Οι δεξιότητες του τέλειου Ξεναγού!

Ποιες είναι οι απαραίτητες δεξιότητες για το επάγγελμα του ξεναγού; Ποια στοιχεία πρέπει  κάποιος να αποκτήσει και να εξασκήσει ώστε να είναι ο ιδανικός ξεναγός για κάθε είδους εκδρομή, ξενάγηση κλπ;

ξεναγού

Το επάγγελμα του ξεναγού, αδιαμφισβήτητα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα, αλλά ταυτόχρονα και δύσκολα. Σημασία λοιπόν έχουν οι παρακάτω δεξιότητες που κάθε ξεναγός οφείλει να αποκτήσει:

1. Πρέπει να είσαι χαρισματικός.

Ενώ υπάρχει μόνο ένας ξεναγός, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε μια περιοδεία, από 2 έως 5 με 20 ή
περισσότερο. Κάθε άτομο σε μια ξενάγηση αναζητά πληροφορίες και το πιο σημαντικό, ψυχαγωγία, από τον ταξιδιωτικό οδηγό τους για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Ως αποτέλεσμα, ένας ξεναγός χρειάζεται να είναι χαρισματικός. Το χάρισμα της επικοινωνίας μπορεί να υπάρχει εκ φύσεως, αλλά μπορεί επίσης να έρθει με την πρακτική. Κάθε μέρα σε μια οργανωμένη εκδρομή, περιήγηση κλπ, ψάξτε ευκαιρίες για να γοητεύσετε την ομάδα σας. Επίσης, σκεφτείτε τις ευκαιρίες πριν ξεκινήσετε περιηγήσεις και πειραματιστείτε μαζί με τους πελάτες σας κατά τη διάρκεια της περιοδείας για να καταλάβετε τις ανάγκες τους για να τους ευχαριστήσετε.

2. Πρέπει να είσαι γνώστης.

Μπορείτε να είστε ο πιο χαρισματικός ξεναγός στον κόσμο, αλλά αν δεν γνωρίζετε όλα όσα χρειάζονται τότε
θα χάσετε το κοινό σας. Η δουλειά του ξεναγού είναι, μεταξύ άλλων, να γνωρίζει ακριβώς την κάθε λεπτομέρεια για το αντίστοιχο θέμα το οποίο παρουσιάζει στους ταξιδιώτες. Αυτό σημαίνει γεγονότα, αριθμοί και οτιδήποτε άλλο μπορεί να πρέπει κάποιος να παρουσιάσει σε μια ξενάγηση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωθεί για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και, όποτε απαντάτε ερώτηση που σας έκανε κάποιος στην περιήγησή σας, σκεφτείτε πώς απαντήσατε και κατά πόσο μπορείτε να απαντήσετε καλύτερα την επόμενη φορά.

3. Θα πρέπει να είστε επικοινωνιακός.

Αν είστε εξαιρετικά ενημερωμένοι και εξίσου χαρισματικοί, αλλά δεν αλληλεπιδράτε με την ομάδα, θα κάνει τους ταξιδιώτες να αισθάνονται ότι ακολουθούν κάποιον βαρετό καθηγητή ιστορίας. Οι διακοπές δεν είναι για να κάθεται κάποιος και να ακούει κάποιους άλλους ανθρώπους να μιλάνε χωρίς ενδιαφέρον- πρόκειται για μια κουβέντα έναν διάλογο και νέες γνωριμίες με ανθρώπους. Αυτές οι γνωριμίες φυσικά και θα μπορούσαν να αφορούν και τους ξεναγούς. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι έχετε επικοινωνία με τους ανθρώπους που καθοδηγείτε και ότι θα τους προσφέρετε έναν ακόμα λόγο για να θυμούνται το ταξίδι τους.

4. Πρέπει να είσαι καλός αφηγητής.

Οι άνθρωποι αγαπούν την ακρόαση για την ιστορία μιας πόλης ή τα γεγονότα πίσω από ένα μνημείο κλπ, αλλά και γενικότερα, τους αρέσει, πραγματικά, να ακούν ιστορίες. Δεδομένου ότι βρίσκεστε σε μια ταξιδιωτική επιχείρηση, έχετε πολλές πιθανότητες να γνωρίζετε λεπτομέρειες για έναν προορισμό, ένα τεχνούργημα ή κάτι άλλο. Η αφήγηση του μιας ιστορίας δεν είναι κάτι εύκολο και γι αυτό πρέπει να τοποθετήσετε τους ακροατές σας σε έναν συγκεκριμένο χρόνο και χώρο, για αρχή. Ορίστε, ακριβώς, πότε πρόκειται να πείτε μια ιστορία, αποφασίστε πόσο εκτενής θα έπρεπε να είναι και αφήστε τον δεινό αφηγητή να βγει από μέσα σας.

5. Πρέπει να έχεις καλές οργανωτικά δεξιότητες.

Το timing είναι το κλειδί για έναν ξεναγό. Πρέπει να είσαι σε συγκεκριμένα σημεία σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, σε μερικούς χώρους μπορείτε να περάσετε μόνο σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα, κλπ. Κοιτάξτε το ημερήσιο πρόγραμμά σας και βεβαιωθείτε ότι ξέρετε πού πρέπει να είστε, πότε και με ποια σειρά. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί να φροντίσετε για μια δέσμη εισιτηρίων εισόδου για να πάρετε την ομάδα σας σε ένα
εθνικό πάρκο ή ίσως χρειαστεί να φροντίσετε για ένα σωρό εισιτήρια λεωφορείων κλπ. Με λίγα λόγια, η οργάνωση, όταν είσαι ένας ξεναγός, είναι το παν.

Πηγή: trekksoft.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...