Ποιες αεροπορικές δεν αποζημιώνουν τους επιβάτες για καθυστερήσεις πτήσεων


της Μαρίας Ακριβού, fortunegreece.com*

Στον «αέρα» βρίσκονται οι αποζημιώσεις 200.000 επιβατών από πέντε μη ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ.

Το ότι μπορεί να είσαι κολοσσός στον κλάδο των αερομεταφορών δεν σου δίνει αυθαίρετα το δικαίωμα, λόγω μεγέθους και οικονομικής θέσης, να μη συμμορφώνεσαι με τους κανόνες λειτουργίας που εφαρμόζονται εκτός των εθνικών σου συνόρων, ούτε να καταπατάς τα δικαιώματα των καταναλωτών σε περίπτωση που οι υπηρεσίες σου ήταν κατώτερες των συμφωνηθέντων.

Αυτό φαίνεται να είπαν οι εκπρόσωποι της βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Civil Aviation Authority) σε πέντε μη ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες που αρνούνται να αποζημιώσουν επιβάτες τους για πτήσεις που είχαν καθυστέρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για ηχηρά ονόματα από τον χώρο των αερομεταφορών, μεταξύ των οποίων American Airlines, Etihad, Emirates, Singapore Airlines και Turkish Airlines!

Όπως τονίζει η CAA, εάν οι αερομεταφορείς δεν προχωρήσουν εγκαίρως σε αποζημιώσεις 200.000 επιβατών για την ταλαιπωρία που υπέστησαν περιμένοντας για ώρες στο αεροδρόμιο, τότε «φλερτάρουν» πολύ σοβαρά με την επιβολή υψηλών προστίμων που θα ζημιώσουν τη δημόσια εικόνα τους.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες αν η πτήση τους από μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτάνει στον προορισμό της με περισσότερο από τρεις ώρες καθυστέρηση, ανεξάρτητα από το που εδρεύει η αεροπορική εταιρεία. Εξαιρούνται αποζημίωσης μόνο οι περιπτώσεις καθυστέρησης λόγω «εξαιρετικά ασυνήθιστων συνθηκών».

Μάλιστα στην επίσημη ιστοσελίδα της CAA αναφέρεται ξεκάθαρα πως οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες βασίζουν τους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας τους πάνω σε εκείνες που συνιστώνται από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση καθυστέρησης οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν την υποχρέωση να προσφέρουν στους επιβάτες τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στην παροχή δωρεάν εισιτηρίου για την αμέσως επόμενη πτήση προς τον αρχικό τους προορισμό, στη μεταφορά με εναλλακτικά μέσα ή σε επιστροφή χρημάτων.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: fortunegreece.com

Σχετικά Άρθρα