Στα 546 εκατ. ευρώ τα έσοδα της κρουαζιέρας στην Ελλάδα

Η βιομηχανία κρουαζιερόπλοιων έφερε έσοδα ρεκόρ ύψους 47,86 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία το 2017, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Διεθνής Ένωση Κρουαζιερόπλοιων (CLIA) στην έκθεσή της για την οικονομική συμβολή της κρουαζιέρας στην Ευρώπη. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 16,9% σε σχέση με το 2015.

Ο David Dingle, Πρόεδρος της CLIA Europe και Πρόεδρος της Carnival UK, δήλωσε:

“Η βιομηχανία κρουαζιερόπλοιων συνεχίζει να συμβάλλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή οικονομία. Το θετικό οικονομικό όφελος είναι σαφές, καθώς η κρουαζιέρα συνεχίζει να συμβάλλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή οικονομία μέσω της έξυπνης αειφόρου ανάπτυξης. Αυτό είναι χάρη στους περισσότερους Ευρωπαίους που επιλέγουν για τις διακοπές τους κρουαζιέρες, στους περισσότερους επιβάτες κρουαζιέρας που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, και στα περισσότερα κρουαζιερόπλοια που κατασκευάζονται στα ευρωπαϊκά ναυπηγεία. Όλα αυτά μεταφράζονται σε σημαντικά οικονομικά οφέλη για ολόκληρη την ήπειρο. “

Όσον αφορά στην απασχόληση, από το 2015 έως το 2017, η κρουαζιέρα δημιούργησε περισσότερες από 43.000 νέες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ 403.621 απασχολούνται σήμερα σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με κρουαζιέρες. Οι μισθοί και τα άλλα οφέλη για τους Ευρωπαίους εργαζόμενους ανήλθαν σε 12,77 δισ. Ευρώ.

Καθώς η παγκόσμια βιομηχανία κρουαζιερόπλοιων συνεχίζει να αναπτύσσεται και να επεκτείνεται σε νέους προορισμούς, η Ευρώπη παραμένει ένα ζωντανό κέντρο για την κρουαζιέρα. Η τάση αυτή υποστηρίζεται από τρεις βασικούς παράγοντες:

  • Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή της παγκόσμιας αγοράς επιβατών – 6,96 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έκαναν διακοπές κρουαζιέρας το 2017, ποσοστό 7,8% μεγαλύτερο από το 2015
  • Η Ευρώπη παραμένει ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός κρουαζιέρας στον κόσμο, μετά την Καραϊβική. Η μελέτη έδειξε ότι 6,50 εκατομμύρια επιβάτες ξεκίνησαν τις κρουαζιέρες τους από τους ευρωπαϊκούς λιμένες το 2017, ποσοστό 6,1 % μεγαλύτερο από το 2015.
  • Τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία αποτελούν την καρδιά της κατασκευαστικής βιομηχανίας κρουαζιερόπλοιων στον κόσμο. Συνεχίζουν να κατασκευάζουν τα πιο καινοτόμα και μεγαλύτερα πλοία στον κόσμο, ενώ οι δαπάνες για νέες κατασκευές και τη συντήρηση αυξάνονται για έκτη χρονιά. Το 2017, τα κρουαζιερόπλοια δαπάνησαν 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ στα ευρωπαϊκά ναυπηγεία, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 22,4% σε σύγκριση με το 2015. 66 κρουαζιερόπλοια βρίσκονται επί του παρόντος στις παραγγελίες ευρωπαϊκών ναυπηγείων για παράδοση μέχρι το 2021, συνολικής αξίας άνω των 29,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Cindy D’Aoust, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της CLIA, δήλωσε:

“Είμαστε σίγουροι ότι η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ευρώπη θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. Η CLIA συνεχίζει να συνεργάζεται με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους ρυθμιστικούς φορείς και άλλους ενδιαφερόμενους σε διάφορα σημαντικά θέματα της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας”.

Στα 546 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα άμεσα έσοδα της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Cruise Lines International Association (CLIA). Η Ελλάδα, σημείωσε αύξηση εσόδων 11,8% σε σχέση με το 2015, και καταλαμβάνει την 9η θέση στη σχετική κατάταξη.

Κάντε κλικ για να κατεβάσετε την 2017 Europe Economic Impact Report

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...