Επισκόπηση SETE Intelligence: Δυναμική αύξηση των αφίξεων

Δυναμική αύξηση των αεροπορικών αφίξεων τον Απρίλιο, που περιλάμβανε και το Πάσχα Καθολικών.

Δυναμική αύξηση των αφίξεων τον Απρίλιο βάσει διοικητικών στοιχείων:
– στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων +28,7% (+14,0% στο 4μηνο)˙ η αύξηση στα περιφερειακά αεροδρόμια ανήλθε στο +32,5% και στην Αθήνα στο +23,4%. Παρόμοια εικόνα προκύπτει και από τα στοιχεία προγραμματισμού θέσεων περιφερειακών αεροδρομίων που τον Μάρτιο και Απρίλιο παρουσίασαν αύξηση +24,9%. Στην αύξηση αυτή αναμφισβήτητα συνέβαλε και η εορτή του Πάσχα Καθολικών κλπ. την 16η Απριλίου.
– η αύξηση των διεθνών οδικών αφίξεων ήταν πιο συγκρατημένη (+5,7%).

Μείωση ΜΚΔ τον Μάρτιο σύμφωνα με ΤτΕ.

Σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, τον Μάρτιο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε οριακά (-0,2%) σε σχέση με τον Μάρτιο 2016 (-1,8% στο 3μηνο) και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά -7,8% (-4,8% στο 3μηνο), με αρνητική μεταβολή της ΜΚΔ.

Αύξηση στις θεωρήσεις εισόδου (visas) Σένγκεν για Ρωσία, Τουρκία και μείωση για Κίνα.

Στο Δελτίο Μαΐου καταγράφονται τα στοιχεία για θεωρήσεις εισόδου (visas) Σένγκεν που εκδόθηκαν από τις Ελληνικές Αρχές το 2016. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2015 στις σημαντικές αγορές της Ρωσίας (+25,3% στις 525 χιλ.) και της Τουρκίας (+12,6% στις 161 χιλ.), ενώ αντίθετα μείωση καταγράφηκε στην αγορά της Κίνας (-30% στις 57 χιλ.). Αξιοσημείωτη ανοδική τάση καταγράφεται και στην Ινδία, που όμως παραμένει σε πολύ χαμηλά νούμερα (~24 χιλ. από ~3 χιλ. το 2010).

Ο τουρισμός αποτελεί την ελπίδα της ελληνικής κοινωνίας για το μέλλον.

Αναφορικά με τις ευρύτερες εξελίξεις, αξιοσημείωτα είναι τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας του ΣΕΤΕ για το τί πιστεύουν οι Έλληνες για τον τουρισμό: το 86% πιστεύει πως ο τουρισμός θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, ενώ το 72% θεωρεί τον κλάδο την ελπίδα της χώρας και το 73% ότι συμβάλλει τα μέγιστα στην επίτευξη κοινωνικής συνοχής. Αναμφισβήτητα καταλυτικό ρόλο στην αντίληψη για τον τουρισμό με τόσο θετικό τρόπο από την ελληνική κοινωνία παίζουν και οι ευκαιρίες απασχόλησης που προσφέρει τα τελευταία χρόνια, που επιβεβαιώθηκαν και από τα τελευταία στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ: τον Απρίλιο το ισοζύγιο προσλήψεων / απολύσεων στα καταλύματα (45.763) και στην εστίαση (19.671) κάλυψε περισσότερο από το μισό της αύξησης στην απασχόληση (125.770).

Νομοθετική ρύθμιση για αποκατάσταση φορολογικής στρέβλωσης με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στις σημαντικές εξελίξεις καταγράφεται και ο Ν.4472/2017, όπου επιχειρείται από την Κυβέρνηση η αντιμετώπιση του ζητήματος των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην προτίμηση των τουριστών, παραμένουν όμως, ως δραστηριότητα, πρακτικά αφορολόγητες. Η αποκατάσταση της στρέβλωσης που έχει επέλθει στη λειτουργία της αγοράς είναι κεντρικό ζητούμενο στη λογική της ρυθμιστικής και φορολογικής συμμετρίας.

Αναβολή κλεισίματος 2ης αξιολόγησης και συμφωνίας για το χρέος.

Στην οικονομία ευρύτερα, οι πιο σημαντικές εξελίξεις, ήταν οι ακόλουθες:
α) η αναβολή για μια ακόμη φορά της τελικής συμφωνίας για το ελληνικό χρέος αλλά και για το κλείσιμο και της 2ης Αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου, παρά το ότι στο Eurogroup της 22ας Μαΐου αναγνωρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της. Η αναβολή οφείλεται στο ότι δεν έγινε δυνατή η ολοκλήρωση της συμφωνίας (ΔΝΤ – Eurogroup) για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και με την εφαρμογή των λεγόμενων μεσοπρόθεσμων μέτρων που αποφασίστηκαν τον Μάιο του 2016. Ωστόσο, τόσο ο Πρόεδρος του Eurogroup όσο και ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών εκτίμησαν ότι η τελική / συνολική Συμφωνία μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί στο Eurogroup της 15/06/17.

Πτώση του ΑΕΠ στο 1ο 3μηνο δείχνει το flash estimate της ΕΛΣΤΑΤ, που όμως έρχεται σε αντίθεση με εξελίξεις στον ΔΚΕ της βιομηχανίας και του εμπορίου αλλά και στον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος.

β) η αρχική ανακοίνωση (flash estimate) από την ΕΛΣΤΑΤ ότι το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε νέα πτώση κατά -0,3% σε ετήσια βάση (-0,1% στο 1ο 3μηνο). Τα τελικά και αναλυτικά στοιχεία αναμένονται στις 02/06/17. Ωστόσο, η εκτίμηση για αρνητική εξέλιξη του ΑΕΠ στο 1ο 3μηνο έρχεται σε αντίθεση με τις εξελίξεις σε άλλα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας την ίδια περίοδο, όπως η αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών (ΔΚΕ) στη βιομηχανία κατά +24,2% (μεταποίηση: +24,0%), η αύξηση του ΔΚΕ στο λιανικό/χονδρικό εμπόριο κατά +6,0% /+ 7,4%, η σημαντική βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος ESI στο 94,9 τον Απρίλιο 2017, από 92,9 τον Φεβρουάριο 2017.

Επίσης, υπήρξε μεγάλη αύξηση εξαγωγών και εισαγωγών.

Επίσης, την ίδια περίοδο, υπήρξε μεγάλη αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά +20,7% σε τρέχουσες τιμές, που, ωστόσο, αντι-σταθμίζεται από την επίσης μεγάλη αύξηση των αντίστοιχων εισαγωγών κατά +19,8%, πιθανότατα οδηγώντας σε αρνητική επίπτωση των καθαρών εξαγωγών στο ΑΕΠ. Εντούτοις, θα είναι πραγματικό παράδοξο αν τελικά επιβεβαιωθεί ότι οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά +19,8% παρά το ότι η οικονομία βρισκόταν σε ύφεση.

Αρνητική εξέλιξη στις δαπάνες και εισπράξεις του ΠΔΕ.

Η μόνη εμφανώς αρνητική εξέλιξη στο 1ο 3μηνο, που όμως δεν αρκεί να δικαιολογήσει την ανακοινωθείσα πτώση του ΑΕΠ, ήταν η πτώση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά € 214 εκ, με αντίστοιχη πτώση και των εισπράξεων του ΠΔΕ κατά € 903 εκ.

Μετά το υψηλό (3,9% του ΑΕΠ) Πρωτογενές Πλεόνασμα του 2016, η εκτέλεση του Π/Υ το 1ο 4μηνο σηματοδοτεί Πρωτογενές Πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης άνω του 3,5% του ΑΕΠ και για το 2017.

γ) Μετά την ανακοίνωση του Πρωτογενούς Πλεονάσματος στη Γενική Κυβέρνηση (ΠΠΓΚ) €6,94 δισ. (3,9% του ΑΕΠ) για το 2016 (4,2% με βάση το 3ο Μνημόνιο, έναντι του στόχου για πλεόνασμα €0,88 δισ. (0,5% του ΑΕΠ)), η εκτέλεση του Προϋπολογισμού (Π/Υ) στο 1ο 4μηνο 2017 σηματοδοτεί ΠΠΓΚ ύψους άνω του 3,5% του ΑΕΠ και για το 2017.

Ειδικότερα, στο 1ο 4μηνο προκύπτει αύξηση των καθαρών εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού (Τ.Π.) της Κεντρικής Κυβέρνησης κατά +3,6%, έναντι προϋπολογισμού για αύξησή τους κατά +1,5% το 2017 ως σύνολο, και πτώση των πρωτογενών δαπανών του Τ.Π. κατά -3,5%, έναντι προϋπολογισμού για πτώση τους κατά -0,9% το 2017 ως σύνολο. Επίσης, από την εκτέλεση του Π/Υ της ΓΚ στο 1ο 3μηνο προκύπτει πτώση των εσόδων της κατά -8,6% σε ετήσια βάση λόγω των μειωμένων εισπράξεων κατά € 1,17 δις στα έσοδα του ΠΔΕ από την ΕΕ (που θα εισπραχθούν αργότερα αφού το 2017 έχει προϋπολογιστεί να είναι στα ίδια επίπεδα με το 2016) και πτώση των πρωτογενών δαπανών (συν την αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων) της ΓΚ έναντι του ιδιωτικού τομέα κατά -3,4%.

Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και μείωση ασφαλιστικών δαπανών.

Τέλος, στο 1ο 3μηνο οι εισπράξεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης από ασφαλιστικές εισφορές ήταν αυξημένες κατά +4,0% και οι δαπάνες για συντάξεις ήταν μειωμένες κατά -5,2%.

Διαβάστε το Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο Μαΐου 2017 του SETE Intelligence για τον Ελληνικό Τουρισμό

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...