Μια νέα κατηγορία αεροπορικού ναύλου γεννιέται

insider.gr*

Εάν ταξιδεύετε συχνά σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι οι οικονομικές θέσεις ακόμα και για μακρινές πτήσεις γίνονται όλο και πιο στενές. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια ο ανταγωνισμός έχει μειώσει την τιμή των ναύλων. Αυτό σε συσδυασμό με την αύξηση της τιμής των καυσίμων, ωθεί τις αεροπορικές εταιρείες να προσπαθούν να χωρέσουν όλο και μεγαλύτερο αριθμό επιβατών στις πτήσεις τους αλλά και να αποσπάσουν όλο και περισσότερα χρήματα από αυτούς, χρεώνοντας υπηρεσίες που μέχρι χθες ήταν δωρεάν όπως οι αποσκευές, το φαγητό, ανά περιπτώσεις και το νερό. Αυτές βέβαια δεν είναι οι μόνες επιπτώσεις στον κλάδο των αερομεταφορών. Μια ακόμα είναι και η δημιουργία μιας νέας κατηγορίας θέσης, που κινείται μεταξύ των business και των οικονομικών, η οποία φέρει το όνομα premiumeconomy.

Μέχρι στιγμής περίπου 20 αεροπορικές εταιρείες, οι περισσότερες από τις οποίες εδρεύουν στο εξωτερικό, προσφέρουν θέσεις με πιο προσιτές από τις business τιμές, κυρίως σε διαδρομές μακρινών αποστάσεων. Aκόμα περισσότερες δε, αναμένεται να ακολουθήσουν την τάση τα επόμενα χρόνια.

Από την American Airlines μέχρι και την Qantas, οι premium economy ναύλοι προσφέρουν στους ταξιδιώτες πιο «βαρδιές» θέσεις και λίγες παραπάνω ανέσεις έναντι ενός, ούτε οικονομικού ούτε όμως και δυσθεώρητου ναύλου, όπως στην περίπτωση της Business Class.

Τι ακριβώς είναι η premium economy θέση

Η ιδέα δεν είναι και τόσο καινούργια, απλά τώρα αρχίζει να γίνεται mainstream. Τις premiumeconomy θέσεις καθιέρωσε πρώτη η Eva Air και η Virgin Atlantic το 1992 ως μια νέα ταξιδιωτική επιλογή για επιβάτες μακρινών αποστάσεων που ήθελαν λίγη περισσότερη άνεση. To εγχείρημα κρίθηκε επιτυχημένο και για τις δύο αεροπορικές εταιρείες και τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες – Singapore Airlines, Air New Zealand και άλλες – αποφασίζουν να μπουν στο χορό παρουσιάζοντας την δική τους ενδιάμεση εκδοχή.

Οι αμερικανοί αερομεταφορείς υπήρξαν από τους τελευταίους που αποφάσισαν να υιοθετήσουν το μοντέλο premium economy. H American Airlines ξεκίνησε να το προσφέρει το 2016 ενώ η Delta και η United ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να επεκτείνουν το μοντέλο premium economy στα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων έως το 2021.

Τα εισιτήρια της Premium Economy θέσης κοστίζουν δύο ή και τρεις φορές πιο πάνω από αυτά της οικονομικής και αυτή η διαφορά είναι που τις καθιστά κερδοφόρες για την εταιρεία.

«Επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες να ανταποκριθούν στη ζήτηση για ένα ενδιάμεσο προϊόν το οποίο εδώ και χρόνια δεν μπορούσαν να προσφέρουν», δήλωσε ο JosephDeNardi, διευθύνων σύμβουλος της Stifel . «Με βάση τα όσα αναφέρουν οι αεροπορικές μάλιστα η απόδοση των premium economy θέσεων είναι πολύ καλή και γι αυτό όλο και περισσότερες επενδύουν στο προϊόν».

Τι προσφέρουν οι θέσεις premium economy

Τι κεδρίζει όμως ο επιβάτης; Οι θέσεις στην κατηγορία premium economy στα αεροπλάνα της British Airways για παράδειγμα προσφέρουν περίπου 7 εκατοστά περισσότερο χώρο για τα πόδια από μια απλή οικονομική θέση. Ωστόσο τα εκατοστά διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία κι από αεροσκάφος σε αεροσκάφος. Ένας μέσος όρος ακούει στα 6 με 8 εκατοστά επιπλέον χώρο για τα πόδια αλλά και σε κάποια πρόσθετα εκατοστά σε φάρδος. Κάποιες αεροπορικές βέβαια πέρα από τις premium economy θέσεις ή και χωρίς αυτές δίνουν την δυνατότητα σοτυς επιβάτες να πάρουν θέσεις με έξτρα χώρο στα πόδια έναντι μικρής αμοιβής, όπως για παράδειγμα η Aegean.

Όσο για τις γαστριμαργικές παροχές της εν λόγω κατηγορίας θέσης και πάλι εξαρτώνται από την αεροπορική εταιρεία. Συνήθως όμως έχουν πιο ποιοτικό φαγητό από την economyκατηγορία. American Airlines, British Airways και Virgin Atlantic για παράδειγμα έχουν αναβαθμίσει το μενού τους στην συγκεκριμένη κατηγορία προσθέτοντας επιλογές όπως κονφί πάπιας, κοκκινιστό αρνί, ριζότο, ταϊβανέζικο κοτόπουλο με ρύζι, μοσχάρι στιφάδο μοσχάρι με άγρια ​​μανιτάρια και άλλα. Στην περίπτωση της Virgin Atlantic μάλιστα περιλαμβάνεται σε αυτή την κατηγορία ναύλου κι ένα σπιτικό σνακ ονόματι «Wander Wall. Εν αντιθέσει, όποιος επιλέξει απλα να πληρώσει για μια θέση με extra leg room το γεύμα παραμένει το ίδιο με αυτό της οικονομικής κατηγορίας.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο εδώ: insider.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...