνες- σίγουρα δεν είναι σε θέση να αναπληρώσουν τις τεράστιες απώλειες δυο ετών πανδημίας και όσων προηγήθηκαν τα έτη 2008-2018 ειδικά για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία. Στα όσα ήδη αντιμετωπίζουμε σε πανελλαδικό επίπεδο, έρχονται να προστεθούν ένας νέος δύσκολος χειμώνας που δεν γνωρίζουμε που θα μας οδηγήσει εκ νέου, διεθνώς, θέματα με τις αυξήσεις στα ενεργειακά τιμολόγια, σοβαρά θέματα που αφορούν στην Απασχόληση και τους εργαζομένους. Οι κινήσεις που πιστεύουμε πως πρέπει να γίνουν είναι να χαράξουμε από κοινού μια ευέλικτη στρατηγική διαχείρισης της κατάστασης, να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες προβολής και ανάδειξης των ιδιαιτεροτήτων του προορισμού στις διεθνείς αγορές και να ενισχύσουμε επί του πρακτέου τις ξενοδοχειακές μονάδες 12μηνης λειτουργίας. 

Ας μην ξεχνάμε -τόνισε η Πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ– πως βρισκόμαστε ενώπιον ενός κινδύνου υπερπροσφοράς κλινών όλων των τύπων στην πόλη μας, δυσανάλογου με τη ζήτηση και έχουμε σοβαρά θέματα παραξενοδοχίας και αθέμιτου ανταγωνισμού. Τα προβλήματα δε της Αθήνας, ως πόλης, είναι επίσης πολλά, χρόνια, γνωστά και απαιτείται πλέον η στενή συνεργασία του υπουργείου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε επίπεδο Περιφέρειας, Δήμων και εμπλεκόμενων υπουργείων για την επίλυσή τους». Στο σημείο αυτό η  κυρία  Καρανάσιου – Ζούλοβιτς πρότεινε και τη θέσπιση από το Υπουργείο «θεσμών ή και Οργανισμών Διαχείρισης των προορισμών, αρχής γενομένης από την Αθήνα- Αττική ως περιφέρεια – μικρογραφία της χώρας και βασική πύλη εισόδου, με μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού, επιχειρήσεων, επισκεπτών, καθώς αυτό θα βοηθούσε τον προορισμό συνολικά. Είναι δύσκολο – όπως επεσήμανε- να διαχειριστούμε τα τεράστια μεγέθη της Αθήνας χωρίς σχέδιο και στρατηγική διαχείρισής της. Έχουμε θετικά όπως και αρνητικά παραδείγματα πόλεων – για να πράξουμε αναλόγως και  προς τη σωστή κατεύθυνση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν επίσης και οι Πρόεδροι ΣΕΤΕ και ΞΕΕ κ.κ. Γιάννης Ρέτσος και Αλέξανδρος Βασιλικός αντίστοιχα, οι οποίοι επεσήμαναν κατ’ αρχήν, την αισιοδοξία που πρέπει να διατηρηθεί, αλλά και την σύνεση που πρέπει να επιδειχθεί, προκειμένου να ξεπεραστεί η δύσκολη αυτή περίοδος που διανύουμε. Μίλησαν επίσης για τις επιμέρους παραμέτρους που επιδρούν στην διαμόρφωση της κίνησης, αλλά και για τα ειδικά θέματα της Αθήνας συγκριτικά με άλλους προορισμούς της χώρας. Τονίσθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να υποστηριχθούν στο εξής οι καθ΄ όλα νόμιμες, υγιείς, κατάλληλες για την Αθήνα επενδύσεις που θα εξασφαλίσουν νέα πνοή στην «επόμενη ημέρα» για την Αθήνα. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση καθ΄ όλη τη διάρκειά της, ενημέρωσε αναλυτικά τους παριστάμενους ξενοδόχους για τις ενέργειες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας επί των κλαδικών θεμάτων που απασχολούν τα ξενοδοχεία με πανελλαδικό -οριζόντιο- χαρακτήρα, καθώς και για τα θέματα που αφορούν τη συνεργασία της Ομοσπονδίας με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία.

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας από την πλευρά του, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ξενοδόχους για τις προτεραιότητες του Υπουργείου, που είναι μεταξύ άλλων και η υποστήριξη των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, καθώς και ο ίδιος γνωρίζει πως δέχονται ιδιαίτερες πιέσεις αυτή τη περίοδο και μέχρι να ανανήψει ο Ελληνικός Τουρισμός. Μίλησε επίσης για τις προσπάθειες του Υπουργείου προς ενίσχυση τομέων που έχουν πληγεί, όπως το city break και η κρουαζιέρα, ανακοίνωσε νέα διαφημιστική καμπάνια που δρομολογείται για την Αθήνα με την νέα χρονιά, αλλά και για θετικά μηνύματα και προβλέψεις για το 2022, (όπως λ.χ. αύξηση των πτήσεων από Αμερική, κ.ά. προορισμούς). Ο Υπουργός επεσήμανε την ανάγκη οργάνωσης όλων των εμπλεκομένων με τον Τουρισμό, μέσα από κοινές δράσεις, για ποιοτικό τουριστικό προϊόν, για υγειονομική ασφάλεια, για περιβαλλοντικό εκσυγχρονισμό κ.ά. Σε ότι αφορά στις συναρμοδιότητες των υπουργείων, τόνισε πως όσα δρομολογούνται τους επόμενους μήνες μέσα από διαφορετικά νομοσχέδια ενίοτε σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα- ανοίγουν τον δρόμο μιας καλύτερης συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων σε διάφορα επίπεδα. 

 

Οι πίνακες κίνησης και απόδοσης ξενοδοχείων 10μηνου 2021
καθώς και πόλεων – ανταγωνιστών της Αθήνας

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...