Και η Μαδρίτη κάνει «έξωση» στην AirBnB

tvxs.gr*

Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, η μία μετά την άλλη, πολλές τουριστικές πόλεις της Ευρώπης, κυρίως του Νότου, λαμβάνουν μέτρα περιορισμού της μαζικής τουριστικής εισροής, καθώς πλέον βρίσκονται αντιμετώπες με τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού. Αφορμή αυτού του φαινομένου στάθηκε η ραγδαία ανάπτυξη της τουριστικής ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών, μέσα από πλατφόρμες όπως η Airbnb και HomeAway, οι οποίες ενοχοποιούνται, τόσο από τους κατοίκους αυτών των πόλεων, όσο και από τις δημοτικές αρχές, για έκρηξη των τιμών στα ενοίκια, το οποίο με την σειρά του διώχνει από τις πόλεις τους ανθρώπους που ζουν μόνιμα σε αυτές, δημιουργώντας πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Η βιομηχανοποίησης της τουριστικής ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών, όπως αυτή συνέβη μέσα από τις εν λόγω πλατφόρμες, έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που προκαλεί η άναρχη και ανεξέλεγκτη τουριστική εκμετάλλευση των πόλεων, οδηγώντας στην ίδια την υποβάθμιση αυτού που εκλαμβάνεται ως τουριστικό «προϊόν» και, κατ΄ επέκταση, στην υποβάθμιση των ίδιων των πόλεων και των κατοίκων τους. Η μετατροπή τους σε γιγάντια «ξενοδοχεία», αδειάζει τις ιστορικές γειτονιές από τους μόνιμους κατοίκους, εξαφανίζει τις μη τουριστικές οικονομικές δραστηριότητες, «μπολιάζει» το ύφος, το κοινωνικό κλίμα και τον πολεοδομικό χαρακτήρα τους με μια επικίνδυνη προσωρινότητα, καθιστώντας τις «άδεια κελύφη» που υπάρχουν μόνο στον βαθμό κατά τον οποίο υπάρχουν και τουρίστες για να τα βλέπουν και να τα «ζουν» για μερικές μέρες, εναλλάσσοντας ο ένας τον άλλον αμέσως.

Η «αντεπίθεση» των πόλεων

Το παράδειγμα της Μαγιόρκα λοιπόν, καθώς και άλλων πόλεων της Ευρώπης που λαμβάνουν μέτρα κατά της τουριστικής ενοικίασης κατοικιών ακολουθεί πλέον και η Μαδρίτη. Η δημοτική αρχή της οποίας θα προχωρήσει σε νέους, αυστηρότατους κανονισμούς, φιλοδοξώντας να θέσει εκτός νόμου… το 95% των τουριστικών ενοικιάσεων κατοικιών στην ισπανική πρωτεύουσα. Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα από το αριστερό δημοτικό συμβούλιο υπό την δήμαρχο Μανουέλα Καρμένα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο μαζικός τουρισμός που καταγγέλλουν οι κάτοικοι ότι είναι υπεύθυνος για την αύξηση του ενοικίου και την απομάκρυνση των ντόπιων.

Οι κανονισμοί σχεδιάζονται έτσι ώστε να διατηρήσουν την οικιακή χρήση των κτιρίων, να σταματήσουν τη μόνιμη χρήση τους από τους τουρίστες και να την αντικαταστήσουν με προσωρινή, αποτρέποντας έτσι την αποκλειστική στέγαση τουριστών, σύμφωνα με τα σχέδια που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από τον Χοσέ Μανουέλ Κάλβο, υπεύθυνο για την πολεοδομία.

Διαφορετικοί περιορισμοί θα εφαρμόζονται σε τέσσερις διαφορετικές ζώνες της πόλης, με τις πιο περιορισμένες θέσεις να σχεδιάζονται στο κέντρο (Centro) που περιλαμβάνει τις περιοχές Malasaña, Chueca, Sol, La Latina και Lavapiés. Οι νέοι κανονισμοί θα απαγορεύουν την ενοικίαση τουριστικών διαμερισμάτων για πάνω από 90 μέρες το χρόνο. Επίσης, θα εμποδίζουν τη μετατροπή ολόκληρων πολυκατοικιών σε τουριστικά καταλύματα, εκτός εάν έχουν την ίδια άδεια με αυτή ενός ξενοδοχείου, ενώ θα τεθεί και ένα μορατόριουμ στην έκδοση τέτοιων αδειών για τουλάχιστον ένα έτος. Τα τουριστικά διαμερίσματα στην κεντρική ζώνη θα πρέπει να έχουν ξεχωριστή είσοδο στο δρόμο για τους μόνιμους κατοίκους του συγκροτήματος.

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση της Πάλμα ντε Μαγιόρκα προχώρησε σε ανάλογα μέτρα, απαγορεύοντας την τουριστική ενοικίαση ιδιωτικών σπιτιών και διαμερισμάτων. Θα επιτρέπεται η ενοικίαση μονοκατοικιών από τουρίστες στην αστική περιοχή της Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Ωστόσο, θα απαγορεύονται οι ενοικιάσεις καταλυμάτων που βρίσκονται σε προστατευόμενες αγροτικές περιοχές, πλησίον του αεροδρομίου ή σε επιχειρηματικές περιοχές.

Η Βαλένθια ακολούθησε στις αρχές Μαϊου, υιοθετώντας ένα νέο τουριστικό νόμο που θα ψηφιστεί από την περιφερειακή κυβέρνηση και ο οποίος θα δώσει στις τοπικές αρχές την εξουσία να ρυθμίζουν ζώνες τουριστικής ενοικίασης. Ο δήμος της Βαλένθια ετοιμάζεται να περιορίσει τις τουριστικές ενοικιάσεις στα διαμερίσματα του ισογείου και του πρώτου ορόφου, πράγμα που βάζει τέλος στα τουριστικά ενοίκια που προσφέρουν ένα δωμάτιο με θέα. Η νέα νομοθεσία θα απαιτεί την καταχώρηση όλων των ενοικιαζόμενων κατοικιών, με την σωστή άδεια χρήσης, η οποία πρέπει να εμφανίζεται στις διαφημίσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξουν τεράστια πρόστιμα. Οι αρχές εκτιμούν ότι περίπου το 70% των 5.000 ενοικιαζόμενων τουριστικών κατοικιών στην πόλη δεν διαθέτει την απαιτούμενη αδειοδότηση. Το περασμένο καλοκαίρι η περιφερειακή κυβέρνηση των Βαλεαρίδων εξέδωσε επίσης αυστηρούς νέους νόμους για να περιορίσει τον αριθμό των παραθεριστών στα νησιά σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον μαζικό τουρισμό που προκαλεί συγκρούσεις με τους ντόπιους.

Η περίπτωση της Βαρκελώνης

Το “χορό” κατά του φαινομένου είχε ανοίξει η Βαρκελώνη, η οποία μάλιστα το περασμένο έτος, επέβαλε νέους αυστηρούς κανονισμούς και σκληρά πρόστιμα σε εταιρείες όπως η Airbnb και η HomeAway στην περίπτωση που διαφημίζουν ακίνητα χωρίς άδειες.  Η Βαρκελώνη συγκρούστηκε με αυτήν την εκδοχή του μαζικού τουρισμού εδώ και αρκετά χρόνια επιβάλλοντας ακόμη και πρόστιμα στις πλατφόρμες Airbnb και HomeAway. Σύμφωνα με τον τοπικό νόμο του 2012, κάθε διαμέρισμα που ενοικιάζεται στους επισκέπτες της Καταλονίας πρέπει να καταγράφεται στο μητρώο τουρισμού της επαρχίας και να έχει άδεια.

Η Βαρκελώνη, ως ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, έχει επηρεαστεί από την μαζική αύξηση των συνοικιών που «αλώνονται» από την τουριστική ενοικίαση. Η δημοφιλία τους έχει προκαλέσει την αύξηση της ιδιωτικής αγοράς τουριστικών ενοικιάσεων, σε τέτοιο βαθμό, που οι κατοικίες να είναι πιο περιζήτητες από τα ξενοδοχεία, προκαλώντας απελπισία στους ντόπιους. Οι κάτοικοι παραπονούνται για τις αυξανόμενες τιμές των ακινήτων, καθώς οι ενοικιάσεις στις οικογένειες μειώνονται ραγδαία για να αντικατασταθούν από τουριστικές ενοικιάσεις, ενώ, οι εναπομείναντες κάτοικοι υποφέρουν από τον ολονύχτιο τουριστικό σαματά. Μάλιστα, το φαινόμενο καταγράφηκε και σε ένα ντοκιμαντέρ του 2014 υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο, «Bye Bye Barcelona», το οποίο προειδοποιούσε ότι η πόλη μετατρέπεται σε «θεματικό πάρκο».

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: tvxs.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...