Ποια ήταν η ζήτηση από το εξωτερικό για τα Ξενοδοχειακά Καταλύματα της Ελλάδας το Μάρτιο

Το Mάρτιο του 2018, το 39% των κρατήσεων αφορούσε σε ταξίδια Μεσοβδόμαδα, το 16% σε ταξίδια Σαββατοκύριακου και το 44% σε ταξίδια Διακοπών.

Την αντίστοιχη περίοδο του 2017, τα ταξίδια Μεσοβδόμαδα ήταν 34%, τα ταξίδια του Σαββατοκύριακου 15% και ταξίδια Διακοπών ήταν 51%. Παρατηρείται δηλαδή, σε σχέση με τα προ έτους στοιχεία, μείωση μεριδίου αγοράς στα ταξίδια Διακοπών και αύξηση στα ταξίδια Μεσοβδόμαδα και Σαββατοκύριακου (οριακή).

Τον Μάρτιο του 2018 η κύρια αγορά κρατήσεων για την Ελλάδα ήταν η Γερμανική, παραμένοντας στην ίδια θέση σε σχέση με τον Μάρτιο του 2017. Ακολουθεί η Βρετανική αγορά στη δεύτερη θέση, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιταλική αγορά. Ακολουθούν οι ΗΠΑ (τέταρτη θέση) και η Γαλλία (πέμπτη θέση). Τον Μάρτιο του 2017, στην πέμπτη θέση βρισκόταν η Πολωνία η οποία -μέχρι στιγμής- το 2018 δεν έχει καμία εμφάνιση στο top-5 . Oι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ρουμανία είχαν συχνή παρουσία στο top-5 το 2017.

Στο ακόλουθο διάγραμμα αποτυπώνεται η εξέλιξη των top-3 κυριότερων αγορών για τη Ελλάδα, για το έτος 2017 καθώς και το τρέχον έτος (Μάρτιος 2018). Παρατηρούμε ότι, από τις αρχές του 2017, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία είναι διαρκώς στο top3. Εξαίρεση αποτελεί ο Οκτώβριος του 2017, όταν η Ιταλία ήταν στην 4η θέση.

Το Μάρτιο του 2018, στην πρώτη θέση προτίμησης της γερμανικής αγοράς βρίσκεται η Αθήνα, ακολουθούμενη από τη Θεσσαλονίκη. Στη τρίτη βρίσκονται τα Φηρά. Αξιοσημείωτο είναι πως η τριάδα των προορισμών διατηρεί την ίδια σειρά κατάταξης σε σχέση με το Μάρτιο του 2017. Ακολουθούν τρεις προορισμοί της Κρήτης. Στη τέταρτη θέση
βρίσκεται η Γεωργιούπολη, στη πέμπτη το Ρέθυμνο και στην έκτη τα Χανιά. Η Μύκονος βρίσκεται στην έβδομη θέση, εμφανίζεται για δεύτερη φορά στο 2018. Στην όγδοη θέση βρίσκεται το Ηράκλειο, ενώ το top-10 συμπληρώνουν η Οία και η πόλη της Ρόδου.

Το Μάρτιο του 2018, στην πρώτη θέση προτίμησης της βρετανικής αγοράς βρίσκεται η Αθήνα, ακολουθουμένη από τα Φηρά. Στη τρίτη θέση βρίσκεται η πόλη της Κέρκυρας και στη τέταρτη η Θεσσαλονίκη. Στην πέμπτη και έκτη θέση ακολουθούν δύο ακόμη προορισμοί της Σαντορίνης, το Ημεροβήγλι και η Οία. Στην έβδομη θέση ακολουθούν τα Χανιά, στην όγδοη θέση η Μύκονος και στην ένατη η πόλη της Ρόδου. Στην δέκατη θέση βρίσκεται ακόμα
ένας προορισμός της Σαντορίνης το Φηροστεφάνι. Οι περισσότεροι προορισμοί της αγοράς του Ην. Βασιλείου παραμένουν οι ίδιοι για το Μάρτιο του 2018, σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2017.

Το Μάρτιο του 2018, στην πρώτη θέση προτίμησης της ιταλικής αγοράς βρίσκεται η Αθήνα, ακολουθούμενη από τα Φηρά και τη χώρα της Μυκόνου. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η πόλη της Ρόδου και στην πέμπτη η Θεσσαλονίκη. Ακολουθούν η Πόλη της Κέρκυρας (έκτη) και τα Χανιά (έβδομη). Το top-10 συμπληρώνουν τρεις προορισμοί της Σαντορίνης, το Ημεροβήγλι, η Οία και το Φηροστεφάνι.


Για την καλύτερη ερμηνεία των στοιχείων, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη , ότι προκύπτουν από διοικητικά στοιχεία από το αρχείο της trivago χωρίς στατιστική επεξεργασία για αναγωγή στο σύνολο. Συνεπώς υπόκεινται στους ακόλουθους περιορισμούς:

– Η διείσδυση της trivago διαφέρει από αγορά σε αγορά.
– Οι τιμές ξενοδοχείων καθώς και η κατάταξη των προορισμών και των αγορών βασίζεται σε clickouts (Το clickout γίνεται όταν ο επισκέπτης βγει από το site της Trivago κάνοντας ‘κλικ’ σε ένα συνεργαζόμενο online travel agent).
– Ο μήνας αφορά στον μήνα άφιξης στο ξενοδοχείο και όχι στον μήνα κράτησης.
– Οι τιμές ξενοδοχείων αποτελούν σταθμισμένους μέσους όρους των τιμών. Η στάθμιση γίνεται με βάση τον αριθμό clickouts.
– Ορισμοί τύπων ταξιδιών:

  • Μεσοβδόμαδα: ταξίδι διάρκειας μικρότερης των 6 ημερών, με τις περισσότερες ημέρες να είναι καθημερινές
  • Σαββατοκύριακο: ταξίδι διάρκειας μικρότερης των 6 ημερών, με τις περισσότερες ημέρες να είναι σε Σαββατοκύριακο
  • Διακοπές: ταξίδι διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης των 6 ημερών

Περισσότερα στοιχεία περιλαμβάνονται στο μηνιαίο στατιστικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ, για το μήνα Απρίλιο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...