Althea-Armonia Hotel: Η νέα πρόταση boutique διαμονής στην Αλόννησο

Το ALTHEA * ARMONIA, παραδοσιακό κατάλυμα, Α΄ τάξης, κλασικό δείγμα Αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής των Σποράδων, δεσπόζει στην είσοδο της Χώρας Αλοννήσου και αποτελεί την νέα πρόταση boutique διαμονής στο νησί. Το ξενοδοχείο αποτελείται από το παραδοσιακό κτίριο, την ALTHEA, κτίριο κτισμένο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, κηρυγμένο Παραδοσιακό, και από το νεόκτιστο κτίριο ΑRΜΟΝΙΑ. Με ιδιαίτερη αισθητική και μοντέρνο εκλεκτικισμό, το αποτέλεσμα είναι απλό και συνάμα πολυτελές, επιτρέποντας την εύκολη προσαρμογή και διαμονή των καλεσμένων.

althea

ALTHEA

Το κτίριο της ALTHEA, εγκαταλελειμμένο για περισσότερο από 50 χρόνια, ανακαινίστηκε με στόχο να δημιουργηθούν 3 πολυτελή επιπλωμένα διαμερίσματα – suites, προσαρμοσμένα στα υψηλά standards του ποιοτικού τουρισμού. Με σεβασμό στην παράδοση, διατηρήθηκαν και επισκευάστηκαν τα ξύλινα μπαλκονάκια και η ξύλινη στέγη με τις πλάκες Πηλίου.

althea althea

Επισκευάστηκε ο χωριάτικος σοβάς και διατηρήθηκε το άσπρο και λουλακί χρώμα, που υπήρχε. Για τα δάπεδα, επιλέχτηκε άσπρο μάρμαρο παντού, τοποθετημένο με μεγάλους αρμούς, τονίζοντας το χαρακτήρα του χωριού. Δημιουργήθηκαν χτιστά διαχωριστικά και χτιστοί τσιμεντένιοι πάγκοι στο χώρο κουζίνας. Επιλέχτηκαν νεροχύτες χειροποίητοι κεραμικοί σε χρώμα μπλε, και για τα σερβίτσια, μπουφέδες και πιατοθήκες χρωματιστές. Δροσερά και αέρινα υφάσματα, ιδιαίτερα διακοσμητικά και πήλινα, ολοκληρώνουν την ατμόσφαιρα.

althea

ARMONIA

Η ανάγκη για ύπαρξη χώρου διημέρευσης και παροχής πρωινού, ήταν καθοριστική για την ανέγερση, ενός νέου κτιρίου, σε όμορη ιδιοκτησία. Μόλις 2 χρόνια πριν, δημιουργήθηκε η ΑΡΜΟΝΙΑ, η οποία αποτελείται από 8 δίκλινα μεγάλα δωμάτια, εκ των οποίων 3 διαθέτουν ιδιωτικό mini pool-υδρομασάζ. Η φιλοσοφία του νέου σχεδιασμού, ώστε να εναρμονισθεί με την ALTHEA, και να αποτελέσει ένα μορφολογικό και λειτουργικό σύνολο, ήταν να μην διαταραχτεί ο χαρακτήρας της Χώρας Αλοννήσου με την κατασκευή ενός μεγάλου όγκου. Έτσι ο σχεδιασμός κινήθηκε στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός καινούργιου χωριού.

althea althea

Η πλαστικότητα των όγκων, τα διαφορετικά υψόμετρα στις στέγες, οι κρυφές γωνιές, η δεντροφύτευση και ο φωτισμός επέτρεψαν την δημιουργία μιας χαλαρής και ευχάριστης ατμόσφαιρας μέσα στο χωριό, όπου δεν είναι ευδιάκριτο πού τελειώνουν τα σπίτια και πού ξεκινά το ξενοδοχείο. Σε απόλυτη αρμονία με την ALTHEA, επαναλαμβάνονται τα παραδοσιακά στοιχεία, τα ξύλινα μπαλκόνια, η ξύλινη στέγη με πλάκες Πηλίου, ο χωριάτικος σοβάς. Η απλότητα αλλά και η υψηλή αισθητική συμπληρώνονται με μοντέρνο σχεδιασμό. Τοποθετούνται ανοιχτές ντουζιέρες και νιπτήρες μέσα στο χώρο του υπνοδωματίου. Επιλέγονται τσιμεντένια δάπεδα παντού. Δημιουργούνται ανοιχτές ντουλάπες, χωρίς πόρτες, με καλάθια για αποθήκευση. Στον εξωτερικό χώρο των 3 ισογείων δωματίων κατασκευάστηκαν 3 ιδιωτικά mini pools- υδρομασάζ, προσδίδοντας μια νότα πολυτέλειας.

althea

ALΦΑ CAFE

Ένας μικρός, μοντέρνος και με ιδιαίτερη αισθητική υπαίθριος χώρος, αναπτύχθηκε στο κατάλυμα, προσφέροντας χαλάρωση και μαγευτική θέα. Ένα εντυπωσιακό mini-pool-υδρομασάζ με καταρράκτη, άνετα καθίσματα, δροσερά υφάσματα, μοντέρνα πανιά σκίασης, και αρκετά δένδρα, δημιουργούν έναν υπέροχο φιλόξενο χώρο παροχής πρωινού ή ποτού. Στο μικρό παρασκευαστήριο, κατασκευάσθηκαν διάτρητες μεταλλικές κατασκευές, σε μια ιδανική διάταξη, γεμάτες με σερβίτσια, γυάλες και καλάθια, προβάλλοντας τα τοπικά καλούδια και ποτά. Ο χώρος διακοσμήθηκε με κάθε λογής μαυροπίνακες, με χαραγμένες χρηστικές πληροφορίες για τους επισκέπτες, σε μια νότα οικειότητας.

althea

Η ALTHEA-ARMONIA συνομιλεί σοφά με την παράδοση, την κομψότητα και τη μοντέρνα πολυτέλεια, προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία υψηλής αισθητικής και ζεστής ελληνικής φιλοξενίας.

Μελέτη-Κατασκευή: 2009 και 2017

Αρχιτεκτονική μελέτη: Μαρίλη Τσαγκανού, αρχ. ΕΜΠ

Κατασκευή: Μαρίλη Τσαγκανού, αρχ. ΕΜΠ

Graphic Design: Κωνσταντίνα Τζακωνιάτη.

Web Design: Γιάννης Μαρούδας

Φωτογραφίες: Γιώργος Βεντούρης

Άρθρο από το Hotel Design Magazine and Guide Spring 2019!

Διαβάστε εδώ το τεύχος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...