Στους οι τομείς Σπουδών με τη μεγαλύτερη ζήτηση ο Τουρισμός

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ παρουσιάζει τις τάσεις στη Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Τι επιλέγουν να σπουδάσουν οι νέοι σήμερα;

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, το 2018 ήταν μια χρονιά συνειδητών και προσεκτικών επιλογών από τους νέους, με την επαγγελματική αποκατάσταση να κατατάσσεται στην κορυφή των κριτηρίων επιλογής σπουδών.

Στη σύγχρονη εποχή, η Διά Βίου εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού έχει μεγάλη σημασία για τη διαρκή προσαρμογή του στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες του περιβάλλοντος εργασίας. Σύμφωνα με ορισμένους από τους σπουδαιότερους οικονομολόγους, η διαμόρφωση του ανθρώπινου κεφαλαίου και μέσω της εκπαίδευσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ευημερία μιας χώρας.

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, με εμπειρία 48 ετών στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης προσφέροντας σπουδές Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιπέδου 5 και με πάθος για την εκπαίδευση, συγκέντρωσε τα στοιχεία που συνθέτουν το μωσαϊκό της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Οι δημοφιλέστεροι Τομείς Σπουδών

Σύμφωνα με έρευνες, οι τομείς με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα είναι ο Τουρισμός, η Ναυτιλία, η Γεωργία, η Υγεία, η Πληροφορική και οι Τηλεπικοινωνίες.

Πράγματι, τα στοιχεία αυτά φαίνεται να αντικατοπτρίζονται και στα ενδιαφέροντα των νέων σπουδαστών, με τον Τομέα Υγείας & Ομορφιάς να βρίσκεται στην κορυφή. Τη 2η θέση κατέχει ο Τομέας Μηχανολογίας & Πληροφορικής, ενώ την τριάδα των δημοφιλέστερων Τομέων συμπληρώνει αυτός του Τουρισμού & Επισιτισμού. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των τομέων αυτών δεν είναι άλλο από τις προοπτικές άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης λόγω της διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, μέσω συμμετοχής σε εκθέσεις, στις Ημέρες Καριέρας, καθώς και μέσω της Πρακτικής Άσκησης.

Οι δημοφιλέστερες Ειδικότητες

Ο Τουρισμός φαίνεται να είναι ο «βασιλιάς» των κλάδων με την καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση, όπως αποδεικνύουν και τα τελευταία στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Στο ακαδημαϊκό πεδίο, σε αντιστοιχία με τους Τομείς Σπουδών και επιβεβαιώνοντας τις σχετικές έρευνες ακολουθούν και οι ειδικότητες, με πρώτη στις επιλογές των νέων την ειδικότητα του Τεχνικού Τουριστικών Μονάδων (Ξενοδοχειακά), δεύτερη εκείνη του Τεχνικού Μηχανοτρονικής και τρίτη του Τεχνικού Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ . Οι ειδικότητες Τεχνών και Επικοινωνίας, καθώς κι εκείνες της Διοίκησης και των Οικονομικών παραμένουν σταθερές.

Δημοφιλέστεροι Τομείς ανά Ηλικία

Η ηλικία που επιλέγουν το αντικείμενο σπουδών τους οι επίδοξοι σπουδαστές φαίνεται να επηρεάζει τον Τομέα που επιλέγουν. Ο Τομέας Επικοινωνίας έχει το μικρότερο μέσο όρο (20 ετών), με τον Τομέα Τεχνών να ακολουθεί (22 ετών). Στον αντίποδα βρίσκονται οι ειδότητες του Τομέα Υγείας, με το μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας σπουδαστών (27 ετών).

Δημοφιλέστεροι Τομείς ανά Φύλο

Μεγάλο ποσοστό των γυναικών φαίνεται να επιλέγει τα Επαγγέλματα Υγείας & Ομορφιάς, ενώ αντίστοιχα, στον Τομέα Μηχανολογίας, Πληροφορικής αλλά και Μουσικής εγγράφονται περισσότεροι άνδρες. Στους Τομείς του Τουρισμού και των Οικονομικών, το φύλο φαίνεται να μην παίζει ρόλο, μιας και τα ποσοστά είναι ισοδύναμα.

Η επιλογή σπουδών αποτελεί ένα κομβικό σημείο στη ζωή ενός ανθρώπου και είναι απόρροια τόσο εξωτερικών παραγόντων, όσο και προσωπικών στόχων και επιθυμιών.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...