Η Ρώμη πενταπλασιάζει το φόρο ξενάγησης των γκρουπ στο κέντρο της

βατικανο, ΡώμηΚαθώς το ιωβηλαίο έτος πλησιάζει η Ρώμη παίρνει δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει την τεράστια εισροή τουριστών και πιστών μέσα στο 2016.

Ένα από τα ακραία μέτρα που θα πάρει η πόλη, είναι να πενταπλασιάσει τον φόρο, που θα πληρώσουν οι τουρίστες, που θα επισκεφθούν την πόλη κατά τη διάρκεια του έτους.

Συγκεκριμένα, κάθε οργανωμένο γκρουπ τουριστών, που θα εισέρχεται στο κέντρο της πόλης, για να ξεναγηθεί – για μία μέρα – σε αξιοθέατα, όπως το Βατικανό, θα κληθεί να καταβάλλει φόρο ύψους 1.000 ευρώ, έναντι 200 ευρώ, που ισχύει σήμερα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, θα διπλασιαστεί και η φορολόγηση στη διαμονή των τουριστών.

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι διοργανωτές ταξιδίων, που έχουν ήδη κάνει κρατήσεις για τους πελάτες τους, αντέδρασαν σε αυτό το νέο μέτρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Τουρισμού εξέφρασε την ανησυχία της, τονίζοντας ότι ο πενταπλασιασμός του φόρου είναι παράλογος και απειλεί τα ήδη κλεισμένα συμβόλαια ταξιδίων για το 2016, καθώς καθιστά τη Ρώμη έναν ακριβό και απρόβλεπτο προορισμό. Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο μέσος επισκέπτης ενός γκρουπ 40 ατόμων, θα πληρώσει 33 ευρώ σε φόρους για μία μέρα ξενάγησης με το γκρουπ και μία διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων.

Πέρυσι οι δρόμοι της πόλης ήταν φραγμένοι από 90.000 πούλμαν και αναμένεται ότι το 2016, παρά τις αυξήσεις στους φόρους, ο αριθμός των πούλμαν θα φτάσει τα 170.000, καθώς το ιωβηλαίο έτος αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες πιστούς. Συνεπώς, η διαχείριση του τεράστιου αριθμού τουριστών, που θα επισκεφθεί την πόλη, απαιτεί στρατηγικές ενέργειες (όπως π.χ. τη σύνδεση – με μέσα μαζικής μεταφοράς – σημείων για το παρκάρισμα των πούλμαν εκτός της πόλης, με αξιοθέατα που βρίσκονται στο κέντρο της) και η αύξηση της φορολόγησης δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...