Πώς μπορεί ο τουριστικός πράκτορας να ανταγωνιστεί τα online booking sites

online-bookingΣτο παρελθόν, οι ταξιδιώτες έπαιρναν ιδέες για τα ταξίδια τους από διαφημίσεις, email promotions, travel shows αλλά και συζητήσεις με φίλους. Ο σύγχρονος, όμως, ταξιδιώτης είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία και χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση τα gadget του, με αποτέλεσμα να προτιμά να παίρνει ιδέες για τα ταξίδια του από διαδικτυακές πηγές, social media και μηχανές αναζήτησης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο τουριστικός πράκτορας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον διαδικτυακό ανταγωνισμό του.

Τουριστικός Πράκτορας vs Online Booking Sites

Σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από απρόσωπη διαδικτυακή εξυπηρέτηση, ο τουριστικός πράκτορας μπορεί να προσφέρει μία ολοκληρωμένη προσωπική εμπειρία στον πελάτη.

Πρώτον, μπορεί να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο διακοπών: Πληροφορίες και κράτηση πτήσεων (διαθεσιµότητα θέσεων, πτήσεων, τιµών ναύλων κ.λ.π.), Πραγµατοποίηση κρατήσεων σε διάφορα καταλύµατα (κατηγορίες καταλυμάτων, αστέρια ξενοδοχείων, προσφορά ημιδιατροφής κλπ.), Ενοικίαση αυτοκινήτων, Χρήσιμες πληροφορίες (συνάλλαγμα, καιρός, απαραίτητα έγγραφα για την είσοδο και την παραμονή στη χώρα, δρομολόγια μέσων μεταφοράς προορισμού κλπ.) και Προτάσεις (αξιοθέατα, μουσεία, εκδρομές, εκδηλώσεις κλπ.). Αντιθέτως, ο χώρος του διαδικτύου, χαρακτηρίζεται από κατακερματισμό εργασιών (διαφορετικές online πλατφόρμες κράτησης ξενοδοχείου και αεροπλάνου, ενοικίασης αυτοκινήτου και ενημέρωσης για αξιοθέατα κλπ.), που απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο και κόπο από τον πελάτη, με συχνά απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Δεύτερον, δεν χρειάζεται να γίνει καιρό πριν. Εκεί που η διαδικτυακή οργάνωση ενός ταξιδιού χρειάζεται να γίνει 2-3 μήνες πριν, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος αλλά και να εξασφαλιστούν καλές τιμές, η κράτηση ενός ταξιδιού μέσω τουριστικού πράκτορα μπορεί να γίνει ακόμη και λίγες μέρες πριν το ταξίδι, καθώς το κόστος του ταξιδιού δεν επηρεάζεται από το πότε έγινε η κράτηση.

Τρίτον, μπορεί η κράτηση ενός ταξιδιού μέσω τουριστικού γραφείου να μην έχει μεγάλη δυνατότητα ευελιξίας, αλλά έχει σιγουριά και αξιοπιστία, σε αντίθεση με την online κράτηση, που αν και προσαρμόζεται πολύ περισσότερο στις ανάγκες του πελάτη, μπορεί να του προκαλέσει άγχος και αβεβαιότητα.

“Customer Experience” είναι, λοιπόν, η φράση κλειδί που συνοψίζει το πλεονέκτημα που έχει ο τουριστικός πράκτορας έναντι του online booking.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...