easyJet: Ενημέρωση για τις εμπορικές συναλλαγές που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 (3μήνου)

  • Η easyJet παρουσιάζει ρεκόρ στον αριθμό επιβατών και αύξηση πληρότητας στους καλοκαιρινούς μήνες
  • Ισχυρά κέρδη προ φόρων επιτευχθεί παρά τα συγκλονιστικά γεγονότα και αναταραχές
  • Συνεχή εστίαση στο ζήτημα του κόστους με σημαντική μείωση του κόστους ανά θέση κατά το τέταρτο τρίμηνο

Το ηγετικό ευρωπαϊκό δίκτυο της easyJet συνέχισε να οδηγεί την αύξηση των επιβατών κατά τους τρεις μήνες που κυκλοφόρησε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. Ο αριθμός των επιβατών για τους τρεις μήνες, που ήταν ρεκόρ, ανήλθε στους 22 εκατομμύρια με ένα ισχυρή πληρότητα του 93,9%. Οι επιβάτες έχουν επωφεληθεί από τις χαμηλές τιμές σε όλο το δίκτυο μας, με έσοδα ανά θέση, λόγο σταθερής μείωσης ανά θέση κατά 8,7% σε σταθερό νόμισμα, στη διάρκεια του τριμήνου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2015.

Η αποδόσεις της easyJet ήταν καλές παρ’ολο το δύσκολο περιβάλλον που αντιμετώπισαν όλες οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες αυτήν την τρίμηνη περίοδο, καθώς υπήρξαν μεγάλες διαταραχές, διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών που επηρεάζουν το κόστος οποιουδήποτε ταξιδιού, τις επιπτώσεις που υπήρξαν από τις τρομοκρατικές ενέργειες και το χαμηλό κόστος των καυσίμων, συνεχίζει να οδηγεί αύξηση της ικανότητας της αγοράς.

Οι γενικοί δείκτες πληρότητας αυξήθηκαν κατά 6,1%, στο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, συνεχίζοντας να παραδίδει τη στρατηγική της που ενισχύει το μακροπρόθεσμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω της οικοδόμησης ηγετικές θέσεις σε βασικά αεροδρόμια, σε σημαντικούς καλοκαιρινούς και Ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Το κόστος ανά θέση, εξαιρώντας το κόστος καυσίμου σε σταθερό νόμισμα αναμένεται να μειωθεί κατά 1.1% μέχρι το τέλος του χρόνου, ελαφρώς καλύτερα από προηγούμενες περιόδους. Το κόστος ανά θέση σε σταθερό νόμισμα, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, αναμένεται να μειωθεί κατά 4,6%. Η easyJet παραμένει πολύ εστιασμένη στο κόστος και συνεχίζει να εφαρμόζει διαρθρωτικές βελτιώσεις, όπως στη συντήρηση και γενικά έξοδα.

Σημαντικές κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της ΕΕ είχαν αρνητικές συνέπειες για την εταιρεία. Οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών αναμένεται να είναι κατά £ 90 εκατομμύρια, δυσμενείς επιπτώσεις, σε σύγκριση με το οικονομικό έτος 30 Σεπτεμβρίου 2015, μια αύξηση των £ 35 εκατομμυρίων από τις 23 Ιουνίου.

Αναμένεται ότι το μοναδιαίο κόστος της easyJet καυσίμων κατά το 2ο εξάμηνο θα μειωθεί περίπου £75 εκ. και £80 εκ. σε σύγκριση με το εξάμηνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015. 

Outlook

Τα κέρδη προ φόρων για τους 12 μήνες που έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου αναμένονται σε ένα εύρος 490 έως 495 εκατ. Στερλινών. Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για το οικονομικό έτος 2016 θα είναι χαμηλό, κυρίως λόγω της παροχής μη ροών που προκύπτουν από την αναγνώριση των αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων κατά την τελευταία θεσπιστεί φορολογικός συντελεστής 17%, που θα έχει ευεργετική επίδραση στα κέρδη ανά μετοχή.  easyJet βασίζεται σε μια αναλογία εκταμίευσης 50% των μετά φόρων εισοδήματος.

Η easyJet συνεχίζει να βλέπει το τρέχον περιβάλλον της αγοράς ως μια ευκαιρία για την οικοδόμηση και την ενίσχυση της στρατηγικής της θέσης, που είναι μακροπρόθεσμο. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η πληρότητα αναμένεται να αυξηθεί περίπου 8% για το οικονομικό έτος που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

Περίπου το 45% των θέσεων έχουν ήδη πουληθεί για το πρώτο τρίμηνο, στο ίδιο επίπεδο με προηγούμενο έτος. Έσοδα ανά θέση κατά το πρώτο τρίμηνο συνεχίζει να μειώνονται έτος σε έτος και επί του παρόντος αναμένεται να είναι βάση τις προβλέψεις του τέταρτου τριμήνου του 2016.

Outlook

 

Σύμφωνα με στοιχεία του Q3 Ανανέωση πρόβλεψης
H2 πληρότητα c. +6.1% +5.8%
Q4 Έσοδα ανά θέση (σταθερό νόμισμα) Δεν υπάρχει συγκριμένα Q4 guidance. -7.5% σε 65% του Q4 κρατημένες θέσεις  (Με ρίσκο της κατάστασης με την Νίκαια και Τουρκία) -8.7%
12μηνου Κόστος ανά θέση, χωρίς τα καύσιμα (σταθερό νόμισμα) c. -1.0% c-1.1%
Τιμή μονάδας καυσίμων (6μήνου) £75 εκ. –  £85 εκ. £75 εκ. –  £80 εκ.
διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών (6μήνου) Έως £45 εκ. c.£55 εκ.
Ετήσιο κέρδος προ φόρων n/a £490 εκ. έως £495 εκ.

 

Η Carolyn McCall, η Chief Executive της easyJet δήλωσε:

“Η easyJet συνεχίζει να προσελκύει ένα μεγάλο ρεκόρ επιβατών και αυτό οφείλεται στο ευρύ φάσμα προορισμών, τις βολικές ώρες πτήσεων και οικονομικούς ναύλους. Μας έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα  γεγονότα φέτος, αλλά το εξαιρετικό δίκτυο μας, ο έλεγχος του κόστους και πρωτοβουλίες για αύξηση των εσόδων, καθώς και ο ισχυρός ισολογισμός μας, στηρίζουν την εμπιστοσύνη μας στην επιχείρηση. 

Το σημερινό περιβάλλον είναι δύσκολο για όλες τις αεροπορικές εταιρείες, αλλά η ιστορία δείχνει ότι σε εποχές όπως η σημερινή οι ισχυρές αεροπορικές εταιρείες γίνονται ακόμα ισχυρότερες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς θα συνεχίσουμε να επενδύουμε για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της επιχείρησης, για την  ακόμη πιο ισχυρή θέση στην αγορά, προσφέροντας άριστη εξυπηρέτηση των πελατών και τη δημιουργία νέων ευκαιριών εσόδων για το μέλλον. “

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...