Αυτός είναι ο δρόμος για την άνθηση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα

praktoreio-business.gr*

«Η Ελλάδα λόγω της πολυνησίας και της ιστορίας της, με μια μεγάλη παράκτια γραμμή πάνω από 16.000 χιλιόμετρα, θεωρείται ιδανική περιοχή για κρουαζιέρες και ταξιδιωτική εμπειρία, συγκεντρώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών απ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, η έλλειψη ανταγωνιστικών λιμενικών υπηρεσιών, σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια, οι κακές υποδομές, η γραφειοκρατία και το πρόβλημα του μεταναστευτικού, δημιουργούν ένα αρνητικό περιβάλλον, οδηγώντας τις περισσότερες φορές τους τουριστικούς πράκτορες και τις εταιρείες, να επανεξετάζουν την στάση τους έναντι της χώρας μας».

Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στην ιστοσελίδα Praktoreio-Business.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, αλλά και διευθυντής της Majestic International Cruises INC Θεόδωρος Κόντες, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος, συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα όπως το γεγονός ότι πολλά αρχαιολογικά μουσεία και χώροι εκτός Αττικής εξακολουθούν να κλείνουν στις 3 το μεσημέρι, ενώ τα οδικά δίκτυα κυρίως στα νησιά, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης του κλάδου.

Αναφορικά με την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας τονίζει ότι ένα θέμα που έχει τεθεί, είναι αυτό της ρύθμισης του φορολογικού καθεστώτος για τις ενδοκοινοτικές κρουαζιέρες, προκειμένου να μη χρειάζεται ένα κρουαζιερόπλοιο να προσεγγίσει λιμάνι εκτός ΕΕ, προκειμένου να πετύχει το αφορολόγητο σε καύσιμα και προμήθειες γενικότερα.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει πιθανότητα κρουαζιερόπλοια να έλθουν στην ελληνική σημαία τονίζει ότι αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις ξένες εταιρείες, με κύριες αιτίες τις μισθολογικές διαφορές στα κατώτερα Ελληνικά πληρώματα και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που επικρατούν στη χώρα μας.
Προσθέτει, επίση,ς ότι το 2016 ο αριθμός επισκεπτών κρουαζιέρας στην Ελλάδα βελτιώθηκε από τις αρχικές προβλέψεις και ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της Τουρκίας.

Επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΙΜΕ, αναφέρει ότι ο αριθμός επισκεπτών κατά προσέγγιση θα είναι κοντά στα νούμερα του 2015, δηλαδή 4,9 εκατομμύρια επιβατο-αφίξεις.

Τέλος, τονίζει ότι η αγορά της Ασίας είναι νέα μεγάλη με εντυπωσιακή εξέλιξη και με χρήση πλοίων νέου tonnage.
«Ετησίως, 10 νέα mega ships προστίθενται στην συγκεκριμένη αγορά. Η περιοχή παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον, καθώς υπάρχουν πολύ καλές λιμενικές υποδομές και ανάπτυξη των αεροδρομίων» αναφέρει ο Θεόδωρος Κόντες.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: praktoreio-business.gr

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...