Αυτόνομοι ταξιδιώτες από την Κίνα: Πώς μπορείς να τους προσελκύσεις;

Οι Κινέζοι τουρίστες τα τελευταία χρόνια φαίνεται να ξοδεύουν τουλάχιστον 230 δισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό, με το ποσό αυτό να συνεχίζει να αυξάνεται, αφού περισσότεροι από 150 εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν κάθε χρόνο με προορισμό τις άλλες χώρες. Η εικόνα αλλάζει, και η αίσθηση, που έχουμε για τους ανθρώπους αυτούς- ότι δηλαδή ταξιδεύουν σε μεγάλα groups- αρχίζει να φθίνει, αφού όλο και περισσότερο βλέπουμε μεμονωμένους ανθρώπους στις χώρες υποδοχής.

Σε συνδυασμό με αυτήν την τάση, βλέπουμε ότι οι τουρίστες από την Κίνα, κλείνουν το πακέτο διακοπών τους, όλο και πιο συχνά, μόνοι τους, και όχι μέσω κάποιου ταξιδιωτικού πρακτορείου. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να καταλάβει κανείς αυτού του είδους τον ταξιδιώτη, καθώς και τις προτεραιότητές του, τις ανάγκες του, τις προσδοκίες του, αλλά και τον τρόπο που ο ίδιος ψάχνει τις σχετικές πληροφορίες, ώστε να μπορέσει να τους προσελκύσει με την δική του επιχείρηση, το δικό του ταξιδιωτικό πρακτορείο ή το δικό του ξενοδοχείο. Πλέον, έχεις να κάνεις με πιο υποψιασμένους και διαβασμένους πελάτες, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να προσαρμοστείς και εσύ σε αυτήν την πραγματικότητα.

Πώς, λοιπόν, σύμφωνα με το marketingtochina.com, ψάχνουν αυτοί οι ταξιδιώτες για το πακέτο των διακοπών τους;

1. Baidu, Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης.

Η Baidu, είναι η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στην Κίνα, και για την ακρίβεια εξυπηρετεί το 70% όλων των διαδικτυακών αναζητήσεων. Αυτό είναι λοιπόν, το βασικό εργαλείο των ταξιδιωτών από την Κίνα, για κάθε πληροφορία που ψάχνουν – εισιτήρια, ξενοδοχεία, ξεναγήσεις, μεταφορές κλπ. Είναι γνωστό ότι οι Κινέζοι έχουν συχνά κατηγορηθεί για φτωχή ποιότητα σε κάθε επιχειρηματικό τομέα, από μικροσυσκευές, μέχρι κάτι πολύ σημαντικότερο. Ωστόσο, είναι πολύ καλύτεροι από την στερεότυπη αυτή αντίληψη, και σίγουρα οι απαιτήσεις τους φτάνουν στα ύψη, κάτι που φαίνεται από το πόσο πολύ ψάχνουν πριν πάρουν μια απόφαση, που στην προκειμένη αφορά και το ταξίδι τους. Με λίγα λόγια, ο καλύτερος χώρος, για να χτίσεις τη φήμη σου, αν θέλεις να προσεγγίσεις αυτό το κοινό, είναι το Baidu.

2. Forums και Φήμη.

Οι Κινέζοι είναι σίγουρο ότι θα αναζητήσουν πληροφορίες και στα forums, ψάχνοντας κριτικές και σχόλια άλλων επισκεπτών, όπως, αυτά τα ανάλογα του TripAdvisor, “ mafengwor” ή “qyer”.  Είναι, λοιπόν, ζωτικής σημασίας να υπάρχουν επισκέπτες, που να μιλούν θετικά για σένα σε αυτές τις ιστοσελίδες. Αντίθετα με τις δυτικές χώρες, αυτά τα site στην Κίνα παραμένουν πάρα πολύ δημοφιλή και απαραίτητη πηγή πληροφόρησης για του ταξιδιώτες.

3. Social Media και άλλες ιστοσελίδες.

Οι δύο μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα είναι οι WeChat και Weibo. Το WeChat έχει πάνω από 750 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες τον μήνα και το Weibo φτάνει τα 250 εκατομμύρια. Κάθε μέρα που βλέπεις τους ανθρώπους προσκολλημένους στα κινητά τους, ο μέσος όρος χρόνου, που περνούν, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η 1 ώρα την ημέρα. Επομένως, όσο περισσότερο ασχολείσαι με αυτά τα μέσα δικτύωσης, τόσο περισσότερο θα προσελκύεις του χρήστες για την ταξιδιωτική σου επιχείρηση – όποια κι αν είναι αυτή, ξενοδοχείο, ταξιδιωτικό πρακτορείο κλπ. – Οι χρήστες θα ψάξουν στο WeChat, πολλές ελκυστικές φωτογραφίες και άρθρα, και οι Κινέζοι- όπως όλοι- ελκύονται από φωτογραφίες, που τους αφορούν με κάποιον τρόπο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με άλλου είδους ιστοσελίδες, στις οποίες θα μπει ο επισκέπτης στη διαδικασία, να ψάξει πληροφορίες για το ταξίδι που θέλει να κάνει.

Οι λύσεις είναι απλές για να προσελκύσεις αυτό το κοινό ταξιδιωτών στην επιχείρησή σου, που βρίσκεται εκτός τη Κίνας. Εκμεταλλεύσου στο έπακρο το Baidu δεν αλλάζει κάτι, καθώς είναι απλά μια ακόμα google, με την οποία είσαι τόσο εξοικειωμένος ήδη. Η ιστοσελίδα σου θα πρέπει να είναι προσβάσιμη και από αυτό το κοινό, που σημαίνει ότι το να μπορεί να επιλέξει ο επισκέπτης την κινέζικη γλώσσα, είναι στα υπέρ σου. Όπως ακριβώς κάνεις και με τις υπόλοιπες χώρες, υπάρχει και η διαφήμιση μέσω της μηχανής αναζήτησης (SEA- Search Engine Advertising). Τέλος, τα social media μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο προσέλκυσης αυτού του κοινού, και μέσω αυτών, μπορείς να προσεγγίσεις και influencers, οι οποίοι θα σε διαφημίσουν στο ταξιδιωτικό κοινό της Κίνας, που είναι πολλά υποσχόμενο στη διεθνή τουριστική οικονομία.

 

 

Άρθρο από το Online Magazine:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...