Η παγκόσμια τουριστική ανάπτυξη και η προοπτική για την Ελλάδα
Το 1990 οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις παγκοσμίως ήταν 439 εκατ., ενώ το 2019 άγγιξαν το 1,5 δισ. Με άλλα λόγια, κατά τη διάρκεια περίπου 30 ετών, υπερτριπλασιάστηκαν οι ταξιδιώτες που διασχίζουν καθημερινά τα διεθνή σύνορα για αναψυχή, επαγγελματικούς ή άλλους σκοπούς.
Ειδικότερα, από το 1990 και έπειτα ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης (CAGR) των αφίξεων έως το 2019 ήταν μεγαλύτερος από 4% και την δεκαετία 2010 – 2019 κυμάνθηκε στο 5%.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, εκτιμάται ότι οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις παγκοσμίως θα ανέλθουν στα 1,8 δισ. έως το 2030.
O τουρισμός -διεθνώς και διαχρονικά- αποδεικνύεται ένας από τους πιο σταθερά αναπτυσσόμενους τομείς και προβλέπεται ότι θα συνεχίσει μακροπρόθεσμα την σταθερή ανοδική πορεία των τελευταίων 70 ετών.
Πώς μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα το μερίδιο που της αξίζει σε αυτή την αναπτυξιακή προοπτική; Πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί τη φήμη της, τις επενδύσεις από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για να διασφαλίσει αειφορία, ανάπτυξη και ευημερία; Πώς θα μπορέσει τελικά να κεφαλαιοποιήσει το τουριστικό brand της;
Η πορεία του ελληνικού τουρισμού προς το 2030 προϋποθέτει τη μετάβαση από την αυθόρμητη στη στοχευμένη ανάπτυξη μέσα από ένα μεθοδικό, ουσιαστικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε ένα πλαίσιο βιωσιμότητας, λαμβάνοντας υπόψη διαθέσιμους πόρους, στόχους και αναδυόμενες τάσεις.
Η στρατηγική προς το 2030 απαντά στην ανάγκη να εξελιχθεί το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας σε πιο σύνθετο, οργανωμένο και επιμελημένο και άρα πιο ελκυστικό στους διεθνείς ταξιδιώτες.