Οι σύγχρονες προκλήσεις που κάθε τουριστικός πράκτορας πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει

Νέα μέσα, νέα είδη ταξιδιών, νέοι ταξιδευτές, νέες προκλήσεις, αλλά, ίδιοι οι τουριστικοί πράκτορες; Όχι, δεν γίνεται να μένετε στάσιμοι σε μία εποχή, που όλα φαίνεται να αλλάζουν. Όπου υπάρχουν προκλήσεις υπάρχουν και λύσεις και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες του 2016 καλούνται να αντιμετωπίσουν μερικές από αυτές…

σύγχρονες προκλήσεις

Πρώτη πρόκληση: Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για ενοικίαση μέσω Airbnb και άλλων ιδιωτικών καταλυμάτων και σπιτιών.

Πολλοί πελάτες πλέον ζητούν να μείνουν σε κάποιο σπίτι και όχι σε δωμάτια ξενοδοχείων με τα οποία πιθανώς συνεργάζεστε. Πόσο μάλλον αν μιλάμε για μία παρέα, ένα γκρουπ ταξιδιωτών με πολλά άτομα, που προτιμούν το σπίτι/διαμέρισμα για να έχουν το χώρο και την ανεξαρτησία τους.

Η λύση: Συνεργαστείτε με ιδιοκτήτες σπιτιών προς ενοικίαση και οικογενειακές ξενοδοχειακές μονάδες

Όπως συνεργαζόσαστε με τα ξενοδοχεία, τώρα ήρθε η ώρα να χτίσετε σχέσεις με ιδιοκτήτες σπιτιών και μικρότερων παραδοσιακών καταλυμάτων, που δίνουν την αίσθηση του σπιτιού. Από βίλες με πισίνες και πολυτελή υπνοδωμάτια, μέχρι μικρά ενοικιαζόμενα δωμάτια με κουζινούλα για οικογένειες, θα έχουν ζήτηση – όχι μόνο φέτος -, οπότε φροντίστε να έχετε τα απαραίτητα τηλέφωνα στο κινητό σας. Επίσης, ενημερωθείτε για site όπως το RentalsCombined.net, τα οποία κινούνται στη λογική της Airbnb, αλλά συνεργάζονται με ταξιδιωτικούς πράκτορες και όχι απευθείας με τον πελάτη, οπότε υπάρχει και η αντίστοιχη προμήθεια.

Δεύτερη πρόκληση: Να κερδίσετε το Online κοινό

Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν είτε να σχεδιάσουν μόνοι τους τα ταξίδια τους μέσω κάποιων sites, είτε να βρουν από το διαδίκτυο τον κατάλληλο ταξιδιωτικό πράκτορά.

Η λύση: Να έχετε έντονη παρουσία στο internet και στα social media.

Όλες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες στρέφονται πλέον στο ίντερνετ με νέα εργαλεία μάρκετινγκ, νέες τακτικές και νέα Online εργαλεία για να προωθήσουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους. Γραφτείτε, λοιπόν, σε ιστοσελίδες με επαγγελματίες του χώρου, διατηρήστε ένα επαγγελματικό, αλλά φιλικό, προφίλ στα social media και ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού για τη διαχείριση των προφίλ σας ή ακόμα και για τη δημιουργία μία απλής ιστοσελίδας με το στοιχεία σας, τη δουλειά σας και τους συνεργάτες σας. Με λίγα  λόγια, δώστε την ευκαιρία στους επίδοξους πελάτες να σας γνωρίσουν μέσω του διαδικτύου, να έρθουν εύκολα σε επικοινωνία μαζί σας και να σας εμπιστευτούν για τις διακοπές και τα επαγγελματικά τους ταξίδια.

Τρίτη πρόκληση: Ο φόβος των τρομοκρατικών επιθέσεων

Μπορεί οι πελάτες σας, που ταξιδεύουν εντός και προς την Ελλάδα να μην έχουν τόση ανησυχία, αλλά τι γίνεται με αυτούς που θέλουν να ταξιδέψουν προς άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και σκέφτονται αυτό το ενδεχόμενο;

Η λύση: Μιλήστε ανοικτά και καθησυχάστε τους πελάτες σας δίνοντας το παράδειγμα

Η αλήθεια είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση η θέση του κάθε επαγγελματία του χώρου είναι δύσκολη και δεν μπορεί κανείς να μιλήσει με βεβαιότητα, παρά μόνο με λεπτότητα. Όπως λέει και ο Steve Loucks, υπεύθυνος του γραφείου επικοινωνίας του Travel Leaders Group, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες πρέπει να εμφανίζονται καθησυχαστικοί και να εμφυσήσουν τη σιγουριά στους πελάτες τους, κάνοντας οι ίδιοι τα ταξίδια. Ο Loucks λέει, λοιπόν, «όταν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ταξιδεύουν σε ένα προορισμό, που θεωρείται επικίνδυνος, δίνουν το προσωπικό παράδειγμα στους πελάτες τους και τους διαβεβαιώνουν, κατά κάποιο τρόπο, ότι θα είναι ασφαλείς».

Τέταρτη πρόκληση: Η στροφή των πελατών στους ΟΤΑ (Online Travel Agents)

Εδώ και μερικά χρόνια, και ειδικά από το 2015, υπάρχει η ανησυχία πως οι ΟΤΑ θα αντικαταστήσουν τους παραδοσιακούς ταξιδιωτικούς πράκτορες. Είναι όμως έτσι;

Η λύση: Χρησιμοποιείστε τους OTA προς όφελός σας

Όπως φαίνεται, οι ΟΤΑ δεν λειτουργούν το ίδιο καλά με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και οι πελάτες, ειδικά οι οικογένειες, ακόμα προτιμούν την διαπροσωπική επικοινωνία κατά το σχεδιασμό των διακοπών τους. Μπορείτε, λοιπόν, να επωφεληθείτε από τους ΟΤΑ, να μάθετε από αυτούς για πιθανά πακέτα προσφορών, για τις νέες τάσεις, ακόμα και να συνεργαστείτε με την ίδια την ιστοσελίδα ή τους συνεργάτες τους. Πάρτε, λοιπόν, ιδέες και έρθετε σε επαφή με επίδοξους συνεργάτες και πελάτες, μέσω των site.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...