Η Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρας ανακοινώνει τη σημαντική αύξηση Ευρωπαίων Επιβατών Κρουαζιέρας που πραγματοποιήθηκε το 2016

Πάνω από 500.000 περισσότεροι Ευρωπαίοι Επιβάτες Κρουαζιέρας τα τελευταία τέσσερα χρόνια

 • Πάνω από 41 δισ. ευρώ η συμβολή στην οικονομία ετησίως
 • Σημαντική αύξηση 52% στους επιβάτες κρουαζιέρας στην Ελλάδα, σημειώνοντας ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς με 24.000 επιβάτες 

Η Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρας, η ενιαία και ηγετική αρχή εκπροσώπησης της παγκόσμιας κοινότητας για την κρουαζιέρα, επιβεβαιώνει μίααύξηση 3,4% των Ευρωπαίωνεπιβατών συγκριτικά με το 2015, η οποία βασίζεται κυρίως στις αγορές της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα* που πραγματοποιεί η CLIA, την οποία παρουσίασε αυτήν την εβδομάδα ο κος Κυριάκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της CLIA Ευρώπης και Διευθύνων Σύμβουλος της Celestyal Cruises, στην έκθεσηSeatrade Cruise Global 2017.

Η αγορά της ευρωπαϊκής κρουαζιέρας αναπτύσσετε σταθερά τα τελευταία δέκα χρόνια, αγγίζονταςέωςκαι τους 6,7 εκατομμύρια Ευρωπαίους επιβάτες,το 2016.

Αυτή η πενταετής τάση είναι ανοδική σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως στη Γερμανία,που παρατηρείται ιλιγγιώδης ανάπτυξη11,3% σημειώνοντας ρεκόρ με περισσότερους από 2 εκατ. επιβάτες. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία παρουσίασαν άνοδο 5,6% με σχεδόν 1,9 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ η Ισπανία συνεχίζει την ανάκαμψη, έπειτα από την οικονομική ύφεση του 2014, με την αγορά κρουαζιέρας να αυξάνεται κατά 4,2%.

Αντίστοιχα με τις προηγούμενες χρονιές, 4 στους 5 Ευρωπαίους επιλέγουν τις κρουαζιέρες στην Ευρώπη, με τους μισούς να επιλέγουν τα νησιά της Μεσογείου και του Ατλαντικού, ενώ το 21% προτιμά τη Βόρεια Ευρώπη και τη Βαλτική.

Ο κος Κυριάκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της CLIA Ευρώπης, δήλωσε: «Η πρόβλεψη μας για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας επιβεβαιώθηκε το 2016, παρά της κοινωνικό-πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε στη Ευρώπη και παρά την προσωρινά μειωμένη ικανότητα  για περιφερειακή ανάπτυξη. Το 2017 φαίνεται να είναι,επίσης, αισιόδοξο με την άφιξη 26 νέων πλοίων και ανυπομονούμε για αυτή την πολύ θετική προοπτική.»

Η Ελλάδα παρουσίασε μια σημαντική αύξηση 52%, το 2016, στους επιβάτες κρουαζιέρας, σηματοδοτώντας την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς με 24.000 επιβάτες, οι οποίοι προέρχονται από την πετυχημένη δραστηριοποίηση της Celestyal Cruises.

Βασικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την CLIA Ευρώπης:

 • 674.000 Ευρωπαίοι επέλεξαν μια κρουαζιέρα το 2016, με μέσο όρο διάρκειας τις 8 βραδιές
 • Η Γερμανία επικρατεί ως αγορά προέλευσης επιβατών κρουαζιέρας στην Ευρώπημε 018.000 επιβάτες, μεεξαιρετική αύξηση 11,8% μέσα σε ένα χρόνο
 • Το Ηνωμένο Βασίλειο, με αύξηση επιβατών5,6% σημείωσε ρεκόρ με 1.9 εκατομμύρια επιβάτες περίπου
 • Η αγορά της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 4,2%, επιβεβαιώνοντας τη διετή ανάκαμψη της από την οικονομική ύφεση του 2014.
 • Η ελληνική κρουαζιέρα αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από δρομολόγια στη Μεσόγειο, τα οποία καλύπτουν το 91% της αγοράς.
 • 4 στους 5 Ευρωπαίους επιλέγουν την κρουαζιέρα στην Ευρώπη. Η Μεσόγειος παραμένει ο πιο δημοφιλής προορισμός, αλλά και η Βόρεια Ευρώπη γίνεται σταδιακά δημοφιλής, σημειώνοντας το 2016 ανάπτυξηκατά 2,1%.
 • Στην Μεσόγειο, το 2016, τα κρουαζιερόπλοια αυξήθηκαν κατά 18,3% και στην υπόλοιπη Ευρώπη κατά 11,1%.
 • 39 εταιρείες κρουαζιέρας δραστηριοποιήθηκαν στην Ευρώπη, με 123 πλοία συνολικά
 • Το 2015, Ο Ευρωπαϊκός Απολογισμός Οικονομικής Συνεισφοράς αποδεικνύει ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας στην Ευρώπη συνέβαλε στη δημιουργία 360.571 θέσεων εργασίας, με συνολική συνεισφορά 41 δισ. ευρώκαι πάνω από 11 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις των εργαζομένων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...