Πληρότητες Ξενοδοχείων και Νέες Ξενοδοχειακές Αφίξεις στη Θεσσαλονίκη

Πτώση στις πληρότητες της Θεσσαλονίκης το 2018

Στη Θεσσαλονίκη οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο έπεσαν το πρώτο τρίμηνο του 2018. Ωστόσο, η Fraport επιβεβαίωσε ότι λόγω των εργασιών συντήρησης στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να μετακινήσουν τους επιβάτες στο αεροδρόμιο της Καβάλας. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, καταγράφηκαν 32.000 διεθνείς αφίξεις στην Καβάλα, που κανονικά θα εξυπηρετούταν από τη Θεσσαλονίκη. Προσθέτοντας αυτές τις αφίξεις στη Θεσσαλονίκη, σημειώνεται αύξηση αφίξεων 9,9% για τη Θεσσαλονίκη και 112% για την υπόλοιπη Ελλάδα. Η τελευταία αύξηση οφείλεται κυρίως στις επιδόσεις των αερολιμένων του Ηρακλείου και της Κέρκυρας που έλαβαν 10.749 και 5.817 περισσότερους διεθνείς επιβάτες αντίστοιχα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι. Ο ξενοδοχειακός τομέας στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο τρίμηνο, παρουσίασε πτώση της πληρότητας, ωστόσο τα έσοδα στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης αυξήθηκαν κατά 1,4%.

Οι κύριες τουριστικές αγορές της Θεσσαλονίκης

Όσον αφορά τις 10 κορυφαίες διεθνείς αγορές των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε από το τοπ 10 και αντικαταστάθηκε από το Ισραήλ, που ανέβηκε απευθείας στην 4η θέση, με μερίδιο αγοράς 7%, με τις διανυκτερεύσεις να αυξάνονται κατά 87% το 2017. Οι 10 κορυφαίες αγορές τουριστών είναι η Ρουμανία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Βουλγαρία, που αύξησαν τις αφίξεις τους, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο τουρισμός της πόλης ήταν κατά 52% ξένοι τουρίστες και κατά 48% Έλληνες το 2017.

Η ικανοποίηση των επισκεπτών το 2017

Η ικανοποίηση των επισκεπτών παραμένει πολύ υψηλή όσον αφορά στις εγκαταστάσεις της πόλης της Θεσσαλονίκης. Όλες οι εγκαταστάσεις, από μπαρ / καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία, μέχρι άλλες εμπορικές εγκαταστάσεις, βαθμολογούνται πολύ πάνω από 8 στα 10. Ωστόσο, όσον αφορά στην ικανοποίηση των επισκεπτών από την ξενοδοχειακή υποδομή, υπήρξε μείωση της ικανοποίησης, ως προς της σχέση ποιότητας – τιμής.

Επιπλέον, η ικανοποίηση για πολλούς άλλους δείκτες, όπως η ασφάλεια, η καθαριότητα, η ρύπανση και η ενημέρωση, μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2016, με αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής ικανοποίησης από 8,2 το 2016, σε 8,0 στα 10 το 2017. Παρόλο που αυτό το νούμερο εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό, όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εργαστούν για την περαιτέρω βελτίωση της πόλης, ώστε να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες και να παραμείνει ανταγωνιστική.

Πληρότητες και ξενοδοχειακές Τιμές το 2017

Το 2017 η πληρότητα και οι τιμές δωματίων των ξενοδοχείων 3, 4 και 5 αστέρων συνέχισαν την ανάπτυξή τους, αλλά κάθε κατηγορία με διαφορετικό ρυθμό. Όσον αφορά στην πληρότητα, τα επίπεδα ρεκόρ καταγράφηκαν το 2017. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές δωματίων το 2017 ήταν 7,7% χαμηλότερες από το 2008 στον τομέα των 5 αστέρων, κατά 5,4% χαμηλότερες στον τομέα των 4 αστέρων, και κατά 9,1% χαμηλότερες στον τομέα των 3 αστέρων. Το χάσμα, ωστόσο, σταδιακά κλείνει.

Νέες Ξενοδοχειακές Αφίξεις στη Θεσσαλονίκη

Ορισμένα μικρά μπουτίκ ξενοδοχεία έχουν ανοίξει ή θα ανοίξουν μέσα στην επόμενη περίοδο.

Σε ένα ιστορικό κτίριο στα Λαδάδικα, άνοιξε το -4 αστέρων- Bahar Boutique hotel με 16 δωμάτια. Το ακίνητο αγοράστηκε από την οικογένεια Χρηστάκη το 2008.

Το -5 αστέρων- ξενοδοχείο, Antigon Urban Chic, θα ανοίξει την 1η Ιουνίου και θα προσφέρει 38 δωμάτια.

Επιπλέον, η οικογένεια Δούδου κατασκευάζει το -5 αστέρων- Olympion City Hotel, που σε 8 ορόφους, θα διαθέτει 27 δωμάτια και θα ανοίξει την άνοιξη του 2019.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε ένα 6όροφο κτίριο του 1936, κατασκευάζονται 23 αυτόνομα διαμερίσματα με μέγεθος 25 – 55 τ.μ. το καθένα. Το ακίνητο θα διατίθεται μέσω πλατφορμών, όπως η AirBnB, οι οποίες έχουν αύξησαν σημαντικά το μερίδιο αγοράς τους, τα τελευταία χρόνια, αλλά και μέσω πλατφόρμων, όπως η Booking.com, που αποκτά σημαντική θέση στην αγορά διαμερισμάτων μικρής διάρκειας στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, θα ανοίξει τις επόμενες εβδομάδες στα Άνω Λαδάδικα, το 18-δωματίων Mood Luxury Rooms.

Τέλος, η Grivalia Hospitality και ο όμιλος Tor Hotel θα ανοίξουν στα τέλη του 2019, το boutique -5 αστέρων-ξενοδοχείο, Olympos Naousa, προσφέροντας 68 δωμάτια. To ακίνητο αποκτήθηκε από την Eurobank για € 5,5 εκατομμύρια.

Πηγή:   GBR Hospitality Newsletter 2018 Q1

 

Άρθρο από το Online Magazine:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...