Μειώσεις ξενοδοχειακών τιμών στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις

Μειώσεις σε μηνιαία βάση, αυξήσεις σε ετήσια

Παρατηρώντας την πορεία των ξενοδοχειακών τιμών στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα διακρίνονται κυρίως μειώσεις με τις μεγαλύτερες να παρατηρούνται στη Δρέσδη (25,5 τοις εκατό), στο Μάντσεστερ (22 τοις εκατό), στο Λονδίνο (19,5 τοις εκατό), στην Πράγα (18,3 τοις εκατό) και στη Βιέννη (17,6 τοις εκατό). Η πιο ακριβή πόλη για το μήνα αυτό παραμένει το Μονακό, με μέση τιμή διανυκτέρευσης στα 252 ευρώ, αποτελώντας και μία από τις λίγες πόλεις που εμφάνισαν αύξηση, αφού τον προηγούμενο μήνα η αντίστοιχη τιμή ήταν στα 239 ευρώ. Η Αθήνα είναι μια από τις πόλεις που δεν παρουσίασαν καμία απολύτως μεταβολή στις τιμές σε μηνιαία βάση, όπως η Βουδαπέστη και η Σόφια.

Σε ετήσια βάση, ωστόσο, οι τιμές παίρνουν αντίθετη πορεία από την πτωτική που έχουν συγκρίνοντας κάθε μήνα με τον προηγούμενο. Μεταξύ των τιμών του περσινού και του φετινού Ιανουαρίου, παρατηρούνται κυρίως αυξήσεις στις ξενοδοχειακές τιμές της Ευρώπης με το υψηλότερο ποσοστό μεταβολής να εμφανίζεται στις τιμές του Πόρτο, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 21,1 τοις εκατό. Τα ξενοδοχεία της Αθήνας, παρότι διατήρησαν τις τιμές τους σταθερές συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2015, φαίνεται να τις αύξησαν κατά 10,8 τοις εκατό συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2015, με τη μέση τιμή ωστόσο να διατηρείται χαμηλά σε σχέση με άλλες πόλεις και πιο συγκεκριμένα στα 82 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Τέλος, μεταξύ των πόλεων που μείωσαν τις τιμές, τόσο συγκριτικά με πέρυσι, όσο και σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, φαίνεται να είναι το Παρίσι, η Ρώμη, η Βιέννη, η Κωνσταντινούπολη και το Μόναχο. 

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται ενδεικτικά η μέση τιμή για 15 από τις μεγαλύτερες πόλεις:

EU_prices_jan

Τη λίστα με το μέσο όρο τιμών διανυκτέρευσης για τις 50 ευρωπαϊκές πόλεις που περιλαμβάνονται στο tHPI Ιανουαρίου μπορείτε να τη βρείτε εδώ. 

Σταθερότητα στις ξενοδοχειακές τιμές της Αθήνας, γενικότερες αυξήσεις στους περισσότερους χειμερινούς προορισμούς

Με τη μέση τιμή των ξενοδοχείων της Ελλάδας να διαμορφώνεται στα 90 ευρώ για τον Ιανουάριο, υψηλότερα κατά 5 τοις εκατό από τον περασμένο μήνα και 14 τοις εκατό συγκριτικά με τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους, είναι εμφανές ότι έχουν πραγματοποιηθεί ενδιαφέρουσες μεταβολές σε πληθώρα ελληνικών προορισμών.

Οι περισσότερες πόλεις φαίνεται να έχουν αυξήσει τις ξενοδοχειακές τιμές τους, συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα. Οι χειμερινοί προορισμοί παρουσιάζονται επίσης ακριβότεροι, με λίγες εξαιρέσεις, όπως η Καστοριά, η Καβάλα και η Αράχοβα.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι κυριότερες μεταβολές στις μέσες ξενοδοχειακές τιμές ελληνικών προορισμών για τον μήνα Ιανουάριο:

GR_prices_jan

*Οι μέσες τιμές προκύπτουν από τη βάση δεδομένων της trivago έπειτα από τη σύγκριση τιμών από περισσότερα από 200 διαφορετικά online booking sites.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...