Οι ξενοδοχειακές αγοραπωλησίες των τελευταίων μηνών: Σημαντικές ανακατατάξεις στον ξενοδοχειακο κλάδο!

Σημαντικές ανακατατάξεις στον ξενοδοχειακο κλάδο σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες

Τον Ιανουάριο του 2019 το ταμείο συντάξεων και υγειονομικής περίθαλψης ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός ξενοδοχειακός όμιλος Fattal ήταν ο πλειοδότης -με μηνιαίο ενοίκιο ύψους 95.830 ευρώ- για το πρώην ξενοδοχείο Esperia των 185 δωματίων, που βρίσκεται στην οδό Σταδίου, στο κέντρο της Αθήνας (Δηλαδή 6.200 ανά δωμάτιο ετησίως, στο σύνολο των 185 δωματίων). Η Fattal, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες φιλοξενίας του Ισραήλ με 39 ξενοδοχεία και 16.700 δωμάτια στο Ισραήλ και 150 ξενοδοχεία Leonardo στην Ευρώπη, θα μεταμορφώσει το Esperia σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων. Οι μόνοι άλλοι υποψήφιοι ήταν ο όμιλος Yazbeck, ο οποίος κατασκευάζει σήμερα το πεντάστερο ξενοδοχείο της Mariott, Αthens Academia, Autograph Collection, και η οικογένεια Βερούκα (σούπερ μάρκετ Bazaar) σε συνεργασία με τον γαλλικό όμιλο Accor.

Επίσης, τον Ιανουάριο του 2019 ανακοινώθηκε ότι η Zeus International ήταν η προτιμώμενη διαγωνιζόμενη για 30ετή σύμβαση ενοικίασης του πρώην ξενοδοχείου Kanigos 21, των 77 δωματίων, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Κάνιγγος.

Ο διαγωνισμός για το πρώην ξενοδοχείο Ambassadeur κοντά στην ομώνυμη συνοικία συνολικού εμβαδού 10.247 τ.μ. δεν έφερε επενδυτικό ενδιαφέρον τον Ιανουάριο του 2019. Ο ιδιοκτήτης ακινήτου ETAEP αναζητά επενδυτές που να είναι πρόθυμοι να επενδύσουν τουλάχιστον 7,5 εκατομμύρια ευρώ στο ακίνητο, να πληρώσουν ενοίκιο τουλάχιστον 25,000 € μηνιαίως και να μετατρέψουν το ακίνητο σε ξενοδοχείο 4 αστέρων.

Το Δεκέμβριο του 2018, ο όμιλος Mitsis Hotels, ο δεύτερος μεγαλύτερος εθνικός ξενοδοχειακός όμιλος μετά την Grecotel, αγόρασε το 50% από την Εθνική Τράπεζα μέσω δημοπρασίας του 100% των μετοχών της Grand Hotel Summer Palace SA, που της ανήκει το πεντάστερο Grand Hotel στη Ρόδο. Η ελάχιστη προσφορά για το ακίνητο των 405 δωματίων, το οποίο ενοικιάζεται και λειτουργεί από τον όμιλο Mitsis, καθορίστηκε στα 35 εκατ. Ευρώ.

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2018, η Alpha Bank επιβεβαίωσε συμφωνία πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ, σε κοινοπραξία κεφαλαίων, που διαχειρίζεται η Apollo Global Management και η International Finance Corp. Η συμφωνηθείσα τιμή πώλησης καθορίστηκε στα 337,1 €  ή περίπου στο 33,6% της ακαθάριστης λογιστικής αξίας. Περισσότερα από 70 ξενοδοχεία συμπεριλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο, από τα οποία ορισμένα έχουν σημαντικό μέγεθος.

Στις 7 Νοεμβρίου 2018, η Anthousa Hotels SA, η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου 5 αστέρων Aktia Lounge & Spa, που βρίσκεται στην περιοχή Σταλίδα στο δήμο Χερσονήσου της Κρήτης, δημοπρατήθηκε για το ποσό των 18,1 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε καθορίσει την ελάχιστη τιμή υποβολής προσφορών για το ακίνητο -των 202 δωματίων- στα 13 εκατομμύρια ευρώ.

Τον Νοέμβριο του 2018, το ξενοδοχειακό συγκρότημα Sun Beach της Θεσσαλονίκης, αξίας 124 δωματίων, δημοπρατήθηκε από την Ελληνική Εθνική Τράπεζα για 2,65 εκατ. ευρώ σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενώ η ελάχιστη τιμή ήταν στα 2,1 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο των 4 αστέρων χτίστηκε το 1968 και σταμάτησε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2018.

Τέλος, τους τελευταίους τρεις μήνες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι ακόλουθες κύριες δημοπρασίες:

Στις 21 Δεκεμβρίου 2018, πουλήθηκε η Arty Hotels SA, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Arty Grand Hotel, με 61 δωμάτια, που βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία. Η ελάχιστη τιμή καθορίστηκε από την Εθνική Τράπεζα στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2018, πουλήθηκε η Μοσχονάς Α.Ε., ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Ilios και του παρακείμενου ξενοδοχείου Σάμος Sun που βρίσκεται στη Σάμο.

Στις 5 Δεκεμβρίου 2018, πουλήθηκε η Anmanko SA, ιδιοκτήτρια του 6ου ορόφου Hellinis Hotel, που διαθέτει 80 δωμάτια, και βρίσκεται στη Λεωφόρο Συγγρού.

Στις 21 Νοεμβρίου 2018, πουλήθηκε η Αντωνιάδης Α.Ε., ιδιοκτήτρια του -4 αστέρων και 98 δωματίων- ξενοδοχείου Αντωνιάδη, που βρίσκεται στην Καλαμπάκα, γνωστή από τα διάσημα μοναστήρια των Μετεώρων. Η ελάχιστη τιμή της Τράπεζας Πειραιώς καθορίστηκε αρχικά σε € 3,6 εκατ., αλλά μετά από δικαστική παρέμβαση η τιμή καθορίστηκε στα € 3,9 εκατ.

Τέλος, τον Ιανουάριο του 2019 ο Όμιλος Τεχνικής Ολυμπιακής ανακοίνωσε ότι προτίθεται να πουλήσει το Porto Carras Grand Resort που βρίσκεται στη Χαλκιδική. Το θέρετρο λειτουργεί εποχικά και προσφέρει δύο κύρια ξενοδοχεία, το Sithonia των 489 δωματίων και το Meliton των 479 δωματίων, με εκτεταμένες εγκαταστάσεις F & B, κέντρο ευεξίας και σπα, γήπεδο γκολφ, μαρίνα μεγάλης χωρητικότητας, συνεδριακό κέντρο και καζίνο. Παράλληλα, τον Ιανουάριο του 2019 -μετά τη συμφωνία μεταξύ του ομίλου Aldemar του Ομίλου Harvard Investment Group (HIG) και των τουριστικών επιχειρήσεων της Νότιας Ασίας (TEN) τον περασμένο Ιούλιο του 2018- ανακοινώθηκε ότι η HIG έχει συνάψει συμφωνία με την Atlantica για τη διαχείριση του -4 αστέρων –  Paradise Village και του -5 αστέρων- Amilia Mare, των 200 δωματίων, στη Ρόδο για 10 έτη. Τον επόμενο χειμώνα και τα δύο ακίνητα θα ανακαινιστούν πλήρως.

Πηγή: GBR Hospitality Report 2018 Q4

Άρθρο από το Online Magazine:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...