6 λέξεις που πρέπει να χαρακτηρίζουν τη δουλειά ενός σύγχρονου τουριστικού πράκτορα!
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες [Δείτε εδώ περισσότερα], οι καταναλωτές δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και προτίμηση στους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Ωστόσο, η αγορά των ταξιδιωτικών πρακτορείων έρχεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις, που καθιστούν απαραίτητη την αλλαγή και την προσαρμογή στις νέες ανάγκες.
Εξειδίκευση.
Για να προσαρμοστεί ο τουριστικός πράκτορας στο σύγχρονο περιβάλλον, πρέπει πρώτα από όλα να εξειδικευτεί. Να διαλέξει, δηλαδή, προορισμούς και δραστηριότητες στα οποία μπορεί να γίνει ειδικός. Καθώς οι ταξιδιώτες μπορούν να ενημερωθούν για τα πάντα μέσω του διαδικτύου, αυτό που ψάχνουν από έναν πράκτορα είναι πολύ συγκεκριμένη ενημέρωση. Όσο πιο μοναδικές εμπειρίες προσφέρετε στους πελάτες σας (επαφή με ντόπιους, σπέσιαλ εκδηλώσεις κλπ.), τόσο διαφοροποιείστε από τους υπόλοιπους online και offline travel agents!
Εξατομίκευση.
Δεύτερον, ο ταξιδιωτικός πράκτορας πρέπει να προσφέρει εξατομικευμένη εξυπηρέτηση. Εάν προσφέρετε την ίδια ακριβώς εξυπηρέτηση σε όλους του πελάτες σας, τότε γιατί οι πελάτες σας να μην στραφούν στους ΟΤΑ (online travel agents); Είναι σημαντικό να διαμορφώνετε τις υπηρεσίες σας (πληροφόρηση, προτάσεις, άμεση επικοινωνία διαπροσωπική / τηλεφωνική / διαδικτυακή) ανάλογα με τον πελάτη (ηλικία κλπ.) και το ταξίδι, που θέλει να κάνει (προορισμός, τύπος ταξιδιού, σκοπός ταξιδιού κλπ.).
Περιπλοκότητα.
Τρίτον, πρέπει να προσφέρετε ταξίδια, που συνδυάζουν πολλά (μεγάλης διάρκειας ταξίδια, πολλαπλοί προορισμοί κλπ.), καθώς αν πρόκειται για μία απλή αεροπορική και ξενοδοχειακή κράτηση, ο πελάτης μπορεί να το κάνει και μόνος του. Υπάρχουν δύο τύποι ταξιδιωτών, αυτοί που έχουν περισσότερα χρήματα από ότι χρόνο, και αυτοί που έχουν περισσότερο χρόνο από ότι χρήματα. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες απευθύνονται στην πρώτη κατηγορία, η οποία θέλει ταξίδια αλλά δεν έχει χρόνο να τα οργανώσει και ψάχνει έναν επαγγελματία για να αναλάβει όλη τη διοργάνωση, μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια!
Έρευνα.
Τέταρτον, ο ταξιδιωτικός πράκτορας πρέπει να κάνει συχνά έρευνα αγοράς για να διαπιστώσει, εάν έχει ανταγωνιστικές τιμές και εάν οι συνεργασίες του είναι προσοδοφόρες. Εάν χρειαστεί θα πρέπει να αλλάξει συνεργασίες και να βρει πιο κατάλληλους συνεργάτες.
Προβολή.
Πέμπτον, ο ταξιδιωτικός πράκτορας πρέπει να βρει τι τον διαφοροποιηθεί από τους ανταγωνιστές του και ακριβώς αυτό να προβάλει. Να γνωρίζει, δηλαδή, ποιο είναι το δυνατό του χαρτί και πώς θα πείσει ένα νέο πελάτη να τον εμπιστευτεί. Κάντε καλή πρώτη εντύπωση! Η εμπιστοσύνη είναι λέξη κλειδί για την επιτυχία ενός τουριστικού πράκτορα. Αντίστοιχα καλή προβολή μπορεί να επιτύχει ένας τουριστικός πράκτορας και μέσω της ιστοσελίδας του, η οποία πρέπει να χαρακτηρίζεται από καλό σχεδιασμό, ελκυστικό περιεχόμενο και συνεχή ενημέρωση. Επίσης, χρησιμοποιήστε τα social media και παροτρύνετε τους πελάτες σας να γράψουν κριτικές στις σελίδες σας. Κερδίστε το διαδικτυακό κοινό με συμβουλές και χρήσιμη πληροφόρηση σχετικά με ταξιδιωτικούς προορισμούς.
Ετοιμότητα.
Έκτο, ένας βασικός τρόπος για να αποκτήσετε καλή φήμη στην αγορά, είναι η εξυπηρέτηση των πελατών σας ακόμη και τις ώρες εκτός γραφείου. Χρησιμοποιήστε το smartphone σας και απαντήστε άμεσα στα τηλέφωνα και στα email των πελατών σας. Δώστε τους μία εξυπηρέτηση, που ποτέ δεν θα μπορούσαν να έχουν μέσω ενός OTA (online travel agent).
Η αγορά αλλάζει συνεχώς και ακόμη και αν έχετε πολλά χρόνια στο χώρο, πρέπει συνέχεια να ενημερώνεστε, να μαθαίνετε και να προσαρμόζεστε στις νέες ανάγκες. Μην προβάλλετε μόνο τις σούπερ προσφορές σας (γιατί δύσκολα θα μπορέσετε να ανταγωνιστείτε τις τιμές του διαδικτύου) αλλά προβάλλετε αυτό που μόνο εσείς προσφέρετε: προσωποποιημένη, άμεση εξυπηρέτηση και εξειδικευμένες γνώσεις. Με άλλα λόγια γίνετε απαραίτητος!