Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο φεστιβάλ Γιώτινγκ

Οι 4-ήμερες εκδηλώσεις του 2ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΩΤΙΝΓΚ – ΓΙΟΡΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ από 11-14 Απριλίου, στην Μαρίνα Αλίμου όπου λειτουργούν πάνω από 100 περίπτερα και περισσότερα από 150 σκάφη όλων των ειδών και μεγεθών , ολοκληρώθηκαν με εντυπωσιακά μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής και της πολιτειακής ηγεσίας, των επαγγελματικών φορέων, επιχειρήσεων του θαλάσσιου τουρισμού καθώς και πλήθος κοινού, όλων των ηλικιών

Το 2ο YACHTING FESTIVAL – ΓΙΟΡΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ είναι η μοναδική και σημαντική εκδήλωση για τον κλάδο, οργανώνεται από την Mact Media Group εκ μέρους του ΣΙΤΕΣΑΠ ( Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος) με κύριο σκοπό να δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους του λεκανοπεδίου (αλλά και σε ξένους επισκέπτες και επαγγελματίες) να γνωρίσουν από κοντά την μοναδικότητα της απόλαυσης των Ελληνικών θαλασσών μέσα από ένα – κυρίως – μικρότερο ιστιοπλοϊκό ή μηχανοκίνητο σκάφος, που μπορούν είτε οι ίδιοι να κυβερνήσουν (με κατάλληλες γνώσεις και εκπαίδευση) είτε να χαρούν με την βοήθεια και υποστήριξη από επαγγελματίες.

Περισσότερα από 100 σκάφη όλων των τύπων – ιστιοπλοϊκά, καταμαράν, μηχανοκίνητα – μικρά και μεγάλα, ήταν ελλιμενισμένα και επισκέψιμα στη διάθεση όλων, με ελεύθερη πρόσβαση. Επίσης, στον χώρο της Μαρίνας λειτουργούσαν περισσότερα από 100 περίπτερα εκθετών, και επιχειρήσεων ιδιοκτησίας, ναύλωσης και συντήρησης σκαφών, και παροχής διαφόρων υπηρεσιών και εμπορίας προϊόντων χρήσιμων στις δραστηριότητες, αλλά δεν έλειπαν και περίπτερα συναφών θαλάσσιων δραστηριοτήτων, όπως κατάδυσης, windsurf και kitesurf, SUP, και άλλων θαλάσσιων αθλημάτων, και εξοπλισμού.

Κυρίως το θετικό αποτέλεσμα ήταν ότι έγιναν ευρέως γνωστές στο κοινό των επισκεπτών οι διάφορες πτυχές της δραστηριότητας του γιώτινγκ, ενημερώθηκαν πώς μπορούν και οι ίδιοι να απολαύσουν την χαρά στην θάλασσα ναυλώνοντας ένα σκάφος, με την υποστήριξη επαγγελματιών κυβερνητών, ακόμα και εάν δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις, και πώς μπορούν χωρίς συγκεκριμένους περιορισμούς να καθορίσουν ένα δικό τους δρομολόγιο στις απαράμιλλες νησιωτικές και παράκτιες ομορφιές της Ελλάδας, με μια μορφή διακοπών που προσομοιάζει οικονομικά σε ένα καλό κατάλυμα.

Στην Τελετή Έναρξης Εγκαινίων, τέλεσε τον αγιασμό ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Γλίβας Πρωτοσύγκελλος ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Σμύρνης, και τίμησαν με την παρουσίας τους η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, βουλευτές, εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων, επαγγελματίες και κοινό.

Η παρουσία της μπάντας του Λιμενικού Σώματος, μεγάλης αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο Ράπτη Σταμάτη, που πλαισίωσαν υπό τον Υπουργό κ. Φώτη Κουβέλη, σύσσωμη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αναπληρωτή Υπουργό κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, Γενικούς Γραμματείς κ. Διονύση Τεμπονέρα και κ. Χρήστο Λαμπρίδη, καθώς και η υψηλόβαθμη εκπροσώπηση από την Γενική Γραμματέα Κα Γεωργία Καραστάθη του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Οικονομικών, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Χαράλαμπο Καρίμαλη και τον Γενικό Γραμματέα ΕΟΤ κ. Κωνσταντίνο Τσέγκα, καθώς και άλλοι επίσημοι, όπως ο Πρέσβης του Κατάρ και ο Πρέσβης της Ισπανίας, Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, Πρόεδροι και Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων Επιμελητηρίων, Οργανισμών και Φορέων, Καθηγητές Πανεπιστημίων, και άλλοι επίσημοι συμμετείχαν στην Τελετή Εγκαινίων.

Κύριος ομιλητής ήταν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης , ο οποίος αναφέρθηκε στο τεράστιο ενδιαφέρον για τον θαλάσσιο τουρισμό και το γιώτινγκ και συνεχάρη τους διοργανωτές MACT MEDIA GROUP και ΣΙΤΕΣΑΠ για την πραγματοποίηση του ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Επίσης αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες δράσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας για την διευθέτηση και υποστήριξη θεμάτων του κλάδου, και επεσήμανε τις επιτυχίες στην πάταξη παράνομων ναυλώσεων.

Στην χαιρετιστήρια ομιλίας της η Πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ Κα Ελένη Βρυώνη, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, και τις εταιρείες και επαγγελματίες που έχουν τα περίπτερα και έφεραν τα σκάφη τους για να μπορούν να τα γνωρίσουν οι επισκέπτες,  αναφέρθηκε στην επιλογή και σημαντικότητα για τον κλάδο της Μαρίνας Αλίμου, Αττικής, που αποτελεί, εδώ και αρκετά χρόνια την κύρια βάση και χώρο ελλιμενισμού περισσότερων των χιλίων 1.000 σκαφών επαγγελματικώς δραστηριοποιούμενων, και είναι το κομβικό σημείο εκκίνησης και ολοκλήρωσης των περισσότερων ναυλώσεων, και είναι ανάγκη να διατηρήσει τον επαγγελματικό της χαρακτήρα. Επίσης επισήμανε ιδιαίτερα ότι σκοπός του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΩΤΙΝΓΚ είναι να γνωρίσουν οι Έλληνες και να επιλέξουν και αυτή την μορφή διακοπών, που και είναι προσιτή, και θα ενισχύσουν με την επίσκεψή τους τις διάφορες παράκτιες περιοχές της χώρας, και θα γνωρίσουν και οι ίδιοι απαράμιλλες ομορφιές, που δεν προσεγγίζονται εύκολα, παρά μόνο με σκάφος ή από θαλάσσης.

Καλωσορίζοντας τους επισήμους και επαγγελματίες ο κ. Γιώργος Καραχρήστος, Γενικός Διευθυντής της MACT MEDIA GROUP, διοργανωτής του ΦΕΣΤΙΒΑΛ, επεσήμανε την ευρεία υποστήριξη και παροχή αιγίδας από τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, και από όλους τους φορείς που στηρίζουν το Φεστιβάλ ευχαρίστησε τους χορηγούς , τους χορηγούς επικοινωνίας και όλους τους συμμετέχοντες καθώς επισήμανε πως το φεστιβάλ γιώτινγκ είναι μια γιορτή που πρέπει να καθιερωθεί και να αποκτήσει παγκόσμια διάσταση αλλά και φήμη. Επισήμανε ότι είναι η μεγαλύτερη έκθεση Θαλασσιού Τουρισμού και Yachting που έχει γίνει ποτέ σε μαρίνα της χώρας δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους επισκέπτες να έρθουν σε άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των σκαφών. Αναφέρθηκε ότι κάθε χρονιά θα είναι ακόμη καλύτερη , με σημαντικά συνέδρια , συναντήσεις επαγγελματιών και εκδηλώσεις.

Προέδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Καρίμαλης Μπάμπης με το χαιρετισμό του επιβεβαίωσε τις ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές αυξημένης τουριστικής ζήτησης ως αποτέλεσμα και των προσπαθειών του Υπουργείου και του ΕΟΤ, και επικεντρώθηκε στην μεγάλη σημασία και τον σημαντικό ρόλο που έχει ο κλάδος του γιώτινγκ στην προσπάθεια αυτή.

Ιδιαίτερα σημαντική η εκτεταμένη επίσκεψη που έκανε στους προβλήτες και στα περίπτερα ο Υπουργός Ναυτιλίας με την συνοδεία του και με όλη την Αντιπροσωπεία του Λιμενικού Σώματος, καθώς και με άλλους επισήμους.

Πριν την Τελετή Εγκαινίων πραγματοποιήθηκε η Ειδική Ημερίδα «Οι νομοθετικές εξελίξεις για το επαγγελματικό τουριστικό σκάφος και τον θαλάσσιο τουρισμό», στην οποία είχαν την καλοσύνη και συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού Κα Γεωργία Καραστάθη και ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας με επικεφαλής την Γενική Διευθύντρια Κα Έφη Λιανού, και με την παρουσία των διευθυντικών στελεχών κυριών Σοφία Γιαλούτση και Ελένη Κουφοσωτήρη.

Την Παρασκευή και το Σάββατο διοργανώθηκαν δύο συνέδρια, «Οι εξελίξεις στον θαλάσσιο τουρισμό και το γιώτινγκ διεθνώς και στην Ανατολική Μεσόγειο» και «Η ανάπτυξη και προβολή τουριστικών περιοχών και οι υποδομές για τον θαλάσσιο τουρισμό», στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 20 ομιλητές – μέλη των πάνελ των θεματικών ενοτήτων, που εκτός από την αναφορά σε επίκαιρα ζητήματα, σε έκφραση γνώμης για διάφορους προβληματισμούς του κλάδου, σε παρουσίαση των κυβερνητικών πολιτικών και του προγραμματισμού δράσεων για την ανάπτυξη της δραστηριότητας, απάντησαν και σε ερωτήσεις που τους τέθηκαν από το ακροατήριο, και τους επαγγελματίες. «Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες σε όλους τους ομιλητές που δέχθηκαν να παρευρεθούν και να μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις τους, και να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την λειτουργία του κλάδου» ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της στα δύο συνέδρια, η Πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ Κα Ελένη Βρυώνη.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι κ. Διονύσης Τεμπονέρας και Γιώργος Τζιάλλας, Γενικοί Γραμματείς αντίστοιχα των Υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού, ο κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης, Πρόεδρος του ΕΟΤ, η κα Παναγιώτα Διονυσοπούλου, Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Τουρισμού, ο κ. Αριστοτέλης Παπαδόπολης – Δετζώρτζης, Προϊστάμενος Τμήματος Ανάπτυξης και Βελτίωσης Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας, οι Πρόεδροι Οργανισμών και Φορέων, κ. Γιώργος Βερνίκος, Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, κ. Βασίλης Κορκίδης, Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Σταύρος Κατσικάδης, Ένωσης Μαρινών Ελλάδος, κ. Αντώνης Χαλκέας, Ένωσης Καταδυτικών Κέντρων, οι Καθηγητές κκ. Γιώργος Αυλωνίτης, Αθανάσιος Κουρεμένος, Θάνος Πάλλης, Δημήτρης Προκοπίου, και οι κκ. Νίκος Γιοβανίδης, Αχιλλέας Τζίμας, Χρήστος Πετρέας. Στα συνέδρια συμμετείχαν ως ομιλητές και από το ΔΣ του ΣΙΤΕΣΑΠ οι κκ. Κώστας Χιώτης, Ευθύμης Μπιμπής, Πάρις Λουτριώτης και Γιάννης Φαρινόλα.

Την Κυριακή 14 Απριλίου που είχε πολύ  καλό καιρό, πολυπληθείς επισκέπτες ήρθαν στην έκθεση και επισκέφθηκαν τα σκάφη και τα περίπτερα, ενημερώθηκαν από τους επαγγελματίες για τις διαδικασίες και τις προσφορές, και κατά πληροφορίες τους έκλεισαν και αρκετές συμφωνίες ναυλώσεων. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η προσέλευση, το απόγευμα ομάδας Ελλήνων και αλλοδαπών ναυλομεσιτών που συμμετέχουν στην διοργάνωση του Charter Meetup Greece 2019 της International Charter Expo – ICE, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τις μέρες αυτές και συμφωνήθηκε το 2020 να πραγματοποιηθεί στο χώρο της εκθεσης του 3ου Yachting Festival.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εκδηλώσεις από εκθέτες στα περίπτερα και τα σκάφη τους με πλήθος κόσμου.

Στην διάρκεια της μέρας πραγματοποιήθηκε Παρουσίαση Βιβλίων Οδύσσεια – Το Κοσμικό Ταξίδι Της Ψυχής & Από Τον Οδυσσέα Του Ομήρου Στον Οδυσσέα Ελύτη από τις Εκδόσεις Κάκτος εκθέτη του Φεστιβάλ.

Πραγματοποιήθηκαν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις από χορευτικά συγκροτήματα : από την περιοχή της Λέσβου που συμμετείχε ως εκθέτης στο Φεστιβάλ ,  από το Πλωμάρι της Λέσβου και ποντιακών χορών από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Ένωσης Κρητών Κερατσινίου Δραπετσώνας <Το Αρκάδι>.

Στην συνέχεια ακολούθησε Μίνι Συνέδριο από την εταιρία PHOENIX Register of Shipping S.A. με θέμα «Σκάφη αναψυχής : Νομοθεσία, Επιθεωρήσεις και Τεχνικές Συμβουλές».

Στο τέλος των εκδηλώσεων της τελευταίας ημέρας έγινε η επίσημη απονομή βραβείων της 4ης  «Πλεύσης Αγάπης» που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το ΦΕΣΤΙΒΑΛ, την Κυριακή 7 Απριλίου 2019. Στα πλαίσια της εκδήλωσης  τιμήθηκαν με έπαθλα και επαίνους όλοι όσοι συνεισέφεραν στην προσπάθεια αυτή με χορηγίες και δωρεές , τιμήθηκε επίσης η εταιρία Mact Media Group για την προσφορά της σε αυτήν την σημαντική προσπάθεια της Πλεύσης Αγάπης. Στην απονομή παρευρέθηκε η Πρόεδρος της Φλόγας, Κα Μαρία Τρυφωνίδη και παρουσίασε το έργο του συλλόγου.

Η Τελετή Λήξης πραγματοποιήθηκε από το 60-μελές χορευτικό συγκρότημα από την Εύβοια, που πρόφερε ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, αλλά παρότρυνε και σήκωσε στον χορό και πολλούς εκθέτες και επισκέπτες. Τα μουσικά συγκροτήματα που συμμετείχαν είναι ο Λαογραφικός όμιλος Ψαχνών “ευ ζην” , ο χορευτικός σύλλογος Καθενών “τα Έρια” και ο Σύνδεσμος των εν Ευβοία Πελοποννησίων “Θεόδωρος Κολοκοτρώνης “.

Με την ολοκλήρωση της διοργάνωσης ο κ. Γιώργος Καραχρήστος, Γενικός Διευθυντής της MACT MEDIA GROUP, δήλωσε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος και ευχαριστώ ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες  που συνέβαλαν στην επιτυχία του ΦΕΣΤΙΒΑΛ, στο επόμενο έτος 2020 το Φεστιβάλ θα αναβαθμιστεί και θα πάρει παγκόσμιες διαστάσεις μιας και ο στόχος είναι να γίνει η Μαρίνα του Αλίμου τόπος παγκόσμιας συνάντησης  θαλάσσιου τουρισμού και yachting. Το 3ο Yachting Festival θα πραγματοποιηθεί από τις 2-5 Απριλίου 2019 και περιμένουμε όλους τους επαγγελματίες να συμβάλουν ώστε το Φεστιβάλ να γίνει παγκόσμιος θεσμός.».

Η διοργανώτρια εταιρία Mact Media Group εύχεται σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου μια δημιουργική και επαγγελματική χρονιά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...