Εναλλακτικές -και δωρεάν- στρατηγικές marketing για να αυξήσετε τις πωλήσεις σας


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Nicole Kow στο trekksoft.com (συμβουλευτική εταιρεία για επιχειρήσεις στο χώρο του τουρισμού), οι ταξιδιωτικοί πράκτορες εργάζονται σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον, γεγονός που σημαίνει ότι για να πετύχει ένας ταξιδιωτικός πράκτορας, πρέπει να εξελίσσεται και ο ίδιος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πέρα από την παραδοσιακή διαφήμιση, υπάρχουν 3 εναλλακτικές -και κατά βάση δωρεάν- στρατηγικές marketing, με τις οποίες μπορεί ένα ταξιδιωτικό γραφείο να αυξήσει τις πωλήσεις του:

1. Συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις 

Η συνεργασία με μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία και παροχείς ταξιδιωτικών υπηρεσιών), αποτελεί ιδανικός τρόπος για την προώθηση ενός συγκεκριμένου ταξιδιωτικού προϊόντος. Όταν οι τουρίστες επισκέπτονται μία περιοχή, βλέπουν το ταξίδι σαν ένα σύνολο (δραστηριότητες, επισκέψεις, διαμονή κλπ.). Συνεπώς, μέσω τέτοιων συνεργασιών, ο ταξιδιωτικός πράκτορας μπορεί να επιτύχει μια συνολικά επιτυχημένη ταξιδιωτική εμπειρία, γλυτώνοντας στους πελάτες σημαντικό χρόνο από την οργάνωση διαφόρων τμημάτων του ταξιδιού, χωρίς να χρειάζεται να προβούν σε εξαντλητικές διαδικασίες σύγκρισης προϊόντων και τιμών. Ωστόσο, για να πετύχει μία τέτοια συνεργατική προσπάθεια, θα πρέπει το πακέτο διακοπών να είναι απλοποιημένο και να μην χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη από τον πελάτη.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μία συνεργασία που ωφελεί και τις δύο επιχειρήσεις, που αλληλοδιαφημίζονται δωρεάν. Για παράδειγμα, όταν ένας πελάτης στρέφεται σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο γιατί θέλει να πάει σε έναν προορισμό να κάνει σκι, θα τον βόλευε ο πράκτορας εκτός από το ταξίδι, να του πει από που μπορεί να αγοράσει τον απαραίτητο εξοπλισμό (και με ειδική έκπτωση). Αντίστοιχα, εάν πάει ο πελάτης αγοράσει σχετικό εξοπλισμό από το κατάστημα, θα μπορούσαν να του προτείνουν τον συγκεκριμένο πράκτορα που διοργανώνει ταξίδια με σκι (και ίσως αντίστοιχα με ειδική έκπτωση).

2. Παρουσία σε directories και λίστες

Η online παρουσία ενός ταξιδιωτικού πρακτορείου είναι απαραίτητη για να ξεχωρίσει από τους ανταγωνιστές του. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες πρώτα στρέφονται στη Google για την οργάνωση του ταξιδιού τους και στη συνέχεια προχωράνε στα social media, στο TripAdvisor και άλλες παρόμοιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, αναζητώντας πληροφόρηση αλλά και έμπνευση. Αυτό σημαίνει ότι ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο είναι απαραίτητο να έχει online παρουσία και να βρίσκεται εκεί όπου οι πελάτες ψάχνουν πληροφόρηση. Μία καλή ιστοσελίδα με περιεχόμενο αξιόπιστο και ποιοτικό, σελίδες στα social media καθώς και εγγραφή σε λίστες και ιστοσελίδες κριτικών είναι απαραίτητα για να έχει το ταξιδιωτικό πρακτορείο μία σωστή διαδικτυακή εικόνα.

Επίσης, η συνεργασία με online DMC (Destination Management Company) που προωθούν μέσω της ιστοσελίδας τους, τους ίδιους προορισμούς με εσάς είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να προωθήσετε τις δικές σας εκδρομές / δραστηριότητες στον προορισμό. Ακόμη και η συνεργασία με έναν ΟΤΑ (online travel agent) -που εξειδικεύεται σε συγκεκριμένο είδος ταξιδιών π.χ. εκδρομές με καταδύσεις – σας δίνει τη δυνατότητα να προωθήσετε τα προϊόντα σας σε μεγαλύτερο και στοχευμένο κοινό.

3.  Προσφορές σε πελάτες και φίλους τους

Στείλτε ειδικές εκπτώσεις σε πελάτες που έχουν ταξιδέψει μαζί σας, για να τις μοιραστούν με τους φίλους τους. Έτσι όχι μόνο μπορεί να ξανακερδίσετε τον παλιό πελάτη σας, αλλά και να αποκτήσετε νέους πελάτες. Πρόκειται για έναν έξυπνο και εύκολο τρόπο για να διαφημιστείτε δωρεάν σε νέο κοινό και να αυξήσετε τις πωλήσεις σας.

Σχετικά Άρθρα