Κάνεις για Ξεναγός; Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις!

Ο ξεναγός είναι η αυθεντία σε κάθε ταξίδι, και απαιτεί συγκεκριμένα προσόντα για να μπορέσει κανείς να αντεπεξέλθει. Υπάρχουν σίγουρα στοιχεία που τα αποκτάς μέσω της εργασιακής σου εμπειρίας, αλλά για να ξεκινήσεις να εργάζεσαι ως ξεναγός θα πρέπει να έχεις εξαρχής ορισμένα προσόντα.

ξεναγός

Αν, λοιπόν, θέλεις να μάθεις αν μπορείς να εργαστείς ως ξεναγός, πέρα από τις αντίστοιχες γνώσεις ( για παράδειγμα ιστορικές) πρέπει να έχεις και τα παρακάτω βασικά χαρακτηριστικά:

 1. Χρειάζεσαι μια καλή αίσθηση του χιούμορ.
  Δεν χρειάζεται να είσαι κωμικός για να είστε ξεναγός, αλλά θα πρέπει να είσαι σε θέση να “ζωντανέψεις” τα πράγματα και να σπάσεις τον πάγο. Σε αυτό ένα αστείο σίγουρα βοηθάει. Διασκεδάζοντας την ομάδα ταξιδιωτών που σε ακολουθούν υπάρχουν ορισμένα που πρέπει να έχεις κατά νου. Το να πειράξεις κάποιο μέλος της ομάδας σου δεν πάντοτε σοφή επιλογή ενώ ο αυτοσαρκασμός σου σίγουρα θα έχει επιτυχία.
  Άλλες μέθοδοι μπορούν να περιλαμβάνουν το χιούμορ σχετικά με τις ιστορίες που περιγράφεις στους ταξιδιώτες, σχετικά με τα γεγονότα, ή άλλες φανταστικές ιστορίες οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν συμβεί.
 2. Πρέπει να είσαι συμπονετικός.
  Όταν ασχολείσαι με πολλούς ανθρώπους σε μια σειρά καταστάσεων,  αναγκαστικά κάποια στιγμή θα βρεθείς αντιμέτωπος με περίεργες καταστάσεις με κάποιο μέλος της ομάδας. Για αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, θα πρέπει να είσαι συμπονετικός και να δείξεις κατανόηση σε κάθε παράλογη ή μη απαίτηση ή πρόβλημα, ώστε τα τυχόν ζητήματα να μην επεκταθούν και λυθούν αμέσως. Ίσως να έχετε να αντιμετωπίσετε κάποιον που μόλις άκουσε άσχημα νέα από το σπίτι του, ή κάποιον που έχει έναν φόβο ή κάποιον που έχει μια αναπηρία. Απλά, αυτό που χρειάζεται είναι λίγο περισσότερη ενσυναίσθηση και κατανόηση, ώστε να επιλυθεί κάθε πρόβλημα.
 3. Πρέπει να μπορείς να πάρεις γρήγορες αποφάσεις.
  Ως ξεναγός, η μέρα σου μπορεί να είναι απρόβλεπτη. Ο καιρός μπορεί να αλλάξει γρήγορα, τα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά, η ομάδα περιοδείας σου μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από την προηγούμενη. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να είσαι ευέλικτος, προετοιμασμένος, και ειδικός στις γρήγορες αποφάσεις και στον αυτοσχεδιασμό. Έχοντας ένα backup σχέδιο θα σου εξασφαλίσει ότι οι ταξιδιώτες της ομάδας θα έχουν ακόμα μια εξαιρετική εμπειρία.
 4. Πρέπει να έχεις καλή αίσθηση προσανατολισμού.
  Μπορεί να φανεί προφανές, αλλά μερικοί άνθρωποι δεν έχουν έντονη την αίσθηση του προσανατολισμού ή μπορεί να συγχυστούν σε μια ενδεχόμενη αγχωτική κατάσταση. Ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να χρειαστεί να φύγεις από τη προδιαγεγραμμένη διαδρομή, επομένως, η καλή αίσθηση του προσανατολισμού είναι απαραίτητη. Ένα άλλο στοιχείο που κάθε ξεναγός οφείλει να γνωρίζει είναι ότι οι ταξιδιώτες τείνουν να του ζητούν τοπικές πληροφορίες. Για παράδειγμα, πού να ενοικιάσουν ένα αυτοκίνητο, ή που μπορούν να βρουν έναν γιατρό, πού να δειπνίσουν κλπ. Κάνοντας την έρευνάσου, μπορείς να προσφέρεις αυτό το κάτι παραπάνω στην εμπειρία του ταξιδιώτη.
 5. Πρέπει να έχεις πάθος για τη δουλειά σου.
  Εάν δεν είσαι ενθουσιασμένος με αυτό που κάνεις ή  με το να μοιράζεσαι μια εμπειρία με νέους ανθρώπους, τότε το επάγγελμα του ξεναγού πιθανότατα δεν είναι η σωστή δουλειά για εσένα. Οι πελάτες πληρώνουν για μια αξέχαστη εμπειρία, και δεν τους αφορά αν η δική τους ξενάγηση είναι για τον ξεναγό η πρώτη ή η χιλιοστή. Το πραγματικό πάθος για αυτό που κάνεις θα πρέπει να εξωτερικεύεται, έτσι ώστε να το μοιράζεσαι με τους πελάτες. Θα δεις ότι αυτό το πάθος θα αντανακλάται σε εξαιρετικές κριτικές κάθε φορά.

Πηγή: trekksoft.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...