Η αλήθεια πίσω από τις υπεράριθμες πτήσεις. Θα συνέβαινε το περιστατικό με την United στην Ελλάδα;

huffingtonpost.gr*

Το περιστατικό με την βίαιη απομάκρυνση επιβάτη από αεροσκάφος της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας United Airlines έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των υπεράριθμων πτήσεων και τα δικαιώματα όσων αγοράζουν ένα αεροπορικό εισιτήριο.

Η United είχε υπολογίσει ότι θα εμφανίζονταν στο αεροδρόμιο λιγότεροι επιβάτες από αυτούς που είχαν αγοράσει εισιτήρια για μια εσωτερική πτήση με προορισμό το Λούισβιλ στο Κεντάκι και τέσσερα μέλη από το προσωπικό της που έπρεπε να μεταφερθούν σε άλλη πόλη δεν μπορούσαν να βρουν άδεια καθίσματα.

Τρεις εθελοντές δέχτηκαν να αποβιβαστούν και να πετάξουν την επόμενη ημέρα, όμως ένας γιατρός που είχε επιλεχθεί τυχαία, προσπαθούσε να εξηγήσει στους εκπρόσωπους της εταιρείας ότι έπρεπε να μεταβεί άμεσα στο Νοσοκομείο όπου δούλευε. Το αποτέλεσμα ήταν να επέμβει μια ομάδα αστυνομικών με πολιτικά που απομάκρυναν τον άνδρα δια της βίας, σέρνοντάς τον μάλιστα στον διάδρομο του αεροσκάφους.

Το περιστατικό είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα οι μετοχές της αεροπορικής να πέσουν κατά 3%. Ο διευθύνων σύμβουλος, Όσκαρ Μουνιόθ, είχε αρχικά δικαιολογήσει την χρήση βίας, χαρακτηρίζοντας τον άνδρα «απείθαρχο», όμως, βλέποντας ότι οι χρήστες του διαδικτύου καλούσαν τον κόσμο να μποϊκοτάρει την United, αναγκάστηκε να απολογηθεί.

Σύμφωνα με το Politico, ο κίνδυνος να αναγκαστεί κανείς να παραχωρήσει την θέση του στο αεροπλάνο είναι υπαρκτός και στην Ευρώπη. Η ΕΕ επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες να επιτρέπουν το κλείσιμο περισσότερων εισιτηρίων από τις θέσεις που είναι διαθέσιμες στο αεροσκάφος, υποθέτοντας ότι δεν θα έρθουν όλοι οι πελάτες στο αεροδρόμιο. Παρόλο που οι πελάτες δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τα λεφτά τους πίσω εάν ακυρώσουν τα εισιτήριά τους «την τελευταία στιγμή», οι εταιρείες μπορούν να βγάζουν κέρδος, ρισκάροντας.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: huffingtonpost.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...