Τι κρύβεται πίσω από τους αριθμούς πτήσεων;

Πολλοί, σίγουρα, θα έχουν αναρωτηθεί αρκετές φορές για ποιο λόγο οι αεροπορικές εταιρίες να έχουν επιλέξει τόσο περίπλοκο συνδυασμό για τους αριθμούς των πτήσεων, αλλά ποιος είναι, εν τέλει, ο λόγος;

Οι αριθμοί και τα γράμματα των αεροπορικών πτήσεων, δεν είναι, σε καμία περίπτωση τυχαίοι. Κρύβουν πολύ σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες. Τα γράμματα που υπάρχουν στην “ταυτότητα” των πτήσεων, είναι προφανές, αντιπροσωπεύουν την αεροπορική εταιρία, π.χ. για την Virgin Australia είναι VA κ.ο.κ.

Το σημαντικότερο όμως είναι οι αριθμοί των πτήσεων που ακολουθούν των γραμμάτων, και αναπαριστούν πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή. Όσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο σημαντική είναι και η διαδρομή. Π.χ. η πτήση BA1 της British Airways είναι για την πτήση Λονδίνο προς Ν. Υόρκη κλπ. Ακόμη, εάν ο αριθμός είναι μονός ή ζυγός δείχνει τον προσανατολισμό της πτήσης. Πιο απλά, ορισμένες αεροπορικές εταιρίες επιλέγουν ζυγούς αριθμούς πτήσεων για αυτές που κατευθύνονται προς την Ανατολή, ή προς τα Βόρεια, και τους μονούς αριθμούς για πτήσεις προς τη Δύση ή Νότια.

Άλλες, πάλι, αεροπορικές εταιρίες χρησιμοποιούν ζεύγη μονών και ζυγών αριθμών πτήσεων για να δηλώσουν την από και προς διαδρομή, για παράδειγμα, ο αριθμός 204 μπορεί να δηλώνει την πτήση από Αθήνα προς Βερολίνο, και το 205 την επιστροφή της. Αν και συνήθως οι αριθμοί των πτήσεων αποτελούνται από 3 αριθμούς (συν τα γράμματα), υπάρχουν και πτήσεις οι οποίες έχουν λιγότερα ψηφία. Αυτές, στην πραγματικότητα είναι premium πτήσεις.

Επιπλέον, οι αριθμοί μπορούν να υποδηλώνουν και την ώρα της πτήσης, αφού συνήθως, αυξάνονται κατά το πέρασμα της ώρας μέσα στην ημέρα. Πιο απλά, οι αριθμοί πτήσεων με την ίδια ακριβώς διαδρομή μπορεί το πρωί να ξεκινούν από το 401 και το βράδυ να φτάνουν το 405.

Τέλος, επειδή είναι σημαντικό όλοι να νιώθουν ασφαλείς, ακόμα και οι πιο προκατειλημμένοι, οι αεροπορικές εταιρίες δεν χρησιμοποιούν ποτέ αριθμούς που παραπέμπουν σε κακή τύχη, όπως το 13, ενώ λατρεύουν το νούμερο 8 που στην Ασία θεωρείται τυχερός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης του 8 στους αριθμούς πτήσεων είναι η πτήση της United Airlines από Σαν Φρανσίσκο για Πεκίνο με τον αριθμό UA888.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...